Így döntheti el, eredeti vagy hamis Louis Vuitton táskát hord-e kolléganője

Siker2020. okt. 24.V.Zs

A Vuitton táska az egyik leginkább áhított luxustermék, így az egyik leginkább hamisított is. Első ránézésre talán nehéz különbséget tenni egy ügyes hamisítvány és egy eredeti között, de vannak fogodzók, amelyek segítenek eligazodni még azoknak is, akik esetleg online vásárolnának új vagy vintage Vuittont.

A Louis Vuitton táska egyike azon luxustermékeknek, melyet a leginkább és a legügyesebben hamisítanak. Az avatott szemeket azonban még a magasszintre fejlesztett távolkeleti hamisítók sem tévesztik meg. A 1stdbs.com, a világ egyik vezető antik és designtermékeket forgalmazó platformja egy szakértőt kérdezett arról, miről ismerhető fel egy igazi Vuitton táska, s mik az árulkodó jelei a hamisított daraboknak.

Louis Vuitton táska: eredeti vagy hamis?

Mint minden másban, itt is idő kell ahhoz, hogy felismerjük a sokszor nüansznyi különbségeket, nyilatkozta Diane D’Amato, a Heritage Aukciós ház luxus diviziójának vezetője a 1stdbs.com-nak. “Ha elég időt tölt az ember ilyen termékek között, egy idő után tudja”, mondja. De mi van azokkal, akik még sosem vettek/hordtak Vuitton táskát?

Nekik a következő részletekre kell figyelniük.

Logo: Az eredeti Louis Vuitton táskákon a logó szimmetrikus, nincs elcsúszva, a szélek nem mosódnak el a színek tiszták és élénkek.

Léteznek ugyanakkor olyan modellek, ahol egy szövetből szabják az egész táskát, itt előfordul, hogy a logó az egyik oldalon fejjel lefelé áll.

Viszont azoknál a táskáknál, melyeket két szövetből készítenek, például az ikonikus Neverfull Monogramm esetében ilyen nem fordulhat elő.

Táskafül: A fülek ún. vachetta bőrből, természetes árnyalatú marhabőrből készülnek, mely színe az idővel mélyül, érik. Mivel természetes bőr, amint levegő éri, elkezdi változtatni a színét. Ezért

ha egy vintage Vuitton táska fülei természetes világos színűek, azt nem szabad megvenni.

Varrás, öltések: Ha Vuitton táskáról van szó, a varrás is tökéletes kell, hogy legyen. Az öltések teljesen egyenesek és arányosak – ha nem azok, nem hagyhatja el a gyárat a termék. Szintén fontos az öltések száma, ami változatlan: például az Alma, a Speedy és a Neverfull táskák esetében összesen öt öltés keresztez mindegy egyes bőrlapkát, ami a fogót a táska oldalához rögzíti. Ez sosem változik.

Fémrészek: A hamisított táskakon a fém elemek sokszor olcsó hatást keltenek. Az igazi sosem üreges, vékony vagy műanyag. Hasonlóképp, az LV-logó a cipzáron éles és tisztán kivehető. A cég rendszerint sárgrézt, aranyozott rezet valamint ezüstözött fémet használ (bár létezik matt finish is).

Bélés: Bár ezek modelltől függően változnak, van néhány támpont.

A Monogram vászontáskákat barna pamuttal, a Damier Ebiene Canvas táskát pedig piros mikroszálas anyaggal bélelik.

Ha speciális modell választunk érdemes a vásárlás előtt rákeresni, mi a sztenderd. Például meg lehet nézni azt, hogy az adott évben, amikor a táska készült, használt-e a cég olyan szövetet – ez például olyan részlet, amivel a hamisítók nem foglalkoznak.

A hamisítók egyébként előszeretettel alkalmaznak barna vagy nyers nubuk bélést, ilyet azonban sosem látunk egy eredeti Vuitton táskában, mondja D’Amato.

Érdekes a fontok a használata is.

Az igazi táskáknal a bőr címkébe nyomott „O” betű például teljesen szabályos kör alakó, az „L”-re pedig jellemző a hosszú szár és hozzá képest rövid alsószár.

A gyártás helye ugyanakkor nemcsak Franciaország lehet: a cég készít táskákat Spanyolországban, Németországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban is.

Ezeket egyébként a kódszámok alapján lehet ellenőrízni, ahogy azt is, melyik évben készült a táska.

Erre saját kódrendszert alkalmaz a cég lokációtól függően, melyben az első két szám az évet, a harmadik a hónapot jelöli.

Ennek megfelelően a 836 az 1983 júniusában készült táskát jelzi. A kódolás azonban bizonyos időkönként változik, erre érdemes figyelni. Az országoknak is van kódjuk. A DU2508 a Németországban 2008 25. hetében készült táskát jelöli.

Fontos részlet még a csomagolás.

A Vuitton-táskákat rendkívül egyszerű, 100 százalékig pamutzsákba csomagolják. A fogókat, füleket, stb. sosem vonják be műanyaggal vagy papírral, hogy védjék őket.

Azoknak, akik online vásárolnának táskát, akár használtan, a szakértő azt javasolja, kérjenek minél több fotót a termékről. Ha valaki nem akar küldeni, vagy vízjegyes, más oldalakról leszedett képeket csatol, érdemes átgondolni a vásárlást. Ha a pénzünkért cserébe ennyire nem hajlandóak, valószínűleg hamisított táskáról van szó.