5 dolog, ami minden milliomosra jellemző

Siker2022. máj. 14.B.F.

Sok múlik a személyiségen, ha a meggazdagodásról van szó. A kutatások szerint a következő öt személyiségjegy jellemző leginkább a milliomosokra, és ezek a jelek szerint szerepet játszhatnak abban is, hogy mekkora vagyont tud valaki felhalmozni.

A milliomosok, különösen, akik önerőből lettek azok, általában sokkal

  • kockázattűrőbbek,
  • érzelmileg stabilabbak,
  • nyitottabbak,
  • extrovertáltabbak
  • és lelkiismeretesebbek

másoknál – derül ki a Socio-Economic Panel (SOEP) friss kutatásából. Az számított milliomosnak, akinek személyes nettó vagyona legalább 1 millió euró (körülbelül 380 millió forint).

Mitja Back pszichológus professzor, a tanulmány társszerzője kiemelte, hogy

mivel a gazdagok jelentős befolyást gyakorolnak a társadalmi döntéshozatali folyamatokra, és mivel a személyiség meghatározó hatással van az emberek gondolkodásmódjára és arra, ahogyan viselkednek, a milliomosok személyiségjegyeinek vizsgálata nagy társadalmi jelentőséggel bír.

A kutatók 20 ezer ember személyiségtesztjét tanulmányozták, ezek közül több mint ezer származott milliomosoktól.

A tesztek egész pontosan azokat a személyiségvonásokat vizsgálták, amelyeket a tanulmány szerzői a „Big Five” néven emlegetnek: Érzelmi stabilitás (Neuroticism), Extrovertáltság (Extraversion), Érzelmekre, élményekre való való nyitottság (Openness), Barátságosság (Agreeableness) és a Lelkiismeretesség (Conscientiousness).

Minél hatalmasabb a vagyon, annál hangsúlyosabbak voltak ezek a személyiségjegyek – áll a tanulmányban. A kutatók arra jutottak, hogy összességében az, hogy valakinek milyen a személyisége, nagyban befolyásolja azt, hogy gazdag lesz-e.

Az olyan jellemvonások, mint a kockázattűrő képesség, az érzelmi stabilitás és az extrovertáltság, különösen szembetűnő az önerőből lett milliomosok esetében, de kevésbé hangsúlyosak azoknál a személyeknél, akik a vagyonukat örökölés útján szerezték.

A Credit Suisse adatai szerint az Egyesült Államokban csaknem 22 millió ember illik bele a milliomos kategóriába. A tanulmány szerzői ugyanakkor felhívják rá a figyelmet, hogy például a német milliomosok személyisége jelentősen különbözhet más gazdagabb országok, köztük az Egyesült Államok milliomosaiétól.

Ez többek között azért lehet, mert az Egyesült Államokban egyenlőtlenebb a vagyoneloszlás, mint Németországban

– állapította meg a tanulmány.