Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben – az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai

Siker2018. feb. 20.Növekedés.hu

Jack Ma, az Alibaba alapító tulajdonosa saját jogán lett milliárdos. Most megosztja önökkel, hogyan legyen sikeres a 20-as, 30-as, 40-es éveiben és mit csináljon később.

Az Alibaba alapítója és vezérigazgatója Jack Ma, amikor fiatal felnőtt volt több mint 30 munkára jelentkezett, és az összes munkáltató elutasította. Ma a kínai Amazonként is emlegetett Alibaba 519 milliárd dollárt ér. De Ma ezt a sikert 30 éves kora után érte el.

„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Ma az idei World Economic Forumon fiatal vezetőknek Svájcban. „Ha sikeres akarsz lenni, tanulj más emberek hibájából ne pedig a siker sztorijaikból.”

Ma azt is elmondta, hogy a fiatal vezetők mire koncentráljanak a következő 30 évükben. „Amikor a 20-as és 30-as éveidben vagy, egy jó főnököt kell követned, csatlakoznod egy jó vállalathoz, és a lehető legtöbbet tanulnod, hogy jobb és jobb legyél” „Amikor 30 és 40 vagy, és saját vállalkozásba akarsz kezdeni, csak csináld!. Még mindig megengedheted magadnak, hogy elbukj” - mondja Ma. Ma azt javasolja, hogy miután ennek az időszaknak vége, az embernek a stabilitást, családot és a jövő generációját kell előtértbe helyeznie.

Ma szerint, amikor már az ember idősebb (40-50 éves), akkor már ne kísérletezzen és maradjon annál a karriernél, amiben jó és tapasztalt.

„Amikor az 50-es és 60-as éveidben vagy, szánj arra időt, hogy fiatalokat, azaz a jövő generációját tanítsd.” Ma még hozzátette - „Ha már 60 felett vagy, azt javasolom, inkább az unokáiddal töltsd az időt.”

Ma szerint az emberek, akik a 20-as és a 30-as éveikben vannak a legszerencsésebbek, mert rengeteg újdonság és tanulnivaló vár rájuk.

Ahelyett, hogy a céljait mások sikersztoriján keresztül építi fel, Ma azt tanácsolja, hogy mindenki alakítsa ki a saját versenyközegét. Ezt úgy érheti el, ha elképzeli mit fog majd elérni 10 éven belül. Ez a multimilliárdosnak is bejött. „Amikor kisfiú voltam, és még ma is, sose gondoltam volna, hogy egyszer itt fogok tartani. Ha visszatekintek, rájövök, hogy minden egyes probléma, amivel meg kellett küzdenem, hozzásegített ahhoz, hogy itt legyek, ahol vagyok.” - mondja Ma. „Rengetegszer elbuktam. Biztosan tudjátok, hogy több mint 30 munkára jelentkeztem és az összes elutasított. Amikor a KFC-be jelentkeztem dolgozni 24 emberből 23-at vettek fel és én voltam az az egyetlen, akinek nem sikerült.”  - magyarázza Ma. Ma-t rengeteg más helyen is elutasították. Mint például, amikor rendőrnek jelentkezett, öt emberből négyet vettek fel és megint ő volt az az egyetlen, akit nem vettek fel. Egy szállodába is jelentkezett munkára unokatestvérével, és míg rokonának sikerült, őt még vissza se hívták. Ma tudta, hogy édesanyja kritikái ellenére, amelyben jócskán volt része, ez csupán egy tréning a számára és a végén minden sikerülni fog. Ma harminc éves koráig nem volt sikeres. De sosem adta fel! Megcsinálta a saját versenyközösségét, elképzelte mit fog elérni 20 éven belül, és megtett mindent, hogy ez megvalósuljon.

„Teljesen mindegy milyen okos vagy, mindig el fogsz követni hibákat” fejete be mondandóját Ma- „ De a hibákból tanulsz és nem azért mert, amikor jönnek el tudod kerülni őket. Hanem azért mert, megtanulod kezelni őket és, hogy miként nézz szembe velük” - olvasható a CNBC tudósításában.

Ehhez csupán annyit tennénk hozzá, hogy Jack Ma jelenleg 54 éves és igencsak aktív üzletember. Tehát, aki 60 évesen is aktívan akar dolgozni, és új dolgokat kipróbálni, tegye nyugodtan, az unokázás mellett is.