Rubik Ernő új könyvére már tíz ország lecsapott

Siker2020. szept 13.Kamasz Melinda

Kevesebb ismertebb magyar ember van a világon, mint Rubik Ernő. Nevét jószerivel szinte mindenki ismeri, eddig ugyanis mintegy egymilliárd Rubik kockát értékesítettek a világban. A feltaláló most hiánypótló könyvet írt, melyben életének részletei mellett tanulságos utazást kínál a matematika, a pszichológia, az oktatás, a képzőművészet a design, az építészet és a popkultúra területén. Rubik könyvét egyszerre 10 országban adják ki.

Egyedülállóan sikeres magyar termék a Rubik kocka, becslések szerint legalább egymilliárd darab már elkelt belőle a világban. Nem csoda, hogy a 76 éves Rubik Ernő A Mi kockánk címmel írt könyvének jogait már 10 ország megvásárolta. A magyar könyvkiadásban egyedülálló, hogy egy kortárs szerző könyvét egyszerre 10 országban adják ki, s ez még csak a kezdet.

További tárgyalások is folynak

mondta a könyv bemutatóján Halmos Ádám, a Libri Kiadó ügyvezetője. 

Rubik egy geometriai problémán gondolkodott, s annak lehetséges illusztrálásán törte a fejét. Így alkotta meg a Kockát, amellyel 1974 tavaszán kezdett foglalkozni, s a rákövetkező év januárjában már be is adta rá a szabadalmi kérvényt. 

S bár sok mindent megtudunk a szerző életéről, arról, hogy a kocka sikere hogyan hatott rá, milyen eseményeket generált, mégsem klasszikus életrajzi könyvről beszélhetünk. Sokkal inkább megismerjük a szerző hozzáállását a világhoz, a különböző szakterületekről - matematika, építészet, dijázn - alkotott véleményét, megismerjük Rubikot, magát. Álomszerű kirándulás ez modern korunk egyik legkülönlegesebb kreatív elméjével.

Mondhatjuk, hogy a valaha volt legsikeresebb magyar termék feltalálójának életét és gondolatait mindenkinek ismernie kell e hazában.

S bár a Kocka világsikere magyar viszonylatokban egyedülálló, mégsem Rubik Ernő a leggazdagabb magyar. Erről ő így nyilatkozott: 

A Kockát én alkottam meg, ezt senki nem vonja kétségbe. A világ megismerte, megszerették, magukénak tartják. Ez már mind az enyém.

A Rubik-kocka sikerét mutatja, hogy megjelenése után többszáz könyv foglalkozott vele, s volt olyan, amikor a New York Times bestseller listájának legjobb 10 könyve között hat a Kocka megoldásával foglalkozott. (Ne feledjük, akkoriban még nem volt internet) De többszáz filmben is ott a Kocka, közülük számos hollywoodi szuperprodukcióban is szerepelt. 

A Kocka megjelenéséig a játékgyártók nem nagyon foglalkoztak a logikai játékokkal, megjelenése után öntötték a piacra a különböző fejtörős játékokat, de ekkora sikert, mint a Kocka egy sem ért el. 

S bár a termék hihetetlen utat járt be, Rubik Ernő maga még sosem mesélte el könyvben, milyen volt számára végigkövetni e kis tárgy minden várakozást felülmúló eredményeit és különös kalandjait a nagyvilágban. A mi kockánk minden szempontból lenyűgöző olvasmány egy különleges magyar sikerről.

S hogy mi a titka?

Rubik Ernő erről így ír:

Általában ha sikerül megoldani egy rejtvényt, utána már nem érdekes. Amikor az utolsó darab is a helyére került, a kép elkészült, fel lehet tenni a falra, vagy vissza lehet tenni a dobozába. A Kockával nem így vagyunk. és ez az egyik legtitokzatosabb tulajdonsága. Soha nincs vége. Mindig vár egy új kezdet.