Több mint másfélszeresére emelkedtek a 4iG bevételei

Pénzügy2021. szept. 1.Növekedés.hu

A 4iG Nyrt. konszolidált árbevétele meghaladta a 32 milliárd forintot 2021 első félévében, ami 59 %-os növekedést jelent 2020 első hat hónapjához képest. Az erőteljes bővülésnek köszönhetően a 4iG a magyar informatikai rendszerintegrációs piac egyik vezető vállalatává lépett elő. A jövedelmezőség szintén jól alakult, az egy részvényre jutó eredmény 29 %-kal emelkedett, az idei első félév átlagos részvényárfolyama 639 forint volt, ami 18,8 %-kal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Jelentősen nőtt a 4iG Nyrt. (4iG) árbevétele az idei első félévben, az értékesítés nettó árbevétele 2021 január-júniusi időszakában 59 %-kal haladta meg az előző év azonos időszakit, elérte a 32 milliárd forintot – derült ki a 4iG Nyrt. 2021 első féléves jelentéséből.

A bevételek a második negyedévben érdemben meghaladták a január-márciusit, így a 4iG a magyar IT-ICT piac vezető nagyvállalatává lépett elő. A második féléves kilátások kedvezőek, a 4iG vezetői további bővülést várnak.

Nemcsak a bevételek, a jövedelmezőség is kedvezően alakult 2021 első felében. A pénzügyi és értékcsökkenési leírások előtti eredmény (EBITDA) 30,4 %-kal, 1,77 milliárd forintra emelkedett.

Az egy részvényre jutó nettó eredmény (EPS) 29 %-kal, 19 forintra nőtt. 2021 első félévében a 4iG átlag 639 forintos részvényárfolyama 18,8 %-kal haladta meg a tavalyi azonos időszaki átlagárat. Az egy részvényre jutó saját tőke 150 %-kal nőtt.

Az előző év azonos időszakához képest jelentősen megnövekedtek a cégcsoport működési, adó- és kamatköltségei, illetve az előkészítés alatt álló akvizíciók ráfordításai, melynek köszönhetően a 4iG adózott eredménye (492 millió forint) 36,4 százalékkal, míg üzemi eredménye (921 millió forint) 6,9 százalékkal csökkent.

Az akvizíciók lezárásával a 4iG tulajdonába kerülő társaságok konszolidációja nagymértékben ellensúlyozza majd az első félévben tapasztalt adózott és üzemi eredményre vonatkozó negatív hatásokat.

Jelenleg is folyik a vállalatcsoport holdinggá alakítása: a Hungaro DigiTel már lezárt, illetve a SpaceCom folyamatban lévő akvizíciójával a hazai- és a globális műholdas kommunikációban, a DIGI magyarországi érdekeltségeinek, valamint a Telenor Montenegro megvásárlásával pedig a telekommunikációs és médiaszolgáltatói piacon szerezhet kulcspozíciókat a tőkepiaci társaság.

A Poli Computer PC akvizíció a 4iG vállalatcsoportot a régióban is kiemelkedő piacvezető pozícióhoz juttatta a kiszervezett és menedzselt szolgáltatások területén.