Lehet jó élmény egy szülői értekezlet? Egy pedagógus tanácsai

Hírek2021. szept. 1.Növekedés.hu

Itt van az ősz, itt van újra, ami egy újabb tanév kezdetét és az első szülői értekezlet idejét is jelenti. Vannak olyan szülők, akik mindenre felkészülve vetik bele magukat az órarendek, a kirándulások, az iskolai ünnepségek és a pénzügyek „információ-rengetegébe”, és vannak olyanok, akik inkább kötelező rosszként élik meg az értekezleteket. Az OTP Bank felkérésére Balatoni József, aki „Jocó bácsi” néven vált ismert pedagógussá osztja meg tanácsait, mire és mivel érdemes készülnünk a tanévkezdő szülői értekezletre.

Megkezdődött a 2021-2022-es tanév, annak minden velejárójával együtt. Gondoskodni kell többek között a tankönyvekről, a papír- és írószerek beszerzéséről vagy a különórák költségeiről. Alig indul el a tanítás, máris elérkezik az első szülői értekezlet ideje is, ami miatt sokan feszültek lehetnek, esetleg csak nyűgként tekintenek rá.

Balatoni József tanárként vallja, hogy nem kell így lennie. Sőt. Most az OTP Bank felkérésére az eddigi tapasztalatai alapján összeszedte javaslatait a szülőknek, hogy segítsen abban, hogyan válhat jó élménnyé egy szülői értekezlet.

1. Menjenek mindannyian, ha lehet!

Az lenne a legideálisabb állapot, ha a szülői értekezleten lehetőség szerint mindkét szülő részt venne, vagy akár a nevelőszülők is.

Tudom, ha nem jó a kapcsolat a régi és az új párok között, akkor ez kivitelezhetetlen, de a gyermek érdekében jó lenne az együttműködés.

Leginkább új osztály esetében lenne ez nagyon fontos, hogy a szülőket lássa, megismerje az osztályfőnök, belelásson kicsit a gyermek családi hátterébe.

2. Készüljenek úgy, hogy hosszú lesz!

Sokan úgy indulnak el szülőire, hogy reménykednek abban, hogy nagyon gyorsan vége lesz. Ez a legritkább esetben szokott sikerülni, és amennyiben nem erre készülnek, könnyen frusztráltak lehetnek a szülők. Ha csak mi, tanárok beszélünk, akkor tényleg nem hosszú, mert viszonylag gyors tájékoztatást lehet adni az aktuális helyzetről.

De természetesen az értekezleten nem csak a pedagógusé a szó, és nem is jó érzés, ha nincs párbeszéd a szülőin. Mindig vannak kérdések, ügyek, amelyekben dönteni kell. Ezek közül mindig kardinális kérdés az osztály pénzügyeinek kezelése és a Szülői Munkaközösség szülő képviselőjének kiválasztása.

3. Érkezzenek kérdésekkel felvértezve!

Jó érzés, amikor a szülők konkrét kérdésekkel érkeznek, érdeklődnek. Viszont azt javaslom, hogy ezt körültekintően tegyék!

Nézzenek utána, hogy az osztályfőnök által küldött információk, az iskolai honlap hírei vagy a közösségi oldalának bejegyzései között nincs-e már meg az adott válasz. Amennyiben megtalálható, akkor az adott kérdés okafogyottá válik, így ezek szűrésével tényleg csak olyan kérdések hangzanak el, amik szükségesek.

Két dolgot fogadjunk el: ha egy szülőt érdekel valami, akkor kérdezze meg, mert nincs rossz kérdés. Valamint azt, hogy van olyan kérdés, amire az osztályfőnök nem tud válaszolni, ami nem azért van, mert nem készült fel, hanem mert nem merült fel előtte, vagy egyszerűen nem az ő kompetenciája a témakör.

4. Legyen náluk toll, papír!

Vagy ha digitális a szülő, akkor telefon, amibe jegyzetel. Bevallom, jómagam nagyon szeretek kézzel írni, szóval én a hagyományos papíros, tollas figura vagyok. Mindig elhangzik olyan információ, amit még nem küldtek el hivatalos formában, és nem biztos, hogy a szülői utáni memóba belekerül. A pedagógus nem feltétlenül tudja, hogy egy szülőnek éppen melyik információ az, ami mindenképpen szükséges, így pedig sokkal jobb, ha a szülő magának szűri azt ki, és jegyzi fel.

5. Legyen náluk pénz!

Bizony, az is kellhet egy szülői értekezleten, hisz mindig előkerülhet olyan költség, amit egyszerűbb ott helyben rendezni. Az egyik ilyen költség az örök vita tárgyát képző osztálypénz. Érdemes tudni, hogy jogilag az osztályfőnök nem szedhet osztálypénzt, így mindig szükség van egy szülőre, aki segít neki ebben, és intézi a gyerekek fejlődése és szórakozása érdekében szervezett, a szülők által jóváhagyott és önkéntesen finanszírozott osztályprogramok költségeit.

Ez egy hosszú távú gyűjtés, hisz mindig az utolsó évben kell a legtöbb pénz, így arra érdemes előre gondolni, amikor meghatározzák az osztálypénz mértékét. Nagyban megkönnyíti az osztály helyzetét, ha létrehoznak erre a célra egy bankszámlát, mert az sokkal kényelmesebbé teheti a be- és kifizetést.

Az osztály pénzügyeinek korszerű, biztonságos és hatékony kezelése érdekében hozta létre az OTP Bank az OTP Class számlát. A Class számlanyitással a szülők nem csak biztonságban tudhatják a gyermekeik pénzét, de egyszerűen intézhetik az osztályra háruló fakultatív programok költségeit, melyek könnyen nyomon követhetőek, legyen az akár kirándulás, ballagás vagy ajándék az osztályfőnöknek.

6. Ne akarjanak dátumokat hallani!

Szerintem nagyon unalmas tud lenni, ha az osztályfőnök hosszú percekig sorolja a tanév rendjét, a rendezvények, a szünetek időpontját. Tudom, mert régebben én is csináltam ezt, de akkor még azt hittem, hogy így kell, és volt rá igény. Aztán rájöttem, hogy egy mozdulattal el lehet küldeni a szülőknek ezeket a dátumokat, és akkor sokkal több értékes idő marad az igazán fontos dolgokra.

7. Maradjanak nyugodtak!

Tudom, ezt néha nagyon nehéz megtenni, mert mindig van olyan szülő, aki mindenre visszakérdez, előfordul olyan, aki jobban tud mindent még az osztályfőnöknél is, sokaknak van véleménye, ami nem egyezik a többiekével. A kényes ügyeknél pedig sokszor előfordul a feszült hangulat, a hangos viták, esetleg sértések és sértődések. Ez pedig egyáltalán nem tesz jót a szülői közösségnek, és ha két barát szülei között lesz konfliktus, akkor az osztályközösségnek sem.

Nem azt mondom, hogy mindig mindenkinek egyet kell értenie mindenben, de egy adott témát meg lehet beszélni higgadtan, kulturált módon is, ami előreviszi a helyzetet.

8. Legyenek természetesek!

Szerencsére ritkán találkozunk ezzel a jelenséggel, de azért volt már rá példa, így érdemes erre is felhívni a figyelmet. Viselkedjenek úgy, ahogy alapból tennék, és adják önmagukat, mert az hosszú távon sokkal jobb.

9. Váltsanak pár szót az osztályfőnökkel!

Tudom, amikor elhangzik az, hogy vége a szülői hivatalos részének, akkor a szülők egy része startol, hogy a lehető leghamarabb távozzon a teremből. Természetesen megértem, akinek sietnie kell, de a szülői értekezlet délutánját szánjuk erre.

Nálam a hivatalos rész maximum egy óra, és utána még két óra az, hogy egyesével beszélek azokkal a szülőkkel, akik szeretnének váltani pár szót.

Új osztálynál legalább egy bemutatkozás, kézfogás erejéig lépjünk oda, mert ettől sokkal emberibb, személyesebb lesz az egész. Később is nyugodtan érdeklődjünk külön a gyermek előmeneteléről, vagy bármiről, ami fontos lehet.