Mire költi dollármillióit az Apple vezérigazgatója, Tim Cook?

Siker2022. jan. 18.B.F.

Tim Cook, aki egy több mint ezer milliárd dollárt érő cég vezérigazgatója, viszonylag visszafogott életet él. Cook, aki egy hajógyári munkás és gyógyszertári alkalmazott fiaként látta meg a napvilágot, azt állítja, a pénz soha nem motiválta őt. Nem szereti a nyilvánosságot, inkább a háttérből támogatja hatalmas összegekkel a jótékonysági szervezeteket. Cooknak több bevételi forrása is van.

Bevételek

Az Apple vezérigazgatójaként Cook éves fizetése eleinte „csak” 900 ezer dollár volt, ami viszonylag alacsony összegnek számított ahhoz képest, hogy mennyit keres az Amazon, a Tesla és a Facebook vezetője.

2017-ben a fizetése végül évi 3 millió dollárra emelkedett, a vezérigazgató fizetésén kívül részvényekkel is rendelkezik a cégben.

Tim Cook ezenkívül tagja a Nike igazgatótanácsának is, amely annak fényében nem meglepő, hogy magánéletében rendkívül nagy hangsúlyt fektet a mozgásra: rendszeresen túrázik és kerékpározik - írja a The Richest.

Kiadások

Cook egyik ingatlana a kaliforniai Palo Altóban található.

A kicsivel több mint 185 négyzetméteres házban négy hálószoba, három fürdőszoba található, valamint egy kis hátsó udvar is az ingatlan része. Cook 1,9 millió dollárt fizetett érte, de az értéke azóta 3,3 millió dollárra nőtt.

Ezenkívül pár éve 10 millió dollárért vásárolt egy házat a La Quintában található exkluzív Madison Clubban, ahol számos híresség lakik.

Ez a ház már hat hálószobával, öt fürdőszobával, valamint medencével, bárral, grillezővel és egy óriási konyhával rendelkezik. Szomszédja többek között Cindy Crawford, Kris Jenner és a Nike alapítója, Phil Knight is.

Tim Cooknak rengeteget kell utaznia munkája miatt.

Egyes becslések szerint a magánrepülőgépes utazásainak költsége 400 ezer dollárra rúgott 2020-ban.

Hogy a nem munkahelyi utazásai hogyan alakulnak, arról nem lehet sokat tudni, lévén Cook ügyel arra, hogy ne lehessen sokat megtudni a magánéletéről. Olyannyira nem látunk bele a magánéletébe, hogy egyetlen ismert útja a New York-i tőzsdére 2016-ban volt, az unokaöccsével. Ami biztos, hogy Cook rendszeresen túrázik különböző helyeken, például a Yosemite Nemzeti Parkban.

Tim Cook nagy hangsúlyt fektet a jótékonykodásra is. A filantróp az évek során számos jótékonysági szervezetnek segített, és rengeteg pénzt adományozott különböző alapoknak.

Mivel nincs saját gyermeke, a vezérigazgató azt tervezi, hogy teljes nettó vagyonát jótékonysági célokra fordítja, kivéve egy kis részét, amit unokaöccse iskoláztatására különített el.

A koronavírus-járvány kitörése óta Cook növelte adományainak számát, hogy segítse azokat, akik a megélhetésükért küzdenek. Két alkalommal adományozott 5 millió, illetve 2 millió dollár értékben.