Mi történt az olyan világhírű cégekkel, mint a Microsoft és az Apple, miután az alapító hátralépett a vezetéstől?

Siker2021. szept. 26.B.F.

Egy cég alapítója olyan, mint a vállalat lelke. Mi történik, ha távozik - minden szétesik, vagy megy tovább úgy, ahogy addig? A The Richest megnézte, mi történt pár milliárd dolláros társaságnál, miután az alapító, vagy korábbi vezérigazgató hátralépett a vezetéstől.

Nemrég derült ki, hogy az Amazon vezérigazgatója, Jeff Bezos 25 év után lemond vezérigazgatói posztjáról, és Andy Jassy veszi át a helyét, aki egyébként már évek óta az Amazonnál dolgozik. A cégen belül sokak tartanak attól, hogy komoly változások lesznek. Amikor az alapító, vagy korábbi vezérigazgató nem vezető többé, az általában nehézségeket von maga után - írja a The Richest.

Microsoft

Több mint 20 évvel ezelőtt Bill Gates lemondott a Microsoft vezérigazgatói posztjáról, és átadta a stafétát Steve Ballmer-nek, a cég egyik alkalmazottjának, akivel még a Harvard Egyetemen barátkoztak össze.

Gates továbbra is fontos szerepet töltött be a cég életében, 2008-ig ő volt a vezető szoftverfejlesztő, de ez a „közelség” sok nyilvános vitához és káoszhoz vezetett a vállalaton belül.

2008-ban Gates végül visszalépett, hat évig az igazgatótanács elnökének szerepét töltötte be, majd erről a posztról is lemondott, de az igazgatótanács tagja maradt.

2020 márciusában Gates teljesen kilépett az igazgatóságból, és technikai tanácsadója lett a jelenlegi vezérigazgatónak, Satya Nadellának. Gates a legtöbb idejét jótékonysági alapítványára szeretné áldozni.

A vezetőváltás összességében nem okozott negatív következményeket, az elmúlt két évben például a Microsoft 14 százalékos bevételnövekedést könyvelhetett el.

Apple

Bár Steve Jobs az Apple alapítói közül talán a leghíresebb, eleinte nem őt nevezték ki a cég élére. A gondok akkor kezdődtek, amikor Jobs konkrétan kiszorult a saját cégéből, miután John Sculley-t kinevezték vezérigazgatónak.

Vezetési stílusuk merőben különbözött egymástól, ez pedig feszültségeket okozott.

Jobstól állítólag minden fontos feladatot elvettek, új irodát kapott, amely a legfontosabb üzleti megbeszélések színhelyétől nagyon messze helyezkedett el, ezért gúnyosan „Szibériának” nevezte.

Jobs miután otthagyta az Apple-t, megalapított egy új számítógépes céget, a NeXT-t, majd elindította a Pixar Animation Studios-t. Az Apple végül megvásárolta a NeXT-t, és visszahelyezte Jobsot az Apple élére. Jobs vezette a céget az iPod, iPhone és iPad piacra dobásakor, a többi pedig már történelem.

A visszatérését a szakértők a valaha volt legsikeresebb vállalati fordulatként emlegetik, és miután 2011-ben ismét visszalépett, majd elhunyt hasnyálmirigyrák következtében, sokan attól tartottak, hogy az Apple káoszba fullad.

Végül Tim Cookot nevezték ki vezérigazgatónak. Az Apple piaci tőkeértéke 2011-ben 360 milliárd dollár volt, ma pedig 2,2 ezer milliárd dollár.

Google

2019 telén Larry Page és Sergei Brin úgy döntöttek, nem vezetik tovább azt a tech-óriást, amelyet még a garázsukban alapítottak. Létrehoztak egy vezérigazgatói posztot, amely mindkét cég, az Alphabet Inc. anyavállalat és a Google vezetését is magába foglalta. Sundar Pichai vette át az irányítást.

A két férfi úgy döntött, továbbra is részvényesek és igazgatósági tagok maradnak, de mivel Pichai jól ismeri a vállalatot, a vezetőváltás olajozottan, sokkal könnyebben ment, mint a legtöbb milliárd dolláros vállalatnál általában szokott. A Google továbbra is virágzik, Pichai vezetése alatt is.