Amiért Amazonnak hívják az Amazont

Siker2019. júl 13.Növekedés.hu

Az Amazonas a világ legbővízűbb folyójaként jóval nagyobb az utána következő nagy folyókhoz képest is – ez volt a fő érv, miért Amazonnak nevezte el az 1994-ben megalapított, mára a világ legnagyobb online áruházává váló cégét Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere.

Az Amazont 25 évvel ezelőtt, 1994. július 5-én alapította meg Jeff Bezos. Igaz, akkor még Cadabra néven jegyeztette be a céget, ami az abrakadabra varázsige rövidített változata. Ez az elnevezés azonban nem tartott sokáig, mivel Bezos első ügyvédje, Todd Tarbert felhívta arra a figyelmet, hogy a telefonban a „cadabra” kifejezés gyakran „cadaver”-nek hangzik, ami angolul hullát jelent – számol be a Business Insider. 

Bezos második opciója a relentless volt, azonban Bezos barátai szerint a magyarul hajthatatlanként, könyörteleneként fordítható kifejezésnek „kicsit vészjósló” a hangzása – derül ki Brad Stone Bezosról, illetve az Amazonról írt könyvéből (The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon). (Amúgy a Relentless.com internetes cím továbbra is az Amazon webáruházához vezet el.)

Majd Bezos 1994 októberében nevezte át a cégét a mostani nevére. Úgy gondolta, hogy a szótár „A” betűvel kezdődő szavai közül választ magának nevet, mivel ezzel cége a betűrendes keresési listák élén fog szerepelni. Így talált az Amazonra, az Amazonas dél-amerikai folyó angol megfelelőjére. Az új név választását így indokolta a cég alkalmazottai előtt: „

Ez a legnagyobb folyó a világon, sokkal nagyobb, mint az utána következő nagyobb folyók. Minden más folyó eltörpül mögötte.

Az Amazon mára több mint 950 milliárd dolláros piaci kapitalizációval bír, míg Bezos 122 milliárd dolláros vagyonával a világ leggazdagabb emberének számít. A napokban zárult le válásának hivatalos eljárása, így kiderült, hogy volt feleségét, Mackenzie Bezost 38 milliárd dollárnyi vagyon illeti meg. Mint ismert, április elején jött létre a megállapodás arról, mekkora vagyont kap Jeff Bezos exfelesége a válás bírósági véglegesítésekor.

Akkor abban állapodtak meg, hogy az Amazon 4 százalékos részesedése illeti meg, amely részvénypakett értéke a válási eljárás hivatalos lezárultakor 38 milliárd dollárt tett ki. Ezzel MacKenzie Bezos a világ harmadik leggazdagabb nője lett. A Forbes magazin szerint csupán a L’Oreal örökösnője, Francoise Bettencourt Meyers (54 milliárd dolláros vagyon), illetve Alice Walton, a Walmart-alapító néhai Sam Walton lánya (44 milliárd dollár) előzi meg.


BIZTOSÍTÁS
A rovat támogatója:
Így vásároljunk tudatosan használtautót
Nem egyszerű a használtautó-vásárlás menete, viszont érdemes megfontoltan cselekedni, bonyolult az utólagos reklamáció. A legjobb biztosítási ajánlat sokat segíthet.
Biztosítás2020. okt 17.
A Groupama az Év Biztosítója
Negyedik alkalommal, az idén is elnyerte a Groupama Biztosító a MoneyMoon Awards-on az Év Biztosítója elismerést. A biztosítási eszközalap kategóriában a társaság hat eszközalapja is az első helyen végzett. Megkapták a Legjobb Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjat is.
Biztosítás2020. okt 26.
Egy szakterületi rangsor alapján az SE a világ 250 legjobb egyeteme közé került
A Times Higher Education (THE) szerdán megjelent szakegyetemi világrangsora szerint a Semmelweis Egyetem (SE) az orvos- és egészségtudományi területen a világ 250 legjobb felsőoktatási intézménye közé került.
Hírek21 órája
Koronavírus - Meghalt 43 beteg, 2291-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt 43, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2291 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.
Hírek2020. okt 28.