Egyre jobban leszakad a kelet-közép-európai régió a Covid-átoltottságban 

Életmód2021. okt. 10.Haiman Éva

Látványosan kettészakadt Európa a koronavírus elleni vakcinázottság terén: míg a nyugati országok többségében 80 százalék körüli vagy a feletti a teljes körűen beoltottak aránya, a kelet-közép-európai államokban a 70 százalékot sem éri el. A járványhelyzet döntően ez utóbbi országokban romlik drasztikusan, ezért több helyen szigorítanak, vagy éppen anyagi ösztönzéssel igyekeznek meggyőzni az oltatlanokat.

Magyarországon ismét folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek, a kórházban kezeltek, a lélegeztetőgépen lévők és az elhunytak száma is, az oltottaké viszont szinte egyáltalán nem.

Hazánkban július óta, tehát immár lassan a 4. hónapja nem sikerül érdemi előrelépést elérni a Covid-19 elleni átoltottságban. Közben Európa nagy része nem csak hogy felzárkózott hozzánk, de le is hagyott bennünket: az európaiak átlagosan 74,4 százaléka kapta már meg a teljes védelemhez szükséges vakcinákat, idehaza azonban még mindig alig 66,5 százalék. 

A szomszédos Románia intő példa: a hét elején új csúcsot döntött az újonnan regisztrált Covid-fertőzöttek, a halálozások és a kórházi kezelést igénylő koronavírusos betegek száma is.

Európán belül dél-keleti szomszédunknál az egyik legrosszabb arányú a koronavírus elleni átoltottság: a lakosságnak mindössze a 33,1 százaléka teljesen védett. Az EU-EGT térségben ennél rosszabbul csak Bulgária áll, ahol mindössze a lakosság 23,3 százaléka kapta meg mindkét dózis vakcinát. Az országban az egyik legmagasabb a koronavírus-halálozási arány az Európai Unióban, a járvány kezdete óta több mint 19 000 ember halt meg.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint a teljes mértékben átoltottak aránya a teljes felnőtt lakosság százalékában következőképpen alakul az EU-EGT térségben 2021. október 8-án:

Dánia

95,2

Írország

91,5

Izland

90,9

Málta

90,8

Portugália

90,4

Belgium

85,4

Norvégia

86,2

Franciaország

84,9

Spanyolország

83,3

Svédország

78,8

Hollandia

78,7

Ciprus

78,3

Olaszország

77,9

Németország

77,4

Finnország

77,3

Luxembourg

74,1

Ausztria

71,6

Litvánia

68,8

Görögország

68,3

Magyarország

66,4

Csehország

66,1

Liechtenstein

65,9

Észtország

63,3

Lengyelország

60,4

Szlovénia

56,7

Lettország

52,2

Szlovákia

52

Horvátország

50,9

Románia

34,1

Bulgária

23,3

Európában összességében a polgárok több mint 74 százaléka teljesen beoltott koronavírus ellen, és 80 százalék azok aránya, akik megkapták legalább az első dózis oltást. Tanulságos még megnézni a szerb adatokat, amelyek szerint abban az országban, ahol alig néhány hónap alatt, május elejére már a lakosság több mint egyharmadát teljes körűen beoltották, azt követően alig, csupán 42,3 százalékra emelkedett az átoltottság. Annak ellenére, hogy korábban nagyjából 50 eurós utalványt kaptak azok, akik beoltották magukat, majd nyáron még vakcinalottót is indított a kormány, hogy ezzel is az oltásra ösztönözze a szerbeket.

Láthatóan mindez kevés sikerrel járt:

Szerbiában ma ismét nagyon sok a koronavírus-fertőzött, naponta több mint 7 ezer esetet jelentenek, ami nem sokkal marad el a tavaly decemberi csúcstól.Sem Szerbiában, sem Bulgáriában nem vezettek be újabb, az átoltottság növelését – akár közvetve, akár közvetlenül – célzó intézkedéseket. Romániában viszont többet is. Október 3. és december 31. között vakcinalottót tartanak, amelynek a beoltottak vehetnek részt, akik között összesen 15 millió lejt (kb. 3 millió eurót) sorsolnak ki. Emellett számos szolgáltatás csak védettségi igazolvánnyal vehető igénybe, csak azok látogathatják a vendéglátóhelyeket, művelődési intézményeket és sportrendezvényeket, akik megkapták a koronavírus elleni oltást, vagy átestek a betegségen legalább 15, de nem több mint 180 napja. 

Sőt,

Bukarestben csendőrökre bízták a távolságtartási és maszkviselési kötelezettség betartásának ellenőrzését, és elrendelték a lépcsőzetes munkakezdést szombaton, a hétvégeken pedig már korábban kijárási tilalom van érvényben a legfertőzöttebb településeken, ami alól csak az oltottak mentesülnek.Szlovákiában, ahol a felnőttek alig több mint fele van még csak koronavírus ellen beoltva, júliusban született döntés arról, hogy heti 2 millió eurós nyereménnyel sorsolást indítanak az oltottak, emellett pedig 30-90 eurós bónuszokat ajánlanak azoknak, akik meggyőznek másokat a Covid-védőoltásról. A sorsolás augusztus 15-én kezdődött és 12 héten át tart.  

Szlovéniában inkább nem bízták a véletlenre, és kötelezővé tették az oltást a kormányzati alkalmazottak, még a vállalkozók számára is, vagy hetente legalább egyszer tesztelniük kell. A munkavállalók esetében a tesztelés költségeit a munkáltató fedezi, aki szankcionálhatják azokat, akik nem hajlandók tesztelni.

A szlovénoknak gyakorlatilag minden szolgáltatáshoz védettségi igazolást kell felmutatniuk, beleértve az üzleteket, bárokat és éttermeket, a szépségszalonokat és egészségügyi intézményeket, orvosi rendelőket, a sürgősségi ellátást és az alapvető élelmiszereket árusító boltokat és patikákat kivéve.

Ausztria is korlátozásokat jelentett be nemrég, amelyek kifejezetten az oltatlanokat érintik.  Ezek szerint azoknak az álláskeresők, akik azért utasítanak el egy munkalehetőséget, mert ott megkövetelik a koronavírus elleni oltást, hat hétre felfüggeszthetik a munkanélküli segélyét.

Alsó-Ausztriában, Bécsben és Stájerországban bevezették az oltási kötelezettséget bizonyos területeken – például az egészségügyben, a szociális gondozásban és a gyermekápolásban –, de a magánszektorban is számos munkahely kötelezővé tette az oltást az újonnan belépőknek.  

Az már mindenkire vonatkozik, hogy szeptember 15-től FFP2 maszkot kell viselni a nem alapvető cikkeket árusító üzletekben, a szupermarketekben és a tömegközlekedési eszközökön egyelőre elég a sima maszk is.

Emellett, ha az intenzív osztályokon ismét emelkedni kezd a Covid-fertőzöttek aránya, az oltatlanokat nem engedik be az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagyobb rendezvényekre, majd a bárokba, éttermekbe, edzőtermekbe, szépségszalonokba és más helyekre sem, kivéve, ha negatív PCR –teszttel igazolják, hogy nem fertőzöttek.