Kiderült, mennyit kell mozognunk naponta ahhoz, hogy tovább éljünk

Siker2020. dec. 19.Növekedés.hu

Már napi 11 perc testmozgás is elegendő a hosszabb élethez.

Néhány esetben igazi kihívás időt szakítani egy teendőkkel zsúfolt nap az edzésre. Egy új kutatás azonban azt sugallja, hogy a hosszabb élethez elég naponta mindössze 11 perc testmozgás - derült ki a British Journal of Medicine folyóiratban megjelent tanulmányból, amit a CNBC is szemlézett.

A kutatások azt már rég alátámasztották, hogy a testmozgás javíthatja a várható élettartamot, mert csökkenti az életkorral összefüggő betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor az ülőtevékenységek végzése összefügghet a különböző betegségek kialakulásával.

Az új tanulmány szerint azok az emberek, akik naponta körülbelül 8-10 órát ültek, de emellett napi 11 perc mérsékelt-lendületes fizikai aktivitást is végeztek, tovább éltek, mint azok, akik csak körülbelül két percet mozogtak naponta.

Az amerikaiak számára készített fizikai aktivitási irányelvek azt javasolják, hogy a felnőttek heti 150-300 perc (vagy napi 20-45 perc) közepes intenzitású mozgást végezzenek, vagy heti 75-150 perc (vagy napi 10-20 perc) erőteljes intenzitású aerob mozgást. Például a gyors séta, a teniszezés és az udvar gereblyézése közepes intenzitású tevékenységnek számít. A kocogás, a futás, a megerőltető fitneszórák, a túrázás és a nehéz élelmiszerek cipelése az emeletre már erőteljes intenzitású testmozgásnak számít.

Azt még nem tudják a kutatók, hogy az embereknek konkrétan mennyi fizikai aktivitás szükséges az egész napos ülés negatív hatásainak ellensúlyozására, de ez az új kutatás azt mutatja, hogy ha minden nap egy kicsit mozgunk, már sokat tettünk az egészségünkért.

Ha sokat ülünk a számítógép előtt, érdemes beállítani a telefonunkon az időzítőt, ami emlékeztet arra, hogy néhány óránként keljünk fel és mozogjunk.

A kutatás során egyébként 44 370 középkorú férfi és nő által viselt hordozható aktivitás-követők adatait vizsgálták, akik az Egyesült Államokban, Norvégiában és Svédországban éltek. A résztvevőket 4–14,5 évig figyelték, és ezalatt 3451 résztvevő hunyt el.