Honnan szerezték vagyonukat a világ legfiatalabb millárdosai?

Siker2021. júl. 11.B.F.

Világszerte 2755 milliárdos él, együttes vagyonuk pedig meghaladja a 13 ezer milliárd dollárt. A leggazdagabbak között körülbelül 100 olyan személy található, aki 1981 és 1996 között született, így a millenniumi korosztályba tartozik. Ez a fiatal generáció globálisan az összes milliárdos körülbelül 3,8 százalékát képviseli, vagyonuk összértéke 573,1 milliárd dollárra tehető.

Kik ők pontosan?

A legidősebb millenniumi korosztályba tartozó milliárdosok az idei évben lesznek 40 évesek, míg a legfiatalabbak éppen 25 évesek. A Visual Capitalist a Forbes adatait felhasználva rangsorolta a világ legfiatalabb millárdosait.

Név

Életkor

Vagyon

Ország

Iparág

Mark Zuckerberg

36

97.0 milliárd dollár

USA

Tech

Zhang Yiming

37

35.6 milliárd dollár

Kína

Tech

Yang Huiyan és családja

39

29.6 milliárd dollár

Kína

Ingatlan

Dustin Moskovitz

36

17.8 milliárd dollár

USA

Tech

Su Hua

39

17.8 milliárd dollár

Kína

Média és Szórakoztatóipar

Pavel Durov

36

17.2 milliárd dollár

Oroszország

Tech

Lukas Walton

34

15.6 milliárd dollár

USA

Divat és kiskereskedelem

Eduardo Saverin

39

14.6 milliárd dollár

Brazília

Tech

Cheng Yixiao

37

14.1 milliárd dollár

Kína

Média és Szórakoztatóipar

Brian Chesky

39

13.7 milliárd dollár

USA

Tech

Az Egyesült Államokban él a legtöbb fiatal milliárdos, szám szerint 33. Kína ebben a tekintetben a második helyen áll 23 személlyel.

A többi ország messze elmarad.

Az Egyesült Államokban a fiatal milliárdosok gyakran kapcsolódnak olyan jelentős technológiai vállalatokhoz, mint a Snapchat, az Airbnb és a Facebook.

Mások hatalmas családi vagyont örökölnek, mint például Lukas Walton, aki Sam Walton unokája, aki pedig a Walmart alapítója és egyben Amerika leggazdagabb családjának a feje.

Kínában több fiatal milliárdos sikere is figyelemreméltó, például a Relx cég alapítója, Kate Wangé: a most 39 éves Wang e-cigarettákkal foglalkozó cége mindössze három évvel ezelőtt kezdte meg működését.

Nőtt a vagyonuk

Összességében a leggazdagabbak vagyona 8 ezer milliárd dolláros össznövekedést ért el 2020-hoz képest, és 2021-ben eddig mintegy 493 új személy került fel a listára.

Az összes milliárdos 86 százaléka pedig gazdagabb, mint egy évvel ezelőtt. A legtöbb fiatal milliárdos nettó vagyona is nőtt (vagy nem változott). 

A fiatal milliárdosokat felsorakoztató rangsor első öt helyét birtokló személyek vagyoni helyzete 2020 és 2021 között így változott:

  • Mark Zuckerberg: + 35 milliárd dollár
  • Zhang Yiming: + 19,4 milliárd dollár
  • Yang Huiyan: + 9,3 milliárd dollár
  • Dustin Moskovitz: + 8,5 milliárd dollár
  • Su Hua: + 14,9 milliárd dollár

Mekkora gazdasági erővel és befolyással bír ez a generáció?

A Generational Power Index megállapította, hogy ez a fiatal generáció az Egyesült Államokban a gazdasági erő mindössze 9,6 százalékát birtokolja.

Továbbá az amerikai üzleti vezetők 7 százaléka tartozik a millenniumi korosztályba, valamint ez a generáció a kisvállalkozások vezetőinek 13 százalékát képviseli.

Becslések szerint világszerte 1,8 milliárd olyan fiatal van, aki a millenniumi korosztályba tartozik - ebből körülbelül 100 személy milliárdos. Tekintettel arra, hogy közülük sokan még a karrierjük kezdetén járnak, valószínűleg még sok milliárdos kerül majd ki ebből a korcsoportból.