Kevésbé ismert tények az első ázsiai Oscar-díjas rendezőnőről

Siker2021. jún. 13.B.F.

A 39 éves, pekingi születésű Chloe Zhao nevét az egész világ megismerhette: ő első ázsiai nő, aki megnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat A nomádok földje (Nomadland) című drámáért. Íme 5 érdekesség a rendezőnőről, aki történelmet írt a filmiparban.

Pekingben született, később nyugatra költözött

Chloe Zhao Pekingben született Zhao Ting néven. Apja egy acélipari vállalat vezetője, édesanyja kórházi dolgozó. A szülei elváltak.

Érdekes szüleim vannak. Egy kicsit mások, mint a tipikus pekingi szülők. Lázadók. Furcsák. Mindig támogattak abban, hogy legyek az, aki igazából vagyok.

Fiatalon elhagyta Kínát, 15 éves korában szülei az angliai Brighton College bentlakásos iskolába küldték tanulni, a középiskolát már Los Angelesben fejezte be.

Tanulmányait a massachusettsi Mount Holyoke College államtudományi karán folytatta, itt szerezte meg alapdiplomáját politikatudományból.

A diploma megszerzése után több évet dolgozott csaposként, és különféle érdekes munkákat vállalt, mígnem úgy döntött, hogy beiratkozik a New York Egyetem Tisch School of the Arts intézetébe, ahol filmgyártást tanult.

Mindig kívülállónak érezte magát

Multikulturális nevelése miatt Zhao mindig „kívülállónak érezte magát.” Elmondása szerint mindig is az olyan emberek vonzották, akik a periférián élnek.

Zhao karrierje során rengeteg kívülálló ember történetét mesélte el. A 2018-as A rodeós (The Rider) című filmje egy Brady nevű fiatal cowboy-ról szól, akinek felfelé ívelő pályáját kettétöri egy tragikus lovasbaleset, és kiderül, hogy soha többé nem versenyezhet. A film a dél-dakotai Sioux közösség életét ábrázolja.

A nomádok földje (Nomadland) egy középkorú nő történetét meséli el, aki férje halála után mindent bepakol furgonjába és elindul, hogy modern nomádként a hagyományos társadalmon kívüli életet folytasson.

Eredetileg mangákat akart rajzolni

Kisgyerekként Zhao nem filmkészítőként képzelte el magát a jövőben. Arról álmodozott, hogy mangákat (a manga a japán képregények elnevezése) fog rajzolni, és művész lesz belőle.

Pekingben felnőve rengeteg mangát olvasott. Elmondása szerint 14 éves koráig kis túlzással mást sem csinált. Bár szeretett volna, végül mégsem rajzolt, mert nem volt hozzá tehetsége.

Csatlakozik a Marvel-moziuniverzumhoz 

Zhao rendezi az Örökkévalók (Eternals) című szuperhősfilmet, amely a Marvel egyik következő nagy filmje lesz, és a tervek szerint idén novemberben mutatják majd be.

Maga Zhao odavan a franchise-ért, és sokszor hangoztatta már, hogy szívesen rendezne Marvel-filmet.

A szereplőgárda közül többen is rajonganak a rendezőnőért. Salma Hayek szerint „Chloe Zhao csodálatos”, továbbá dicséretét fejezte ki rendezői módszereivel kapcsolatban. Angelina Jolie is csatlakozott a stábhoz, szerinte

Chloe egy különleges Marvel-filmet fog készíteni.