A szavazói az amerikai elnök ellen fordultak – Trump alatt ilyen nem igen történt

Elemzések2021. szept. 1.D.J.

A világjárvány miatt a demokraták akár a félidős választásokat is elveszthetik.

Joe Biden az elnöksége legsötétebb napjait éli át. Mióta beiktatták ilyen alacsonyan még nem volt a népszerűsége. Januárban még volt, hogy 60 százalékra mérték a támogatottságát, de mostanra a felmérések átlaga azt mutatja, hogy már csak 47 százalék áll ki mellette.

Ha a mostani trend folytatódik, akkor ez a szám lesz ennél kevesebb is.

A kézenfekvő magyarázat persze az lenne, hogy Bidentől az afganisztáni kudarc miatt fordultak el a választói. Kétségtelen tény, hogy egy háborús vereség nem tesz jót egyetlen elnök renoméjának sem. Nem elég, hogy az amerikaiak támogatását élvező kormány Afganisztánban hetek alatt összeomlott,

de még a kivonulás közben egy terrortámadásra is sor került, amelybe belehalt 13 amerikai.

Ám nagyon úgy tűnik, hogy az amerikai választókat nem a tálib győzelem bosszantja igazán. Az NBC a napokban készített egy felmérést arról, hogy milyen ügyek izgatják igazán az amerikaiakat és a listába az afgán háború még csak be se került.

A prímet helyette a világjárvány vitte.

Biden népszerűsége már az afgán kivonulás előtt is elkezdett rogyadozni. Ez pedig főleg a delta variánsnak köszönhető, amely miatt az USA-ban június végén lódult meg a legújabb fertőzési hullám.

A napi új fertőzések száma az Egyesült Államokban

Forrás: Google

A tengerentúlon tavasszal még sokan bíztak benne, hogy a vakcináknak hála a pandémiával már nem kell többet foglalkozni. Áprilisban még 61 százalék gondolta azt, hogy a járvány nehezén már túlvannak. Most már csak alig több mint a választók harmada gondolkodik hasonlóan – derül ki az NBC kutatásából.

Mivel az optimizmus kezd elszállni egyre többen aggódnak a gazdaság miatt is. Már pedig ez a téma mindig kulcskérdésnek számít az aktuális elnök megítélésénél.

Nem véletlen, hogy a demokraták kisebb frászt kaptak, amikor Anthony Fauci az elnök egészségügyi főtanácsadója nemrég közölte, hogy Amerikában a vírust igazán jövő ősszel tudják majd kordában tartani, feltéve, hogy addigra az emberek túlnyomó többsége már be lesz oltva.

A demokratáknak tragikus lenne, ha ez a forgatókönyv megvalósulna, hisz épp jövő ősszel lesznek a félidős választások. A tét nem kicsi: ha addig nem táltosodik meg a gazdaság, elveszthetik a kongresszusi többségüket.

Fauci mindenesetre később korrigálta a jóslatát: azt mondta, hogy jövő tavaszra már rendeződhet a helyzet.

A probléma Amerikában most az, hogy az oltási program nem olyan sikeres mint Nyugat-Európában. A teljesen oltottságot élvezők aránya 53 százalékon áll, de egyes déli államokban ezaz arány még az 50 százalékot se éri el. Részben azért sem, mert az oltás kérdése az USA-ban különösen átlett politizálva.

A republikánusok körében komoly tömegeknek lett az a hitvallása, hogy az oltástól minden áron tartózkodni kell. Jellemző, hogy Donald Trump hiába mondta augusztusban egy alabamai rendezvényen, hogy a vakcinát érdemes kérni, a saját hívei lehurrogták.

Az oltásellenesség az USA-ban alaposan megnehezíti a kilábalást.

Biden hullámzó népszerűsége annak is köszönhető, hogy a támogatói jó része függetlennek számít, akik most kezdenek elpártolni tőle. Csalódottak, amiért ő se fékezte meg a járványt. A helyzet egész más mint Trump elnöksége alatt: akkor hiába jött egyik botrány a másik után, még a pandémia se okozott nagy zavart a volt elnök népszerűségében.

Igaz az ő népszerűsége sose volt túl magas. A támogatottsága mindig valamivel 40 százalék fölött mozgott. Akik hittek benne azok viszont rendre kitartottak mellette. Biden támogatottsága viszont lehet, hogy fog lejjebb is esni, ha csak a járvány nem kezd el visszahúzódni.

Bidennek már csak azért is nehéz egybentartani a bázisát, mert a nyilvános szereplésein nem igen tudja belelkesíteni a választókat. A beszédeinél inkább az a jellemző, hogy belegabalyodik a saját mondandójába.