Hogyan készítik fel a bankárokat a leggazdagabb ügyfelekkel való munkára?

Siker2022. dec. 10.Növekedés.hu

A bankok számos gazdag ügyfelet fogadnak, akik jellemzően legalább 10 millió dolláros vagyonnal rendelkeznek. Az Insider utánajárt, hogy a top bankok a pályakezdő tanácsadókat hogyan készítik fel a gazdag ügyfelekkel való munkára. A képzésük évekig is eltarthat.

JPMorgan

A JPMorgan a következő öt évben nagyjából 1500 új privátbanki tanácsadót szeretne felvenni, ez a jelenlegi létszám megduplázását jelentené.

Ezeknek a tanácsadóknak körülbelül a fele a JPMorgan elemzői soraiból kerül ki, akik többnyire frissen végzett főiskolások.

Ezeknek a fiatal elemzőknek három év alatt 250 órányi képzést kell teljesíteniük.

Írásbeli vizsgák nincsenek, de az elemzők tudását fiktív ügyfelekkel folytatott szerepjátékok során tesztelik.

Morgan Stanley

A vagyonkezelési részleg minden tanácsadójának egy esettanulmányt tartalmazó vizsgát kell letennie ahhoz, hogy nagy vagyonnal rendelkező családokkal dolgozhasson. Csak mintegy 60 százalékuk megy át elsőre ezen a vizsgán.

Az esettanulmány során a Morgan Stanley vezető beosztású munkatársai egy nagy vagyonnal rendelkező ügyfélnek és annak könyvelőjének vagy ügyvédjének adják ki magukat. A tanácsadók egy órát kapnak arra, hogy beszélgessenek a fiktív ügyféllel, és további három órát arra, hogy részletes ajánlásokat készítsenek neki.

Biztosak akarunk lenni abban, hogy az általunk támogatott tanácsadók felkészültek arra, hogy a cég legjobb ügyfeleivel dolgozhassanak

- mondta el egy ott dolgozó vezető.

Goldman Sachs

A Goldman Sachs-nál a tanácsadói program kétéves, és a középpontjában az áll, hogy a fiatal diplomásokat arra képzik ki, hogy az ügyfelekkel közérthetően kommunikáljanak, és hagyják el az „üzleti iskolai beszédet"

- mondta el a Goldman Sachs egyik partnere.

A jelöltek szinte naponta „verbális ügyességi" gyakorlatokon vesznek részt, ahol fiktív ügyfelek kérdéseire kell válaszolniuk. A tanfolyam három esettanulmányban csúcsosodik ki, és írásbeli és szóbeli vizsgát is tenniük kell.