Trump Twitter híján máshogy üzen a nagyvilágnak

Elemzések2021. márc. 10.D.J.

A volt elnök a közösségi oldalak helyett e-mailen osztja meg a gondolatait.

Trump az utóbbi hetekben egyre többet halatja a hangját. Amíg folyt ellene az alkotmányos vádeljárás, visszavonult a floridai birtokába és nagyrészt csak közvetlen bizalmasaival beszélt.

Mióta a szenátus felmentette azonban egyre többször nyilatkozik a nyilvánosság előtt. Pár napja a Konzervatív Politikai Akciócsoport (CPAC) nevű szervezet konferenciáján azt is egyértelművé tette, hogy lemondott a korábbi tervéről és nem fog új politikai pártot alapítani. Hisz ezzel csak megosztaná a szavazatokat az amerikai jobboldalon. A beszédét az online platformokon több tízmillió ember látta.

Ám ma már ritka, hogy Trump szavai ilyen sok emberhez eljussanak.

Az elnöksége alatt pedig ez volt a mindennapos. A követői száma a Twitteren elérte a 89 milliót, ráadásul elég volt egy-két sarkos fogalmazás ahhoz, hogy a bejegyzéseivel tele legyen a sajtó. Mivel Trumpot száműzték az összes nagy online platformról ez a mutatvány mostanság nem olyan egyszerű. A volt elnök láthatóan jelenleg is keresi azokat az eszközöket, amelyekkel újra visszakerülhet a rivaldafénybe.

Már arról is volt szó, hogy esetleg saját közösségi oldalt indít, de egyelőre úgy tűnik beéri azzal, hogy a sajtónak email-ben küldi körbe a közleményeit.

Trump Twitterje átköltözött az online postafiókom beérkező leveleihez

jegyezte meg Rob Thornoe a Philadelphia Inquirer újságírója miután nemrég a sokadik közleményt kapta a Trump stábtól.

Ezekben a bizonyos levelekben, mivel nem korlátozzák őt a Twitter keretei Trump a szokottnál jóval bővebben fogalmaz. Az a levél, amelyben Biden politikáját támadja például 429 szavas. Valószínűleg ezeket a közleményeket a tanácsadói segítségével fogalmazza meg.

Ami megmaradt, hogy Trumpnak továbbra se kell a szomszédba menni egy kis személyeskedésért. Miután a napokban tartott nyilvános beszédét George W. Bush korábbi tanácsadója Karl Rove „üresnek” nevezte, Trump kikelt Rove ellen és egy közleményben azt mondta, hogy Rove egy pompás bolond, rossz tanácsokkal. Épp így nekiment Mitch McConnell-nek is, aki korábban a felmentésére szavazott. Trump szerint McConnell a legnépszerűtlenebb politikus az országban, aki csak miatta nyert Kentucky államban.

Az egyértelmű, hogy Trumpnak rövidtávon a fő célja, hogy a republikánus pártból kitúrja a politikai ellenfeleit.

Múlt héten a CPAC konferenciáján név szerint is felsorolta az összes republikánus politikust, aki ellene szavazott és kijelentette, hogy meg kell tőlük szabadulni.

Ám látható, hogy a szavainak ma már messze nincs akkor súlya, mint korábban. Ellenfelei ritkán és akkor is csak mellékesen reagálnak a megjegyzéseire. Jason Mollica kommunikációs szakember szerint változtatnia kell a stratégiáján, ha újra komoly tényező akar lenni. Jelenleg a közösségi oldalak híján túlságosan is függ a sajtótól. A szakember szerint az is probléma, hogy Trumpot még mindig lefoglalja az elnökválasztás körül történt állítólagos csalás, pedig a választókat ez a téma már egyre kevésbé érdekli.

A mozgásterét viszont növeli, hogy Trump politikai alapjának már most van 80 millió dollárja, amellyel a 2022-es időközi választásokon segítheti az őt támogató republikánus jelölteket.

Trump múlt héten pedig biztatta is a híveit, hogy ne a Republikánus Pártnak, hanem közvetlenül az ő szervezetének adakozzanak.

Komoly változást jelentene, ha néhány közösségi oldal feloldaná a kitiltását, amire van egy kicsi esély.

A Facebook és a Youtube se határolódik el teljesen attól, hogy a platformjukon Trump újra megjelenjen. A Youtube vezére Susan Wojcicki jelezte, hogy akkor fogják visszaengedni, ha azt látják, hogy Trump nem fog erőszakos cselekményre buzdítani.