Mibe menekítik most a pénzüket a gazdagok?

Siker2022. okt. 20.Növekedés.hu

Az ultragazdagok közül sokan művészeti tárgyakba fektetik a pénzüket. Egyre gyakoribb, hogy ezeket nem az otthonaikban, hanem a több millió dolláros luxusjachtjaikon állítják ki, amelyek ezáltal gyakran „úszó galériákká" válnak.

A gazdag gyűjtők számára a művészeti tárgyak értékes befektetések lehetnek a recesszió közeledtével.

A művészeti ipar gyorsan talpra tud állni

– mondta az Insidernek a Yale Egyetem professzora, utalva arra, amikor

2007-ben a pénzügyi piacok bezuhantak, és csak 2013-ban tértek vissza a válság előtti szintre, ehhez képest az aukciós eladások a művészeti piacon 2009-ig nem estek vissza, és 2011-re teljesen helyreálltak.

Egyre inkább jellemző, hogy a gazdagok a műtárgyaikat „kiviszik” a tengerre.

A jachtok iránti kereslet igencsak megugrott, amikor a világjárvány elkezdődött, mivel lehetőséget biztosítottak arra, hogy a gazdagok elmeneküljenek a bezártság elől, világot lássanak úgy, hogy közben a karanténszabályokat is betartják.

A jachtok a gazdagok második otthonává váltak, egy olyan hellyé, ahol a műtárgy-gyűjteményüket is szeretnék őrizni és megmutatni.

A jachtok már olyanok, mintha úszó galériák, múzeumok lennének, valakinek az ízlését, valakinek az életét, valakinek a gazdagságát tükrözik

– mondta el egy művészeti tanácsadó, hozzátéve, hogy a jachtok (és nem az otthonaik) egyre inkább azok a helyek, ahol az ultragazdagok vendégeket fogadnak. Így logikus, hogy az értékes kincseiket is ott akarják tárolni.

A luxusjachtokon gyógyfürdők, szaunák, edzőtermek, bárok, kosárlabdapályák és helikopter-leszállópályák is megtalálhatóak általában.

A vagyonos réteg tagjai mindent megtesznek azért, hogy felülmúlják egymást, és a művészeti tárgyak lehetnek azok, amelyek „megkülönböztetik az egyik 100 millió dolláros jachtot a másiktól".

Leonardo Da Vinci Salvator Mundi című műve például a legdrágábban eladott festmény, Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceg 2017-ben 450 millió dollárt fizetett érte. A festmény állítólag 2020 végéig volt kiállítva a trónörökös jachtján.

A szakértők arra számítanak, hogy a világ leggazdagabbjai továbbra is rengeteg pénzt fognak műtárgyakra költeni, még akkor is, ha a gazdasági körülmények továbbra is bizonytalanok maradnak.