Amiért Amazonnak hívják az Amazont

Siker2019. júl. 13.Növekedés.hu

Az Amazonas a világ legbővízűbb folyójaként jóval nagyobb az utána következő nagy folyókhoz képest is – ez volt a fő érv, miért Amazonnak nevezte el az 1994-ben megalapított, mára a világ legnagyobb online áruházává váló cégét Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere.

Az Amazont 25 évvel ezelőtt, 1994. július 5-én alapította meg Jeff Bezos. Igaz, akkor még Cadabra néven jegyeztette be a céget, ami az abrakadabra varázsige rövidített változata. Ez az elnevezés azonban nem tartott sokáig, mivel Bezos első ügyvédje, Todd Tarbert felhívta arra a figyelmet, hogy a telefonban a „cadabra” kifejezés gyakran „cadaver”-nek hangzik, ami angolul hullát jelent – számol be a Business Insider. 

Bezos második opciója a relentless volt, azonban Bezos barátai szerint a magyarul hajthatatlanként, könyörteleneként fordítható kifejezésnek „kicsit vészjósló” a hangzása – derül ki Brad Stone Bezosról, illetve az Amazonról írt könyvéből (The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon). (Amúgy a Relentless.com internetes cím továbbra is az Amazon webáruházához vezet el.)

Majd Bezos 1994 októberében nevezte át a cégét a mostani nevére. Úgy gondolta, hogy a szótár „A” betűvel kezdődő szavai közül választ magának nevet, mivel ezzel cége a betűrendes keresési listák élén fog szerepelni. Így talált az Amazonra, az Amazonas dél-amerikai folyó angol megfelelőjére. Az új név választását így indokolta a cég alkalmazottai előtt: „

Ez a legnagyobb folyó a világon, sokkal nagyobb, mint az utána következő nagyobb folyók. Minden más folyó eltörpül mögötte.

Az Amazon mára több mint 950 milliárd dolláros piaci kapitalizációval bír, míg Bezos 122 milliárd dolláros vagyonával a világ leggazdagabb emberének számít. A napokban zárult le válásának hivatalos eljárása, így kiderült, hogy volt feleségét, Mackenzie Bezost 38 milliárd dollárnyi vagyon illeti meg. Mint ismert, április elején jött létre a megállapodás arról, mekkora vagyont kap Jeff Bezos exfelesége a válás bírósági véglegesítésekor.

Akkor abban állapodtak meg, hogy az Amazon 4 százalékos részesedése illeti meg, amely részvénypakett értéke a válási eljárás hivatalos lezárultakor 38 milliárd dollárt tett ki. Ezzel MacKenzie Bezos a világ harmadik leggazdagabb nője lett. A Forbes magazin szerint csupán a L’Oreal örökösnője, Francoise Bettencourt Meyers (54 milliárd dolláros vagyon), illetve Alice Walton, a Walmart-alapító néhai Sam Walton lánya (44 milliárd dollár) előzi meg.