Így telik a sikeres üzletemberek átlagos hétvégéje

Siker2021. márc. 6.B.F.

Benjamin Spall a My Morning Routine (Reggeli rutinom) című sikerkönyvében háromszáz sikeres embert, köztük cégvezéreket, olimpikonokat és művészeket kérdezett meg arról, hogyan telnek a napjaik. Összegyűjtött öt olyan dolgot, amelyet a sikeres vezetők hétvégente általában megtesznek, hogy aztán hatékonyan induljon a hetük.

1. Behozzák az elmaradásukat – az alvásban

A megkérdezett sikeres emberek közül a legtöbben átlagosan 7 óra 29 percet alszanak éjszakánként.

Tim Cook (az Apple vezérigazgatója), Bill Gates (a Microsoft alapítója), Jack Dorsey (a Twitter alapítója) és Jeff Bezos (az Amazon alapítója) mindennap legalább hét órát alszik.

Ugyanakkor annyi munka mellett, amit ezek a vezetők végeznek, néha nem jut elég idő az alvásra. Ilyenkor hétvégén próbálnak többet pihenni, bár ez természetesen közel sem olyan hatásos, mintha minden nap meglenne a szakemberek által javasolt 7-8 óra.

2. Megtervezik az előttük álló hetet

A sikeres emberek a hétvégén mindig megtervezik a következő hetet, így hétfőn már 110 százalékban készen állnak az új teendők elvégzésére.

Jack Dorsey például az egész szombatot kiveszi, és általában kirándulni megy, de a vasárnap már a reflektálásé, visszajelzéseké, tervezésé, ilyenkor készül fel az új hétre.

3. Olyan tevékenységet folytatnak, ami feltölti őket energiával 

A sikeres emberek arra is figyelnek, hogy a hétvégére ne maradjon semmilyen munkával kapcsolatos teendőjük. Sokan a ráérős reggelit választják, vagy egész nap olvasnak, esetleg elmennek edzeni. Bill Gates például bridzsezik, amely bár elmondása szerint egy régimódi kártyajáték, nagy örömét leli benne. De nem mindenki választja a nyugalmat:

Richard Branson a pandémia előtt szombat esténként mindig szórakozni ment. Vasárnaponként pedig olyan extrém sportokat űzött, mint például a sziklaugrás, de evezni is szokott, továbbá hajóversenyeken is részt vett. 

4. A házimunkáról sem feledkeznek meg

A házimunka időben való elvégzése fontos, különben csak halmozódnak, ami szorongást okozhat. A sikeres emberek időt szakítanak a házimunkára is, legyen szó bevásárlásról az élelmiszerboltokban, mosásról vagy a számlák befizetéséről, de nem hagyják, hogy ezek a tevékenységek teljesen átvegyék az irányítást a hétvégéjük felett. Törekednek arra, hogy hétköznap elvégezzék a kisebb feladatokat, esténként áltagosan 15 percet szánnak ezekre. Hétvégén pedig egy-két órát ütemeznek be azokra a feladatokra, amelyek több időt és odafigyelést igényelnek.

5. A gondolkodásra, elmélkedésre is szakítanak időt

A sikeres emberek általában hétvégén elmélkednek a számukra fontos dolgokon (hogyan tudnak több időt szánni ezekre a dolgokra?), azokon a dolgokon, amelyek zavarják őket (mik lehetnek ezekre a jó megoldások?) és a karrierjükön (hogyan tudnák javítani képességeiket és teljesítményüket?).

Egy Harvard-tanulmány megállapította, hogy azok az emberek, akik a nap végén 15 percet töltöttek az aznap tanult dolgokról való elmélkedéssel, 23 százalékkal jobban teljesítettek, mint azok, akik ezt nem tették meg. Más tanulmányok szerint az önreflexió segíthet abban, hogy boldogabb, produktívabb és kevésbé kiégett ember legyen valakiből.

(via CNBC)