Hatékonysági tippek Elon Musktól, Jeff Bezostól és Bill Gates-től

HR2020. dec. 17.Növekedés.hu

Hogyan szervezik napjaikat az olyan elfoglalt cégvezérek, mint Elon Musk, Jeff Bezos, vagy akár a Microsoft-alapító, Bill Gates? Íme pár sikeres vezető tippje arra vonatkozóan, hogyan tudják magukból kihozni a maximumot.

Elon Musk gátat szab az értekezletek számának

Elon Musk általában a legnehezebb feladattal kezdi a napot, és a továbbiakat a feladatok prioritása alapján ütemezi.

Ne pazaroljuk az időnket olyan dolgokra, amelyek nem segítenek fejlődni.

Elon ennek szellemiségében lemondja a lehető legtöbb értekezletet. Hacsak nem extrém fontos dologról van szó, szerinte felesleges összehívni a dolgozókat. Ha megbeszélést kell tartanunk, Musk szerint legyünk biztosak abban, hogy az összes résztvevő számára hasznos lesz.

Nemcsak a céltalan beszélgetéseket, de az érdektelen értekezleteket is leállítja, és az alkalmazottainak is megengedi, hogy ilyenkor kisétáljanak a találkozóról. Szerinte nem udvariatlanság lelépni az olyan értekezletről, amely semmilyen értéket nem közvetít.

Jeff Bezos gyorsan dönt

Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója szerint fontos, hogy a lehető leggyorsabban döntsünk az üzleti életben. Nagyon sok múlik ugyanis a sebességen.

A legtöbb döntést valószínűleg a kívánt információk 70 százalékával kell meghozni. Ha 90 százalékig várunk, a legtöbb esetben túl lassúak leszünk.

Bezos azt mondja, hogy az, hogy jól döntünk-e, kevésbé fontos, mint az, hogy milyen gyorsan hozzuk meg ezt a döntést. Tévedés esetén a legtöbb döntést meg lehet változtatni.

Elmondása szerint az Amazonnál eltökélt szándékuk, hogy gyorsan hozzák a döntéseket, nemcsak azért, mert ez üzletileg fontos, hanem azért is, mert egy ilyen környezetben sokkal szórakoztatóbb is dolgozni.

Bill Gates meditációval fokozza figyelmét 

Nagyon sok sikeres üzletember építi bele a napi rutinjába a meditációt – így van ez Bill Gates esetében is, akinek a meditáció az egyik kedvenc hatékonyságnövelő szokása, és szerinte ez egy nagyszerű eszköz, amivel fokozni lehet a koncentrációt.

Úgy fogalmazott, hogy a meditáció az elme testmozgása, hasonló ahhoz, amikor sportolunk, és erősítjük az izmainkat. A Microsoft társalapítója hetente kétszer vagy háromszor meditál, minden alkalommal körülbelül 10 percig. A meditáció megtanítja neki, hogyan figyeljen a gondolataira, és segít kicsit elhatárolódni tőlük, ha szükséges, mindez pedig segíti a koncentrációt.

(via CNBC)