A SIKERES EMBEREK SOKAT OLVASNAK - ÉS ÖN?

Siker2018. feb. 27.Növekedés.hu

A világ legsikeresebb embereiben van egy nagyon fontos közös szokás. Nem, nem a magas intelligenciájuk sem a szerencséjük, hanem az, hogy mindannyian imádnak olvasni. Szerintük ugyanis a könyvekből lehet a legtöbbet tanulni. Van két fiatal munkanélküli fiú Omahában, Nebraska államban. Az idősebb a nagy gazdasági világválságban elszegényedett családban nevelkedett, és azért, hogy egy kis pénzhez jusson hörcsögöket adott el fillérekért. A fiatalabbik egy üzlettulajdonos unokája késlelteti tanulmányait, és olyan időszakos munkákat vállal, mint rágógumi és kóla házhoz szállítása. Ekkoriban mindketten körülbelül 2 dollárt kerestek naponta. De pár évtizeden belül ez az összeg 20 milliárd dollárra rúgott évente. Hogy kik ezek a fiúk? Nem mások, mint Charlie Munger és Warren Buffet, a világ legnagyobb befektetési cégének, a Berkshire Hathaway tulajdonosai. De, hogyan lettek Amerika legsikeresebb befektetői?

BUFFET IDEJÉNEK 80 SZÁZALÉKÁT OLVASÁSSAL TÖLTI

Egy kis múltidézés: 2007-ben az akkor 84 éves Charlie Munger (aki még mindig él) elmondja joghallgató diákoknak mi a sikere titka:

Folyamatosan olyan embereket látok egyre sikeresebbé válni, akik nem a legokosabbak de talán nem is a legszorgalmasabbak, hanem tanulógépek. Minden este kicsit okosabban és bölcsebben mennek aludni, mint amilyenek voltak reggel, és mit ne mondjak ez segít. 

Amikor Buffett még fiatal volt és karrierje kezdetén járt naponta akár 600-1000 oldalakat is olvasott. De még ma is napja 80 százalékát olvasással tölti. „ Olvass 500 oldalt naponta. A tudás így működik. Ez egy összetett tudás, amit bárki megszerezhet, de nem mindenki fog.”

Buffet jótanácsa az életre: Teljesen mindegy hol tartasz az életben, tanulj tovább és sikeres leszel. 

Munger és Buffett nem az egyetlen, akik az olvasásnak köszönhetik sikereiket. Elon Musk a Tesla alapítója elvileg olvasás után tanult meg rakétákat építeni. Musk-ot elég sokszor bántották az iskolában különcsége miatt, ezért sokat olvasott. Ez inspirálta, arra, hogy valami maradandót alkosson és nyomot hagyjon a világban, ami már biztosan sikerült neki. Bill Gates a világ egyik leggazdagabb embere közismert könyvmoly. Évente kürölbelül 50 könyvet olvas el de kizárólag nem fikciókat. Annak ellenére, hogy sokat utazik és rengeteg érdekes emberrel megismerkedik, Gates azt vallja, hogy könyveken keresztül jobban tanul az ember. 

Mark Zuckerberg szintén odavan a könyvekért és 2015-ben egy olyan kihívást állított fel, hogy két hetente olvasson el mindenki egy könyvet. 

És mi az Ön olvasási célja?

(Blinklist.com)