Reménybeli nagy dobásra vár a Csepel Holding – addig is megötszöröződött a kis hazai cég árfolyama

Hírek2018. feb 20.Növekedés.hu

Két év alatt megötszöröződött egy kis hazai gépgyártó csoport, a Csepel Holding Nyrt. árfolyama, pedig a társaság finoman szólva sem szállít jó híreket mostanában. Viszont van egy nagy ígérete, és ez mostanában nagyon felértékelődött a mohó és éhes magyar spekulánsok körében. Csepelen igazán nagy múltja van a szerszámgépgyártásnak. A Weiss Manfréd és testvére Berthold által megalapozott ipar hagyományaiból egy kis szelet a Budapesti Értéktőzsdén is megtalálható. Úgy hívják a mai szerszámgyártó céget, hogy Excel Csepel Kft, de nem ez a cég van a tőzsdén, hanem valójában a vagyonkezelő anyavállalat, vagyis a Csepel Holding Nyrt.

Varrógépet gyártottak

Még a társaság székhelyének a címe is egyfajta időutazás, ami komoly ipari múltról tanúskodik, hiszen a Csepel-cégek a XXI. kerületben, a Varrógépgyár utca. 1-ben találhatóak. Meglepő módon, ez a csepeli cég remekül teljesít, az elmúlt éveket nézve, megötszörözte a kurzusát, az idén például már 60 százalékos pluszban is volt, innen ugyan most rendesen visszaesett, de így is a legjobban teljesítő papírok között van. Ami leginkább azért meglepő, mert túl sok jó hír nem érkezik mostanában a cégről a befektetők felé. Mindez nem is újdonság, volt már a Csepel korábban is csődközelben, de mostanában még büntetgetik is hiányos, vagy késlekedő közzétételei miatt, a riportokban pedig rendre csökkenő forgalom, veszteség, piaci nehézségek olvashatóak.

A nagy ígéretek

Igen ám, de a cégnek van egy nagyobb és egy kisebb ígérete is. Márpedig a Budapesti Értéktőzsdén is, mint annyi más börzén eljön olykor a kapzsiság időszaka.
Amikor ugyanis már régóta mennek felfelé a piacok, akkor olykor nagyon felértékelődnek azok a cégek, amelyeknek van egy-egy megalapozott, vagy kevésbé megalapozott reménybeli nagy dobása.
Ha ugyanis az egyszer megvalósul, akkor sokat fog érni a társaság. Ez egyes cégeknél valóban egy komoly fejlesztés, például egy évekig tartó gyógyszerkísérlet, másoknál viszont csak valami pofátlan átverés, van, aki azt ígéri, hogy fel fogja találni a rák ellenszerét, más a vízzel hajtott autót, egy harmadik esetleg arról regél, hogy már csak pár nap és megnyitja az afrikai gyémántbányáját. Nos, szegény Csepel Holdingnak ennél ugyan sokkal konkrétabb a nagy és a kicsi ígérete, csak éppen pénzt nem látott még belőle.
A társaság az Orosz Államvasutaktól remél egy nagy üzletet, egy méretes gázturbina-szállítást, ráadásul egy hatalmas Dubaiban található toronyház parkolóházát is ő gépesítené, csak éppen mindig minden késlekedik.

Dubai toronyház

Kezdjük a kisebb horderejű történettel, amelyik már sajnos négy éve húzódik. A 72 emeletes dubai Al Hikma Tower toronyház automatizált parkolójába a Csepel Holding szállította a gépeket, azok javarészt már ott is vannak, de csak nem lehet befejezni a projektet, mert a kínaiak által irányított építkezés megállt, megbicsaklott.  

Oroszokra várva

Az orosz történet is éppen négy éves, hiszen egészen 2014 áprilisáig nyúlik vissza, amikor a Distributed Generating Company Ltd. Russia nevű cég megkereste a társaságot és a két partner közel 900 darab turbinás áram-, és hőfejlesztő berendezés gyártását és leszállítását tervezte az Orosz Államvasutaknak. A nagy turbinaüzlet értéke négy évre elosztva 362 millió dollár (70-80 milliárd forint) lenne, csak éppen sajnos még mindig ott van a feltételes mód. Az ügyletet még a magyar Eximbank is finanszírozná, csak éppen az oroszok három-négy éve hol felbukkannak, hol eltűnnek, de az ügylet csak nem akar realizálódni.
Minden túlzás nélkül fogalmazhatunk úgy, hogy amennyiben ez meglesz, akkor a Csepel Holding egy jó cég, de ha nem, akkor egy elég nagy csődtömeg.

Garázsipari háttér

Sajnos más ugyanis nem nagyon maradt a cégben. Ehhez érdemes megismerni a Csepel Holding kalandos háttértörténetét. A szingapúri Excel Machine Tools Ltd. gépgyártó-csoport a kilencvenes években elhatározta, hogy Európában is megveti a lábát, és ennek különös módját választotta. Előbb megvett pár gépgyártó céget, például a már említett csepeli vállalkozást, aztán a hátsó kapun bevarázsolta magát az értéktőzsdére. Volt ugyanis a hazai börzén egy régi garázsipari cég, a Garagent. A többlépcsős konstrukció során a Garagent megvette a csepeli céget, majd a szingapúriak a Garagentet, így hirtelen nyilvánossá tették a részvénytársaságukat. A cég egy idő után a Garagent nevet el is hagyta és az új tartalomnak megfelelően átkeresztelte magát Csepel Holding Nyrt-re.

Próbálkoztak mindennel

A cég a tőzsdei lét során sok mindennel próbálkozott. Eleinte inkább szériában gyártott, például a szingapúriaknak. Közben, ha tudott, szinte mindent örömmel végzett, amit a drága gépgyártó berendezéseivel el tudott vállalni (bérforgácsolást, bérmunkát, szerviz jellegű tevékenységeket). Sokáig volt egy erős kereskedelmi lába is, de aztán úgy változtak a devizapárok, hogy már nem nagyon lehetett keresni, az alapvetően ázsiai gépek importjával. Ma már alapvetően egyedi szerszámgépek tervezésével és gyártásával foglalkozik a megmaradt és összezsugorodott cég,

Csak a remény

A baj azonban az, hogy a cégnek több az adóssága, mint az amúgy is csökkenő forgalma, tényleg csak az oroszokban bízhat. A kisrészvényesek azonban reménykednek, és régóta követik lelkesen a céget. A részvény nem is teljesít rosszul, egy éven belül megduplázódott az árfolyam és a befektetők valósággal elkapkodták a szabadon elérhető papírokat. A jövő azonban eléggé kétséges. A magyar spekulánsréteget ez nem tartja vissza, ők most láthatóan mindenre ugranak, amiben még elhiszik azt a csodát, amelyet több kispapír már teljesített.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.