Csak egy napig ne használjon televíziót, okostelefont, számítógépet - Ja, és enni sem szabad!

Siker2020. dec. 19.D.A.

A briteknél csak „Dopamine Fast”-nak hívott egy napos kúrával viszonylag egyszerűen regenerálódhat.

A huszonegyedik században egyre több adat és vizuális hatás éri az embereket. Mára hozzászoktunk a nagy információmennyiséghez. Így az ingerküszöbünk is magas lett, emiatt sokszor már unalmasnak érezzük, ha pár percet az okostelefonunk nélkül kell eltöltenünk. Az imént említett ingerek megemelik a dopaminszintünket, aminek a hiányát hamar megérezzük.

A következő módszer, melyet felületén a BBC is ajánlott már és az angolok csak Dopamine Fast-nak hívnak, azt mutatja be, hogy miként lehet gördülékenyebbé tenni a mindennapi kötelezettségek elvégzését.

A lényege, hogy mindössze egy napig megvonjuk magunktól a legagresszívebb dopamintermelő hatásokat.

Az erre kiválasztott napon egy teljesen más világba kerülünk, hiszen kiszakadunk az általunk eddig megszokott életmódból.

Akár egy rövidke üdülésként is felfoghatjuk ezt az időtartamot, már csak azért is, mert az idegrendszerünknek ez tényleg egy szabadnap lesz. De melyek is pontosan azok az ingerek, melyeket mellőznünk kell?

Amit nem csinálhatunk a kiválasztott napon: a televízió, okostelefon, számítógép, és más hasonló elektronikai eszközök használata.

A YouTube, vagy a Netflix filmes anyagok millióit kínálja, azonban erre a rövid időre nemet kell mondanunk kedvenc influencerünk tartalmaira és a jobbnál jobb sorozatokra, filmekre is. Persze egy-egy fontos telefonhívás erejéig eltekinthetünk a mobilmegvonástól, de a lehető legkevesebb ideig próbáljunk beszélgetni.

Az evést is el kell engednünk egy nap erejéig, hiszen ez is egy boldogsághormont termelő tevékenység.

Inni természetesen fontos, ezért a vízfogyasztás szerves része lesz ideiglenes napirendünknek. A cukros, koffeines, alkoholos italok, gyümölcslevek ugyan sokszor esnek jól, ám ezektől is búcsút kell vennünk huszonnégy órára. Ha esetleg élünk vele a cigaretta fogyasztását is nullára kell csökkenteni erre az egy napra.

A zenehallgatás és az olvasás is a tiltólistán vannak.

Az egyik legmeglepőbb pontja a módszernek, hogy az emberi kapcsolatokat, a beszélgetéseket, emberi kommunikációt is kerülni kell.

Persze vészhelyzet esetén ezt a pontot nem muszáj betartani. A társaságot és a tömeget is kerülni kell a módszer alkalmazása alatt. Ám vészhelyzet esetén itt is kivételt tehetünk.

Az utolsó dolog a “nem szabad” listán, a szexuális aktivitás.

De ha ennyi minden megszokott dolgot hanyagolni kell, vajon mivel tölthetjük el azt az egy napot?

Amiket megtehetünk a választott nap alatt: a vízivás fontos része a módszernek.

Persze nem kell rosszullétig kortyolgatni, de érdemes kicsit többet bevinni a szervezetbe, mint az átlagos napokon. A meditáció felüdítő és szokatlan élmény lehet sokak számára. Próbáljunk meg elmerülni a csendben, a magányban és az elmében. 

Természetesen nem csak relaxáló, passzív pihenést biztosító elfoglaltságok tartoznak a megengedett tevékenységek közé. A testmozgás, edzés is fontos része a kiválasztott napnak. Persze nem csak a futás és a fekvőtámaszok, akár egy nyugodt séta is ajánlott program.

Kint a szabadban, hallgatva a természet hangjait, egy kisidőre elszakadva az internet és a televízió zajától.

Az utolsó jótékony tevékenység az írás.

Tollal vagy ceruzával parpírra vethetjük gondolatainkat.

Néha jól esik visszatérni az analóg offline világba, ebben az egy napban próbáljuk teret adni ennek is.

Nem könnyű betartani a módszer szabályait, sok önuralom kell hozzá. A nehéz percekben ajánlott a célra fókuszálni. Meglesz a gyümölcse! Másnap azok az elfoglaltságok is érdekesnek, üdítőnek fognak tűnni, melyek addig unalmasak voltak, melyeket mindig a munka legvégére hagytunk és halogattunk amíg lehet. Sokkal energikusabban és pozitívabban vágunk majd bele bármilyen elvégzendő feladatba.

Nekifogni és végigcsinálni nehéz dolog, de egyszer mindenképpen ajánlott kipróbálni, hiszen egy egészen izgalmas új élménnyel gazdagodhatunk és ez az egy nap később jócskán javunkra is válhat.