Putyin kezdi felfogni, hogy elvesztheti a háborút, véli a korábbi orosz kormányfő

Hírek2022. máj. 14.Sz.A.

Az orosz elnök kezdi felmérni, hogy el is veszítheti a háborút - mondta Mihalil Kaszjanov, Putyin korábbi bizalmasa, aki a 2000-es évek elején volt miniszterelnök.

Az exkormányfő szerint Vlagyimir Putyin bizalma megrendült abban, hogy megnyerheti a háborút, eltávolodott a valóságtól, csak szűrt információk jutnak el hozzá, és a tábornokai valószínűleg félrevezetik a háború valódi állásával kapcsolatban. Mindezt a Deutsche Welle-nek adott interjúban mondta el, melyet egy titkos európai helyről adott.

Kaszjanov 2000 és 2004 között töltötte be a kormányfői tisztséget, majd önálló pártot alapított, és külön indult a 2008-as elnökválasztáson, ellenzékiként el kellett hagynia az országot.

Kaszjanov szerint Putyin május 9-i beszéde, melyben az inváziót indokolta, "kifejezetten gyenge volt, idegesnek tűnt az elnök, aki már kezdi felfogni, hogy elveszíti a háborút".

2003. május 8-án Moszkvában készített kép Vlagyimir Putyin orosz elnökről (j) és Premier Mihail Kaszjanov miniszterelnökről. Putyin 2004. február 24-én bejelentette, hogy menesztette az 1999 óta hivatalban lévő Kaszjanovot.2003. május 8-án Moszkvában készített kép Vlagyimir Putyin orosz elnökről (j) és Premier Mihail Kaszjanov miniszterelnökről. Putyin 2004. február 24-én bejelentette, hogy menesztette az 1999 óta hivatalban lévő Kaszjanovot. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Az elnököt valószínűleg félrevezették a katonai vezetők a hadsereg valós állapotáról is, így nem is lehetett felkészülve ilyen ellenállásra. 

Most is szűrt információk jutnak el hozzá, és nincs tisztában a valós veszteségekről. Mindezt a kijevi visszavonulás is mutatja, valamint az, hogy a háború fókuszát inkább a keleti területekre helyezte át.

- A háború új szakaszba lépett, és Kijevnek hatalmas előnyt ad, hogy kap fegyverszállítmányokat a nyugati országoktól - tette hozzá.

- Putyin személyisége teljesen megváltozott az lemúlt 20 évben - véli Kaszjanov, aki szerint a 2000-es évek elején még jól tudtak együtt dolgozni, jóval nagyobb volt a szabadság a törvényhozásban és a médiában is.

- Azóta a demokratikus állam vonásai fokozatosan eltűntek, és egy autoriter rezsim bontakozott ki, amely a totalitárius rendszer felé halad - véli Kaszjanov.