Mire költ a világ leggazdagabb embere?

Siker2019. máj. 19.Növekedés.hu

Több luxusingatlana, illetve az űrtechnológiai cége mellett napilapja, magánrepülője, illetve robotkutyája is van az Amazon vezérének. Jeff Bezos luxusautókra viszont nem költ, csupán két átlagosnak nevezhető kocsit használ.

Jeff Bezos a világ leggazdagabb embereként bármit megvásárolhat magának – a Bloomberg naponta frissülő adatbázisa szerinti – 119 milliárd dolláros vagyonából. A gadgetsnow.com portál összeállított egy 12 tételből álló listát az Amazon-vezér egy–egy érdekesebb vagyontárgyából:

1. Múzeumból átalakított ház

Jeff Bezos ingatlanjai közé tartozik egy olyan washingtoni ház, amely korábban textilmúzeumként működött. 2016-ban vette meg 23 millió dollárért (mintegy 6,5 milliárd forintért). Jelenleg az épületet felújítják, 11 hálószoba, 25 fürdőszoba, 5 nappali és 2 lift lesz benne.

2. Magánrepülőgép

Ma már nem számít kiemelt luxusnak, ha valakinek van egy magángépe, a világ leggazdagabb emberénél egyenesen kötelező elem. Bezos egy Gulfstream G-650ER gépen utazik, amely a leggyorsabb privát jetek közé tartozik, 65 millió dollárba (közel 19 milliárd forintba) kerül.

3. 10 ezer évig működő óra

Bezos tulajdonosa egy olyan óraszerkezetnek, amelyet 10 ezer éves működésre gyártanak Texasban. Az Amazon vezére 42 millió dollárt (12 milliárd forintot) áldozott az óra építésére.

4. New York-i luxusapartman

Az Amazon-vezér New York elegáns részén, a Central Park Westen három, egymással összekötött lakással rendelkezik, amelyek összesített alapterülete 930 négyzetmétert tesz ki. Az ingatlan értéke 17 millió dollár (közel 5 milliárd forint)

5. 141 éves napilap

2013-ban vette meg az egyik vezető amerikai napilapot, a Washington Postot. A 141 éves újságért 230 millió dollárt (67 milliárd forintot) fizetett.

6. „Rakétagyár” űrutazóknak

Egyik kedvenc projektjének a Blue Origin űrtechnológiai vállalat számít. Azért hozta létre a céget, hogy az űrutazás elérhető legyen átlagos emberek számára is.

7. Robotkutya

2018-ban egy olyan fotót tweetelt ki, amelyen egy robotkutyával sétál. A Spot Mini névre hallgató robotkutyát a Boston Dynamics gyártotta le. A Twitter-üzenetből nem derült ki, hogy Bezos tulajdonosa-e a gépnek, azonban a fotó alatti szövegben „kutyámnak” nevezte a robotot.

8. Ház Beverly Hills-ben

Hollywood tőszomszédságában, Beverly Hills-ben is van egy ingatlana, amit 25 millió dollárért (több mint 7 milliárd forintért) vásárolt. A spanyol stílusú kúria 7-7 hálószobával, illetve fürdőszobával rendelkezik. Emellett egy kivilágított teniszpálya, négy szökőkút, hat autó számára elegendő garázs, illetve egy hatalmas úszómedence is tartozik az ingatlanhoz

9. Két átlagos autó

Meglepő módon, nem lehet olvasni arról, hogy milyen luxusautókkal rendelkezik a világ leggazdagabb embere. A két ismert autójának egyike sem nagy különlegesség, hiszen egy Honda Accordja és egy Chevrolet Blazere van.

10. Tóparti ház Seattle-ben Bill Gates szomszédságában

Az ingatlant 1998-ban vásárolta 10 millió dollárért (közel 3 milliárd forintért). A kéthektáros telken két – egy 1900 és egy 770 négyzetméteres – rezidencia található. Szomszédja pedig nem más, mint a Microsoft-alapító Bill Gates, aki a világ leggazdagabbjainak listáján követi Bezost mintegy 100 milliárd dolláros vagyonával.

11. Az Amazon seattle-i kampusza

A Bezos tulajdonához tartozó kampusz négy nagyobb épületkomplexumra terjed ki Seattle belvárosában. Az egyik épületcsoportnál egy trópusi erdőt alakítottak ki, ahová a növényeket szerte a világban található üvegházakból szállították. A kampusz értékét 4 milliárd dollárra (közel 1200 milliárd forintra) becsülik.

12. Texasi ranch

A 12 ezer hektáros texasi ranchtól nem messze található űrtechnológiai cégének, a Blue Originnak a gyára.