Lakatot tett Elon Musk szájára a felügyelet

Elemzések2019. ápr. 28.Fellegi Tamás

Nem ússza meg olcsón a Tesla vezére, hogy tavaly durván manipulálta az árfolyamot valótlan állításaival. Immár csak ügyvédi jóváhagyással nyilatkozhat a cég adatairól.

Dühbe gurult

Elon Musk tavaly egy nyári napon dühbe gurult, és egy teljesen irreális vételi ajánlatról kezdett twittelni, ráadásul tőzsdei kereskedési időközben. A guru, aki egyébként a világ egyik leginnovatívabb vállalkozója, talán végig sem gondolta, hogy egy igen komoly bűncselekményt követ el, amiért börtönbüntetést is lehet kapni. Kijelentéseivel ugyanis olyan mértékben manipulálta a Tesla árfolyamát, hogy ha előtte ő, vagy bárki, aki tudhatott, mire készül, jól bevásárol, akár dollár milliárdokat is kereshet percek alatt a bennfentes, ebben az esetben hamis információkon.

A fránya shortosok

A vállalkozónak persze nem ez volt a célja, és feltehetően ezt méltányolták is a hatóságok. Musk egyszerűen csak felfortyant azon, hogy vannak, akik nem hisznek vállalatában és shortolják annak részvényeit (kölcsönvesznek részvényeket, azokat eladják, arra számítva, hogy később olcsóbban visszavehetik). Ez teljesen szokványos a tőzsdén, sőt, sokáig épp ez tartotta magasan a Tesla árfolyamán: a shortosok számításai nem jöttek be, kénytelenek voltak egyre drágábban visszavenni a papírokat.

Első büntetés, megegyezéssel

Nos, miután kiderült, hogy a felvásárlási tervről írottak alaptalanok (de még ha nem lettek volna azok, akkor sem lehet Twitteren bekiabálni kereskedés közben, megvannak a közzétételre vonatkozó szabályok), jött az amerikai tőzsdefelügyeleti eljárás. A vállalkozó együttműködött a hatóságokkal , így megegyezés lett: 20 millió dollár büntetést fizet Musk magánemberkánt, három évig nem gyakorolhatja jogait, mint az igazgatóság elnöke, és a cég is kifizet 20 millió dollárt.

Megszegte, itt a szigorúbb korlátozás

A megegyezésnek az is része volt, hogy ha a továbbiakban Musk a cég anyagi helyzetét érintő dolgokról ír a Twitteren, azt jóváhagyatja a felügyelettel. Ezt nem tette meg, amikor februárban a Tesla éves termelési számairól tweet-elt, szó szerint fordításban csipogott, így most már egy komolyabb korlátozás következik: már csak ügyvédi jóváhagyással szólalhat meg a vállalkozó a cég ügyiről, ráadásul nem csak a közösségi médiában, hanem a cég blogján, vagy befektetői tájékoztatókon.

Pontosan meghatározták, milyen információk tartoznak a döntés hatásköre alá, az adott pontok egy hosszú listát alkotnak, lényegében minden olyan adat a Tesláról, ami befolyásolhatja az árfolyamot (pénzügyi, termelési adatok, előrejelzések, lehetséges összeolvadások, cégfelvásárlások és még lehetne sorolni).

Árfolyam

A részvényárfolyama 10 százalékkal esett vissza az utolsó két kereskedési napon, letörve ezzel az előző egy évben 250 dollár körül kialakult támasz szintet. Paradox módon az esés hátterében leginkább az állhat, hogy a befektetők kevésbé shortolják már a papírt, mit tavaly, így végül Musk álma megvalósult.