A leginnovatívabb cégek listájára, a tech-óriások mellé idén már felkerült a Pfizer is

Siker2021. szept. 2.B.F.

Bár a világjárvány számos olyan változást hozott, amelyek sok esetben megváltoztatták a vállalatokon belüli fontossági sorrendet, az innováció továbbra is fontos szerepet tölt be a cégek működésében világszerte. A Boston Consulting Group (BCG) közel kétezer innovációs szakember véleménye alapján, minden évben összeállítja a leginnovatívabb vállalatok listáját. Már második éve az Apple vezet, de a sok tech cég mellé a top 10-be idén a Pfizer is bekerült.

A Boston Consulting Group (BCG) 2021-ben is rangsorolta a leginnovatívabb cégeket.

Tavaly és idén is az Apple szerezte meg a lista első helyét. A második helyezett az Alphabet, a harmadik az Amazon lett, mindkét cég megőrizte tavalyi pozícióját a listán.

A negyedik helyen végzett Amazon is tartotta pozícióját, az ötödik helyezett Tesla viszont hat helyezést ugrott előre.

Top 10 leginnovatívabb vállalat 2021-ben

1

Apple

Technológia

 USA

2

Alphabet

Technológia

 USA

3

Amazon

Fogyasztási cikkek

 USA

4

Microsoft

Technológia

 USA

5

Tesla

Közlekedés & energia

 USA

6

Samsung

Technológia

 Dél-Korea

7

IBM

Technológia

 USA

8

Huawei

Technológia

 Kína

9

Sony

Fogyasztási cikkek

 Japán

10

Pfizer

Egészségügy

 USA

Forrás: Boston Consulting Group (BCG), Visual Capitalist

A Visual Capitalist szerint a cégek közül érdemes kiemelni a 10. helyezett Pfizert. Nem meglepő, hogy a Pfizer felkerült a listára, figyelembe véve a COVID-19 elleni küzdelemben betöltött szerepét. A BioNTech-el együttműködve a Pfizer kevesebb mint egy év alatt készítette el a COVID-19 elleni védőoltást.

A Pfizer egy a négy COVID-19 vakcinagyártó közül, akik idén szerepelnek a listán: a Moderna (42.), a Johnson & Johnson (20.) és az AstraZeneca (49.) is bekerült a leginnovatívabb vállalatok közé.

Ami a tübbi iparágat illeti, érdemes a Toyota teljesítményét kiemelni: idén a 21. helyet szerezte meg, 20 hellyel került előrébb az előző évi rangsorhoz képest. A hatalmas ugrásban szerepet játszhatott, hogy a vállalat nemrég közel 400 millió dollárt fektetett be a Joby Aviation nevű légitaxis startupba.

Bár gyakran gondolják úgy, hogy a kutatás+fejlesztés és az innováció szinonimái egymásnak, az előbbi csak egy innovációs technika, amely segít a vállalatoknak abban, hogy helyet szerezzenek a listán. Sok olyan vállalat van, amely különböző módon újított.

Például 2021-ben a Coca-Cola elemezte az italportfóliójukat, és végül felére, 400-ról 200 globális márkára csökkentette márkalistáját. Ez lehet az oka annak - hogy képes volt változtatni, ha kell-, hogy a cég a tavalyi rangsorhoz képest 20 helyezést ugrott előre.