Hat rejtett látnivaló a Budai Várban

Utazás2019. júl. 13.Devecsai János
A rovat támogatója:

A Halászbástya, a Nemzeti Galéria vagy a Mátyás-templom aligha szorul bemutatásra. Ám a Várhegy tetején akadnak kevésbé ismert látnivalók is. Az I. kerület szívében alkimista labort és egy szabadon bejárható műtermet is találunk. A régi laktanyában pedig néhány fegyvert is kézbe vehetünk.

Arany Sas Patikamúzeum

Cím: Tárnok utca 18.

A régi idők kémikusai ambícióban nem szenvedtek hiányt, hisz hol az örök élet, hol pedig az aranycsinálás titkát kutatták. A Patikamúzeumban az alkimista labor úgy áll, mintha még mindig használatban lenne. Az autentikusság jegyében még halott állat is lóg a plafonról (persze nem valódi). A tetemekkel annak idején a kor tudósai a tolvajokat igyekeztek elijeszteni. A múzeum bejáratánál azt is láthatjuk, hogy miként nézett ki egy XVIII. századi gyógyszertár. A parányi, de annál érdekesebb kiállítás gyorsan 10-15 perc alatt bejárható.

Arany Sas Patikamúzeum budai vár

Amerigo Tot műteremháza

Cím: Táncsics Mihály utca 5.

Mielőtt Amerigo Tot Brüsszelt, Párizst és New Yorkot is lenyűgözte munkáival, a híres szobrász  a budapesti Iparművészeti Főiskolán tanult. Eredeti nevén Tóth Imre színészként még a Keresztapa második részében is felbukkant. Budán a régi műteremháza máig áll. Az épületet használó Koller Galéria a művész emlékére még egy emlékszobát is berendezett. Ha kíváncsi rá, hogy a Várban hogy néz ki egy ház belülről, akkor ezt a helyet ne hagyja ki. Már csak azért se, mert a galériába a belépés teljesen díjmentes.

Magdolna-torony

Cím: Kapisztrán tér 6.

Talán kevésbé ismert tény, hogy a középkorban Buda legismertebb egyházi épülete a Mátyás-templom nem a magyarokhoz, hanem a német ajkú lakossághoz tartozott. A keresztény magyarok azt a Mária Magdolna-templomot használták, amelynek ma már csak a harangtornya áll. Ez a megmaradt épületrész 2017 óta látogatható. A legfelső szinten az érdeklődőket egy panoráma kilátó várja.

A keresztény magyarok azt a Mária Magdolna-templomot használták, amelynek ma már csak a harangtornya áll.

Középkori zsidó imaház

Cím: Táncsics Mihály utca 26.

Sejthetően még a XV. században épült az a „kis zsinagóga”, amelyet a Táncsics utcában lehet felkeresni. A mennyezetén még török-kori freskórészleteket is találni. Bár komoly kultúrtörténeti érdekességről van szó, aki betér ide azért készüljön rá, hogy a látogatás kifejezetten rövid lesz, hisz a kiállítás egyetlen teremből áll.

Labirintus

Cím: Úri utca 9.

A Várhegy gyomrában egy komplett barlangrendszer található. A járatokat még a XIII. században kezdték el egybenyitni. Azóta a zegzugos tereket raktárnak, borospincének és óvóhelynek is használták már.  Aki felkeresi a Labirintust a több mint 3 kilométeres alagútrendszerből 1 kilométert járhat be. Bár jelenleg van itt panoptikum, kőtár, és szoborcsarnok is, csak ezek miatt nem éri meg ide jönni. A Labirintus annak lehet igazán érdekes, aki a Várnegyed alatti barlangrendszerre kíváncsi. A hangulat kedvéért délután hat után teljesen lekapcsolják a fényeket. A látogatók nem sokkal a 19 órás zárás előtt egy olajlámpással járhatják be a sötét termeket.

Budai vár labirintus

Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Cím: Kapisztrán tér 2-4.

A régi Nándor laktanyában kialakított hadtörténeti múzeum az utóbbi időkben gyökeres átalakuláson esett át. Korábban itt néhány kiállítótér inkább egy raktárra emlékeztetett. Ma már viszont, mint a legtöbb modern múzeumnál itt is az élményre helyezik a hangsúlyt. A második világháborúval foglalkozó szekcióban például beleshetünk egy kibombázott lakásba. De képet kaphatunk arról is, hogy milyen egy lövészárokban állni. Ha már betértünk a múzeumba akkor érdemes a Fegyvertárat is felkeresni. Itt egy tárlatvezetés keretében néhány középkori sisak másolatát is felpróbálhatjuk. Sőt a különféle kardokat, pisztolyokat és puskákat kézbe is vehetjük.