Reménybeli nagy dobásra vár a Csepel Holding – addig is megötszöröződött a kis hazai cég árfolyama

Hírek2018. feb. 20.Növekedés.hu

Két év alatt megötszöröződött egy kis hazai gépgyártó csoport, a Csepel Holding Nyrt. árfolyama, pedig a társaság finoman szólva sem szállít jó híreket mostanában. Viszont van egy nagy ígérete, és ez mostanában nagyon felértékelődött a mohó és éhes magyar spekulánsok körében. Csepelen igazán nagy múltja van a szerszámgépgyártásnak. A Weiss Manfréd és testvére Berthold által megalapozott ipar hagyományaiból egy kis szelet a Budapesti Értéktőzsdén is megtalálható. Úgy hívják a mai szerszámgyártó céget, hogy Excel Csepel Kft, de nem ez a cég van a tőzsdén, hanem valójában a vagyonkezelő anyavállalat, vagyis a Csepel Holding Nyrt.

Varrógépet gyártottak

Még a társaság székhelyének a címe is egyfajta időutazás, ami komoly ipari múltról tanúskodik, hiszen a Csepel-cégek a XXI. kerületben, a Varrógépgyár utca. 1-ben találhatóak. Meglepő módon, ez a csepeli cég remekül teljesít, az elmúlt éveket nézve, megötszörözte a kurzusát, az idén például már 60 százalékos pluszban is volt, innen ugyan most rendesen visszaesett, de így is a legjobban teljesítő papírok között van. Ami leginkább azért meglepő, mert túl sok jó hír nem érkezik mostanában a cégről a befektetők felé. Mindez nem is újdonság, volt már a Csepel korábban is csődközelben, de mostanában még büntetgetik is hiányos, vagy késlekedő közzétételei miatt, a riportokban pedig rendre csökkenő forgalom, veszteség, piaci nehézségek olvashatóak.

A nagy ígéretek

Igen ám, de a cégnek van egy nagyobb és egy kisebb ígérete is. Márpedig a Budapesti Értéktőzsdén is, mint annyi más börzén eljön olykor a kapzsiság időszaka.
Amikor ugyanis már régóta mennek felfelé a piacok, akkor olykor nagyon felértékelődnek azok a cégek, amelyeknek van egy-egy megalapozott, vagy kevésbé megalapozott reménybeli nagy dobása.
Ha ugyanis az egyszer megvalósul, akkor sokat fog érni a társaság. Ez egyes cégeknél valóban egy komoly fejlesztés, például egy évekig tartó gyógyszerkísérlet, másoknál viszont csak valami pofátlan átverés, van, aki azt ígéri, hogy fel fogja találni a rák ellenszerét, más a vízzel hajtott autót, egy harmadik esetleg arról regél, hogy már csak pár nap és megnyitja az afrikai gyémántbányáját. Nos, szegény Csepel Holdingnak ennél ugyan sokkal konkrétabb a nagy és a kicsi ígérete, csak éppen pénzt nem látott még belőle.
A társaság az Orosz Államvasutaktól remél egy nagy üzletet, egy méretes gázturbina-szállítást, ráadásul egy hatalmas Dubaiban található toronyház parkolóházát is ő gépesítené, csak éppen mindig minden késlekedik.

Dubai toronyház

Kezdjük a kisebb horderejű történettel, amelyik már sajnos négy éve húzódik. A 72 emeletes dubai Al Hikma Tower toronyház automatizált parkolójába a Csepel Holding szállította a gépeket, azok javarészt már ott is vannak, de csak nem lehet befejezni a projektet, mert a kínaiak által irányított építkezés megállt, megbicsaklott.  

Oroszokra várva

Az orosz történet is éppen négy éves, hiszen egészen 2014 áprilisáig nyúlik vissza, amikor a Distributed Generating Company Ltd. Russia nevű cég megkereste a társaságot és a két partner közel 900 darab turbinás áram-, és hőfejlesztő berendezés gyártását és leszállítását tervezte az Orosz Államvasutaknak. A nagy turbinaüzlet értéke négy évre elosztva 362 millió dollár (70-80 milliárd forint) lenne, csak éppen sajnos még mindig ott van a feltételes mód. Az ügyletet még a magyar Eximbank is finanszírozná, csak éppen az oroszok három-négy éve hol felbukkannak, hol eltűnnek, de az ügylet csak nem akar realizálódni.
Minden túlzás nélkül fogalmazhatunk úgy, hogy amennyiben ez meglesz, akkor a Csepel Holding egy jó cég, de ha nem, akkor egy elég nagy csődtömeg.

Garázsipari háttér

Sajnos más ugyanis nem nagyon maradt a cégben. Ehhez érdemes megismerni a Csepel Holding kalandos háttértörténetét. A szingapúri Excel Machine Tools Ltd. gépgyártó-csoport a kilencvenes években elhatározta, hogy Európában is megveti a lábát, és ennek különös módját választotta. Előbb megvett pár gépgyártó céget, például a már említett csepeli vállalkozást, aztán a hátsó kapun bevarázsolta magát az értéktőzsdére. Volt ugyanis a hazai börzén egy régi garázsipari cég, a Garagent. A többlépcsős konstrukció során a Garagent megvette a csepeli céget, majd a szingapúriak a Garagentet, így hirtelen nyilvánossá tették a részvénytársaságukat. A cég egy idő után a Garagent nevet el is hagyta és az új tartalomnak megfelelően átkeresztelte magát Csepel Holding Nyrt-re.

Próbálkoztak mindennel

A cég a tőzsdei lét során sok mindennel próbálkozott. Eleinte inkább szériában gyártott, például a szingapúriaknak. Közben, ha tudott, szinte mindent örömmel végzett, amit a drága gépgyártó berendezéseivel el tudott vállalni (bérforgácsolást, bérmunkát, szerviz jellegű tevékenységeket). Sokáig volt egy erős kereskedelmi lába is, de aztán úgy változtak a devizapárok, hogy már nem nagyon lehetett keresni, az alapvetően ázsiai gépek importjával. Ma már alapvetően egyedi szerszámgépek tervezésével és gyártásával foglalkozik a megmaradt és összezsugorodott cég,

Csak a remény

A baj azonban az, hogy a cégnek több az adóssága, mint az amúgy is csökkenő forgalma, tényleg csak az oroszokban bízhat. A kisrészvényesek azonban reménykednek, és régóta követik lelkesen a céget. A részvény nem is teljesít rosszul, egy éven belül megduplázódott az árfolyam és a befektetők valósággal elkapkodták a szabadon elérhető papírokat. A jövő azonban eléggé kétséges. A magyar spekulánsréteget ez nem tartja vissza, ők most láthatóan mindenre ugranak, amiben még elhiszik azt a csodát, amelyet több kispapír már teljesített.