Egészségügyi államtitkár: További bérrendezés indokolt az ápolóknál 

Életmód2021. szept. 2.H. É.

Számos elgondolás van az ápolók bérszínvonalának további javítására – közölte az egészségügyi államtitkár egy csütörtöki konferencián. Horváth Ildikó arról is beszélt: fellépnek azok ellen, akik pénzért hamis oltási igazolásokat adnak ki.

Mindenki a saját életét és a hozzátartozókét védi azzal, ha kéri a vakcinát - hangsúlyozta a konferencián az egészségügyi államtitkár.

Jelezte: tudomásuk van arról, hogy egyesek pénzért kiállítanak oltási igazolást olyanoknak, akik nem akarják beoltatni magukat. Ez ellen maximálisan fellépünk – hangsúlyozta.

Horváth Ildikó megfogalmazása szerint az egészségügyiek „halált megvető bátorságukat” bizonyították a pandémiában, amely arra is tanított bennünket, mennyire fontos javítani az egészségügy rugalmasságát és válaszadó képességét.

Horváth Ildikó (Fotó: kormány.hu)

Az egészségügyi államtitkár, aki az egészségügy fejlesztésének stratégiai irányairól tartott előadást, a különböző fejlesztési irányok közül kiemelte a humánerőforrás jelentőségét, azt, hogy 

az orvosok, ápolók számáraa Nyugattal versenyképes perspektívát kell tudni mutatni a továbbiakban is.

Úgy vélte, a dolgozói megbecsültség javításában történelmi pillanat volt, amikor az orvoskamara javaslatára döntés született a hálapénz büntethetőségéről, és egy jelentős orvosi béremelésről. Fontos azonban – tette hozzá –, hogy

a szakdolgozók is elérjék azt a bérszintet, ami nem zavarja az orvosokkal való team-munkát. Számos olyan elgondolás van, mondta, ami segíthet abban, hogy az ápolók bérszintje olyan legyen, amivel meg lehet tartani egy megfelelő arányt az orvosok és az ápolók között azon túl, hogy jövő januárban megkapják a korábban elfogadott béremelés utolsó lépcsőjét. Ezzel a 2018-as bázishoz képest újabb 30 százalékkal emelkednek a bérek.

Ami a megelőzést illeti, Horváth Ildikó szavai szerint az egészségfejlesztési tevékenységre komoly ütést mért ugyan a pandémia, de például nálunk nem szakította meg a világjárvány sem a gyermekkori védőoltások beadását, pedig másutt volt erre példa.

– A védőoltási programunkra továbbra is büszkék vagyunk és lehetünk, 99 százalék feletti a gyermekkori védőoltások elfogadottsága. A HPV elleni védőoltást a lányok 85 százaléka veszi fel, ami a világon is példamutató, de a fiúknál is 71 százalék – a WHO-s ajánlás 70 százalék – jelezte.

A népegészségügyi programokról elmondta: a rákellenes, keringési, mozgásszervi, mentális egészségügyi, gyermekegészségügyi, illetve most már az infektológiai programmal az országos intézetek vezetésével lépésről lépésre haladnak, és fogalmazzák meg, mire van szükség infrastruktúrában, képzésben stb.

Az infrastrukturális fejlesztések kapcsán úgy fogalmazott, nagyon várja, hogyan valósul meg a Dél-Budai Centrumkórház. Ha 2026-ra állni fog, akkor a budapesti egészségügyi ellátás jelentős átalakuláson fog keresztülmenni – vélte.

Az egészségügy finanszírozásáról is beszélt, kiemelve, hogy az átalányfinanszírozásról mindinkább az eredmény alapú finanszírozásra kell áttérni, mert az előbbi nem biztos, hogy segíti a gyors, eredményes, minőségi betegellátást.

– Most a kórházak ugyanannyi pénzt kapnak egy vakbélműtétért akkor is, ha a beteg meghal, mint ha két nap múlva megfelelő állapotban távozik. Ez nem segíti elő azt a célt, hogy a beteg a lehető leggyorsabban újra egészséges legyen. Pedig a társadalmi bizalmat az egészségügy iránt csak azzal lehet erősíteni, ha segítünk az állampolgárokat sokáig egészségesnek maradni, a betegségeket korán felismerni és gyorsan, hatékonyan meggyógyítani.