Hihetetlenül népszerűek a politikusok emlékiratai

Siker2020. dec. 8.Növekedés.hu

Barack Obama volt amerikai elnök könyve lesz nagy valószínűséggel a legnagyobb példányszámban valaha eladott elnöki emlékirat. Már az első napon 890 ezer példány fogyott belőle. Hasonló népszerűségnek örvend felesége emlékirata is, ami két évvel ezelőtti megjelenése óta világszerte már több mint 14 millió példányban kelt el.

November 17-én, három és fél évvel azután jelent meg Barack Obama emlékiratainak első része, hogy feleségével közös könyvszerződést írtak alá.

A volt amerikai elnök a Fehér Házban töltött idejéről mesél legújabb könyvében, amelynek címe „A Promised Land”, azaz „Egy ígéret földje”, és minden bizonnyal az év és talán az elmúlt évtized egyik legjobban várt alkotása.

A kötet 19 nyelven biztosan meg fog jelenni. Magyarországon a HVG Könyvek kiadásában olvashatja a közönség, december 10-től.

Az Egyesült Államokban és Kanadában „A Promised Land” kötetet megjelenése napján összesen 890 ezer példányban értékesítettek. A megjelenést követő első héten Észak-Amerikában pedig már több, mint 1,7 millió példányt adtak el Barack Obama memoárjából.

Nem ez az első könyve, az eredetileg 1995-ben kiadott „Dreams From My Father” és a 2006-ban megjelent „The Audacity of Hope” összesen 3,3 millió, illetve 4,3 millió példányban kelt el.

Hasonlóan népszerű felesége, Michelle Obama emlékirata is, amit két évvel ezelőtt adtak ki. Az „Így lettem” (Becoming) memoárt világszerte több mint 14 millióan vették meg a New York Times birtokába került kiadói információk szerint.

Michelle és Barack Obama 2017-ben 65 millió dolláros előleget kaptak az emlékirataikért. Ehhez képest jóval lemaradva követi őket Bill Clinton 15 millió dolláros előlege a „My Life” című könyvéért. A harmadik legnagyobb ügylet Hillary Clinton nevéhez fűződik: a „Hard Choices” elnevezésű kötetért 14 millió dollárt kapott.

A Statista összegyűjtötte, mely hírességek emlékirataiért fizették a legtöbb előleget:

Szerző

Előleg

Könyv címe

Michelle és Barack Obama

65 millió dollár (2017)

Becoming és Promised Land

Bill Clinton

15 millió dollár (2004)

My Life

Hillary Clinton

14 millió dollár (2014)

Hard Choices

II. János Pál pápa

8,5 millió dollár (1994)

Crossing the Threshold of Hope

Alan Greenspan

8,5 millió dollár (2006)

The Age of Turbulence

Bruce Springsteen

10 millió dollár (2016)

Born to Run

Amy Schumer

9 millió dollár (2015)

The Girl with the Lower Back Tattoo

Keith Richards

7,3 millió dollár (2010)

Life