Hermès Birkin táska: miért vált az egyik legsikeresebb befektetéssé a gazdagok körében?

Siker2021. okt. 10.B.F.

A divatvilág egyik kiemelkedő státuszszimbóluma a Hermès Birkin kézitáska. A világ egyik legdrágább táskájáról néhányan azt állítják, hogy jobb befektetés, mint az arany: az exkluzivitása miatt rengeteg pénzt el lehet érte kérni a viszonteladói piacon.

Bár a legtöbben a részvények, kötvények és ingatlanok világában tervezik befektetni a pénzüket, egy olyan kézitáska, mint például a Hermès Birkin, akár még nagyobb haszonnal járó befektetés is lehet – számol be róla a The Richest. Ezek a kézzel készített táskák a világ legdrágább termékei közé tartoznak.

Az áruk 9 000 dollártól 500 000 dollárig terjed. Az Art Market Research szerint a befektetési potenciáljukat tekintve felülmúlják a művészeti tárgyakat, a klasszikus autókat és a ritka whiskyt is.

Manapság minden Birkin táska Franciaországban készül, olyan prémium anyagok felhasználásával, mint például a borjúbőr, aligátorbőr, néhányat pedig struccbőrből készítenek. Minden táska teljes egészében kézzel készült, és az abszolút luxust szimbolizálja.

Különlegessége abban is rejlik, hogy nagyon nehéz megszerezni egy ilyen táskát.

Ha valaki egy Birkinbe kíván befektetni, akkor nem léphet be csak úgy egy Hermès táskákat árusító boltba, ahol azonnal megvenné a táskát. Először meg kell rendelni, ráadásul van egy extra hosszú várólista, és akár több évig is eltarthat, míg ránk kerül a sor.

Érdekesség, hogy a Hermès korlátozza azt is, hogy egy ügyfél hány Birkin táskát vásárolhat évente.

Egy másik, könnyebb lehetőség a viszonteladói piacon venni egyet.

Ugyanakkor az exkluzivitása miatt rengeteg viszonteladó 50, de akár 100 százalékkal is felárazhatja a terméket.

A szakértők szerint bár elég sok márka mozgatja a kézitáskák piacát, a Hermès Birkin abszolút a csúcskategóriába tartozik.

A Birkin táskák értéke 2019-ben 13 százalékkal nőtt. Egyes becslések szerint az elmúlt 35 évben a táskák értéke 500 százalékkal emelkedett, ami évente 14 százalékos növekedést jelent.

Összehasonlítva: a művészeti tárgyak értéke 5 százalékkal nőtt – ezek alapján jobban megérheti a táskát választani.

Minél nehezebb a táskához hozzájutni – vagy azért, mert korlátozott számban gyártják, vagy mert túl drága - annál többen áhítoznak érte. Az egyik ilyen népszerű modell, amelyből kevés került a piacra, az úgynevezett Himalaya Birkin, amelyet nílusi krokodilbőrből készítenek, különleges festési eljárással.

A táska ára a megjelenésekor, 2014-ben, közel 300 000 dollár volt, de a ritkasága miatt az ára egyre csak emelkedett, és végül ez lett a valaha eladott legdrágább táska, 432 000 dollárral. 2018-ban a Himalaya Birkin ismét rekordokat döntött: valaki 500 000 dollárt fizetett érte.