Hogy lett Jeff Bezos a világ leggazdagabb embere?

Siker2017. okt. 29.növekedés.hu

Jeff Bezos, az Amazon első embere 93 milliárd dolláros vagyonával lehagyta Bill Gates Microsoft alapítót, akinek „csak” 90 milliárd dollárja van éppen. Mi történt?

A világ leggazdagabb embereinek a vagyona naponta változik, például annak tükrében, hogy miképpen alakulnak a tőzsdei árfolyamok.

Az elmúlt héten Jeff Bezos, vagyis az Amazon és Bill Gates, azaz a Microsoft jelképes versenyfutásából előbbi került ki győztesen. De vajon mi dobott több mint 10 százalékot az Amazon részvényein?

Egy ilyen méretes vállalkozás ritkán tudja annyira meglepni az elemzőket, hogy a befektetők valósággal széttépjék a papírokat, de a harmadik negyedéves jelentés közzététele után mégis ez történt az Amazonnal.

A bevételeinek 90 százalékát e-kereskedelemből szerző Amazonra általában ugyanis az volt a jellemző, hogy a harmadik negyedéve pénzügyileg rossz, ilyenkor a cég inkább beruház, fejleszt, készül a karácsonyi csúcsszezonra, vagyis a negyedik negyedévre. Ám most váratlanul nem annyira a költések, hanem a bevételek és a profit emelkedése dominált a riportban.

Végül fontos megemlíteni, hogy noha a forgalom nagy része a kiskereskedelemből származott, az Amazon profit termelésében egyre meghatározóbb már a service, vagyis bizonyos modern e-szolgáltatások.