Egyre többen fizetnek többszázmillió forintot egy festményért - Nincs válság a magyar műpiacon

Interjú2022. dec. 10.Devecsai János

Itthon a külföldiek jelenléte jelentősnek mondható: a vevőknek úgy a 30 százalékát teszik ki - mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze, az aukciók vezetője.

Az utóbbi egy évben melyik festmény kelt el Önöknél a legmagasabb áron?

Tavaly decemberben Csontváry Titokzatos sziget című képe rekordáron kelt el. A kikiáltási ár 160 millióról indult, de végül 460 millió forintért vitték el.

Csontváry Titokzatos sziget című képe

Mennyire gyakori, hogy egy kép 100 millió forint felett talál gazdára?

Bár gyakorinak nem mondható, az utóbbi években egyre többször van rá példa. Legalább tíz kép lépte át a százmilliós határt, négy közülük kétszázmilliónál is többért kelt el.

Hamarosan, december 17-én kortárs aukció lesz Önöknél, ahol egyebek mellett Keserű Ilona Mozaikterv című képe is kalapács elé kerül. Mit érdemes erről a képről tudni?

A művésznek volt egy meghatározó élménye még a 60-as években, amikor Párizsból olajfestékes tubusokat kapott. Részben ennek a hatására a 70-es években körbejárta a színkutatás kérdését. Ennek az érának egy kiemelkedő darabja a Mozaikterv, amely 44 millió forintos kikiáltási árról indul.

Valószínűleg 80-120 millió forint körüli áron kelhet el.

Az ukrán háború és a mostani válság hatásait érezni a műpiacon?

Egyelőre nem. Az infláció persze az értékálló befektetési formák felé tereli a gyűjtőket. Viszont a válság hosszabbtávú hatásait jelenleg nem látjuk.

Milyen társadalmi réteg foglalkozik műgyűjtéssel?

Ezen a téren roppant vegyes a kép. Persze a gyűjtéshez szükség van tőkére, de ezen túl egészen változatos háttérrel bírnak az érdeklődők. Mióta online is lehet vásárolni, már a korábbi Budapest-központúság se érvényesül.

Az elmúlt 10 évben pedig a fiatalok is megjelentek a színen: ez alatt főleg a 30-as és a 40-es korosztályt értjük.

Őket főleg a kortárs darabok érdeklik.

A gyűjtők körében milyen a nemek aránya? Illetve mennyi a külföldi?

Bár vannak női gyűjtők is, alapvetően ez a terület továbbra is férfiközpontú. A külföldiek jelenléte jelentősnek mondható: itthon a vevőknek úgy a 30 százalékát teszik ki.

Mennyit költ egy átlagos gyűjtő egy évben?

Ezt nehéz felbecsülni, mert a számok nagyon változatosak. Vannak, akik több tízmilliós tételeket vásárolnak, mások inkább a párszázezres grafikákban gondolkodnak. Olyan is gyakran előfordul, hogy valaki évekig nem szánja el magát új vételre, de amikor visszatér, akkor kifejezetten nagy összeget költ el az egyik aukción.

A december 19-ei eseményükön egy Rippl-Rónai képet is elárvereznek. Jól tudjuk, hogy sokáig ezt a képet nem is láthatta a nagyközönség?

Igen, „A geszti kastély kertjében” című képet 1928-ban állították ki utoljára, azóta a közönség nem láthatta. Több évtizednyi külföldi tartózkodás után került haza. Pont azért, mert ez Rippl-Rónai egyik legmerészebb, hibátlan tájképe

ezért 160 millió forintról fog indulni a kikiáltási ár.

Épp mint tavaly Csontváry Titokzatos szigeténél.

Rippl-Rónai A geszti kastély kertjében című képeRippl-Rónai A geszti kastély kertjében című képe