Öt kevésbé ismert tény Bernard Arnault-ról, a milliárdos francia üzletemberről, a „divat pápájáról”

Siker2022. jan. 30.B.F.

Bernard Arnault az LVMH Csoport vezetője, valamint Európa leggazdagabb embere. A Párizs szívében található francia cég Arnault vezetésével milliárd dolláros divatbirodalommá vált. A divatvilágban betöltött kulcsfontosságú szerepe miatt a „divat pápájaként” tartják számon.

Mérnöki pálya helyett divatipar 

Arnault az Ecole Polytechnique-n szerzett mérnöki diplomát.

Sokáig apja építőipari cégét vezette, emiatt hosszú éveket töltött az építőiparban.

Arnault ma már a divatvilág egyik meghatározó alakja, aki több luxusmárkát egyesített az LVMH égisze alatt. Sokat köszönhet neki Alexander McQueen és Marc Jacobs is, akiknek fellendítette karrierjét, mivel az LVMHl márkáinál dolgozhattak  - írja a benzinga.com.

A kezdetek

Arnault maga 15 millió dollárt tett le, további pár befektetővel együtt pedig összesen 65 millió dollárért vásárolták meg a Dior anyavállalatát, amely textilgyártóként volt híres, de csődbe ment. A Dior és a Le Bon Marche áruházon kívül szinte az összes részét eladta a cégcsoportnak.

Sokan párhuzamot vonnak a textilcég felvásárlásával, valamint Warren Buffett és a Berkshire Hathaway indulásával: egyesek szerint ez hasonlóan meghatározó fordulópont lehetett az életében.

LVMH vezetése 

A francia üzletember áll a világ legnagyobb luxus divatmárkái mögött. Arnault a 80-as évek végén vásárolta be magát a híres LVMH francia divatipari vállalatba, amely a Louis Vuitton Moet Hennessy név alatt fut.

Hozzájuk tartozik többek között a Hermes, Givenchy, Fendi, DKNY, Dior, Celine, Kenzo, YSL, Marc Jacobs, Hublot, és a Bulgari is.

Arnault és családja az LVMH részvényeinek 47,5 százalékát birtokolja. Arnault évtizedek óta a cég vezérigazgatója és elnöke.

Műgyűjtő

Arnault nagyon kedveli a művészetet, lelkes műgyűjtő.

Főként a modern művészetet részesíti előnyben.

Arnault kollekciójában Pablo Picasso, Yves Klein, Henry Moore, Damien Hirst, Jean-Michel Basquiat és Andy Warhol művei is megtalálhatók.

Francia Köztársaság Becsületrendje

Arnault A Francia Köztársaság Becsületrendje (Ordre national de la Légion d’honneur), a legmagasabb francia állami kitüntetésben részesült. A Becsületrendben három rang van: lovag (chevalier), tiszt (officier), parancsnok (commandeur), és két méltóság: főtiszt (grand officier) és nagykeresztes (grand-croix).

2007-ben a Becsületrend parancsnokává nevezték ki, pár évvel később pedig főtiszt lett.