Cigaretta, szivar, és rengeteg alkohol - így élt és dolgozott Hemingway Olaszországban

Utazás2020. szept. 13.Szabó Anna
A rovat támogatója:

A 12 ezer fős, észak-olasz lagúnavároska, Caorle közel feleakkora tengerparti szakasszal rendelkezik, mint egész Szlovénia, nem véletlenül nevezik kis Velencének a 12 ezres lélekszámú észak-olasz kisvárost, ahol annak idején Ernest Hemingway is alkotott. A Nobel-díjas írót akkoriban olasz arisztokraták, a királyi család tagjai is támogatták, és olyan sztárok társaságában jártak vadászni és mulatni a caorlei lagúnák közé mint Henry Fonda. Minderről a 92 éves Adelina asszonnyal beszélgettünk, akit Hemingway az egyik regényébe is beleírt. A városka helyzetéről, és a járvány elkerüléséről pedig Luciano Striuli polgármestert kérdeztük.

Kismotorral, sportosan és elképesztően sok régi fotóval érkezett a növekedés.hu-nak adandó interjúra a 92 éves Adelina Turchetto, aki a mai napig köztiszteletben álló, meghatározó alakja a caorlei turizmusnak. Turchetto asszonnyal arról beszélgettünk, hogyan vált szegény halászfaluból az ötödik legnagyobb forgalmat bonyolító turistaközponttá a Velence mellett, Bibione és Jesolo között fekvő Caorle, és milyen volt az élet, amikor még Ernest Hemingway is itt élt.


Caorle tengerpartja, háttérben a Madonna dell'Angelo templom (Forrás:caorle.eu)

Amikor még halászfalu volt a lagúnavároska 

Évszázadokon keresztül egyszerű halászfalu volt Caorle, az itt található lagúnákban ugyanis rengeteg hal és rákfajta található, a lakosság többsége pedig a múlt század elején nádtetős kunyhókban élt – idézi fel a kezdeteket Turchetto asszony, majd a turistáktól hemzsegő szállodasorra mutat: itt a múlt század elején csak fenyőerdők voltak, se áram, se csatorna, semmi. Az első elegáns szállodát, az akkori Park Hotelt a Turchetto-család húzta fel, ezzel útjára indítva az itteni turizmust.

Az építkezést édesapám, Domenico Turchetto kezdte el, és a hotel tervezésekor még bolondnak tartották, hogy itt, a semmi közepén húz fel egy szállodát 

- nevet Turchetto asszony, majd hozzáteszi: amikor a hotel megnyitása után elkezdtek áramlani a vendégek, a többség megértette, hogy milyen fontos lépés volt ez az egész település számára. Turchetto asszony büszkén mutatja nekünk a turizmus beindításáért kapott állami érdemrend átvételének fotóját, amit a család a caorlei turizmus elindításáért kapott.

Ernest Hemingway a Caorle melletti lagúnákban (Forrás: Corriere del Veneto)

A Park Hotel sikere után egymást követték az építkezések, a mai napig rengeteg a visszatérő vendég, ám az első évtizedekben csak a tehetősebb utazók jöttek ide – idézi fel Turchetto asszony, aki hosszan ecseteli azt is,

hogyan lett a gyönyörű finomhomokos partokon egyre több szálloda és egyre kevesebb fenyő.

Hogyan élt Hemingway?

De Adelina Turchetto személye nemcsak a caorlei turizmus miatt érdekes. Az 1940-es években Ernest Hemingway amerikai, irodalmi Nobel-díjas regényíró épp Caorle-ban élt és alkotott, és a vadászatok alkalmával ismerkedett össze az akkor 12 éves kislánnyal.

A vadászatok utáni vendégségeken segédkező, az irodalom iránt lelkesedő Adelina személyiségét annyira érdekesnek találta Hemingway, hogy a kislányt belefogalmazta A folyón át a fák közé című, 1950-ben megjelent regényébe, amelyet a Caorle melletti lagúnákban rejtőzködő házában írt.

Adalina Turchetto segített Hemingwaynek a vendégségeknél, és A folyón át a fák közé című regény egyik szereplője lett

– Az 1940-es években óriási szegénység volt itt, szinte mindenben hiányt szenvedtünk – emlékezett vissza a Hemingway-jel töltött időre Adelina Turchetto, aki az akkor már nemzetközileg elismert író figyelmét a könyvek iránti szeretetével keltette fel. (Adelina most, 92 éves korában is két kötet könyvvel érkezett a találkozónkra, és a mai napig elképesztő tempóban olvassa ki a könyveket.)

Ebbe a nélkülözésbe csöppent bele a már világhírű Hemingway, aki annyira beleszeretett az észak-olasz településbe és környékébe, hogy idehívta barátait is.

Így került Caorleba a karrierjét akkor alapozó Henry Fonda, sőt, az olasz királyi család tagjai is Hemingway vendégszeretetét élvezték.

Egy-egy vendégség alkalmával Hemingway és meghívottai számára nekem kellett beszerezni a cigarettát, a szivart, és a töménytelen mennyiségű alkoholt

– eleveníti fel azokat az éveket Turchetto asszony, aki szerint Hemingway mindent előre és gálánsan fizetett a személyzetnek azért, hogy vendégei semmiben ne szenvedjenek hiányt.

Mindenesetre Caorle, - ahol több ezer hektáron találhatók lagúnák és csatornák, Hemingway háza is egy csatorna mellett található -, és a velencei lagúnák környéke már akkoriban is lenyűgözte a hírességeket, akik egyre gyakrabban látogattak vissza.

Hemingway következő regénye - a Caorle mellett írt A folyón át a fák közé (Across the River and Into the Trees) című regény után - Az öreg halász és a tenger (The Old Man and the Sea) volt, melyért 1954-ben megkapta a legjelentősebb elismerést, az irodalmi Nobel-díjat és a Pulitzer-díjat is. 

A Hemingway-ház Caorle mellett a lagúnák között (Forrás:caorle.eu)

12 ezer főre közel ötmillió vendégéjszaka

Nemcsak a kristálytiszta tengervízért, hanem a történelmi látványosságokért és a helyi borok és gasztronómiai különlegességekért is rengeteg olasz választja nyaralási célpontjának Caorlét - erről már Luciano Striuli polgármester számolt be lapunknak adott interjújában. Mint beszámolt róla,

a 12 ezer fő lakosra ma már közel 5 millió vendégéjszaka jut, ami elsősorban a finomhomokos, kristálytiszta vizű tengerpartnak köszönhető, melynek hossza közel 18 kilométer. (Összehasonlításképp Szlovéniának 47 kilométer a teljes tengerparti szakasza.)A 2000 éves város rengeteg történelmi látványosságot is tartogat az ideérkezőknek: Caorle még a római birodalom része volt (a Castrumhoz tartozott), később Velencéhez csatolták és érsekség lett, és egészen az 50-es éves végéig szinte teljes mértékben a halászatból éltek a helyi lakosok.

Caorle belvárosa, háttérben a Dóm harangtornya (Forrás:caorle.eu)

A vendégek egyharmada szállodákban, jó minőségű kempingekben, illetve apartmanokban száll meg, a külföldi turisták többsége Ausztriából, Németországból (60-70 százalék) érkezik, de az idelátogatók zöme olasz, és évtizedek óta hűségesen jár vissza a kis Velencébe - mondta a polgármester.

A caorlei Santo Stefano Dóm 1038-ban épült (Forrás: caorle.eu)

A várost nyolc éve vezető Striuli polgármester kiemelte, hogy különböző sport, és kulturális rendezvényekkel sikerült kitolniuk a turista-szezont, ami náluk már április végén megkezdődik, és október végéig tart. Emellett rengetegen érkeznek ide karácsonykor és Vízkeresztkor is.

A regisztrált vendégéjszakák száma 4 millió 700 ezer volt tavaly, és lehet, hogy idén is elérik, sőt meg is haladják ezt a számot. Ebben a körzetben ugyanis gyakorlatilag nem volt koronavírus-fertőzés, összesen 12 esetet regisztráltak januártól júliusig, egy Nagy-Britanniából hazatért diák fertőzte meg a családját.

Széttolt napernyők, fertőtlenítés, szájmaszk

A szezon mindenesetre 80-85 százalékkal kisebb kihasználtsággal indult a tavalyhoz képest, és 50 százalékkal kevesebben dolgoztak a szállodákban a szezon indulásakor - fogalmazott a polgármester. Ugyanakkor a sok külföldi utazási korlátozás és

az olasz állampolgároknak adott állami nyaralási támogatás (két fő esetén 500 euró hotelbónuszt lehet kapni) miatt idén jóval több az olasz turista Caorléban, ami július közepére annyira megtelt, hogy hétvégén még szabad asztalhoz is csak nehezen lehet hozzájutni az éttermekben.Striuli kiemelte, hogy a közterek, a szállodák és éttermek jól felkészültek a vendégek fogadására, a megfelelő egészségügyi intézkedéseket szigorúan betartatták már a szezon indulása előtt is.

Luciano Striuli nyolc éve vezeti Caorle városát

Valóban, a strandokon sokkal távolabbra helyezték el a napernyőket, reggel és este fertőtlenítik az ágyakat és a mellékhelységeket, sőt, az egész homokot, amiért hamarabb is zárnak a strandok.

Az éttermek többségében is megtörtént az asztalok távolabbra helyezése, a szállodákban felszerelték a plexiüvegeket, betartatják a maszkhasználatot, és kézfertőtlenítőket helyeztek ki minden boltban, ahová csak maszkban lehet belépni.

Amire nem számítottak, az a viszonylag közeli Jesolo egyik Vöröskereszt menekült-központjában kialakult fertőzési gócpont, amit azóta szerencsére sikerült felszámolni, és a fertőzötteket elkülöníteni - tette hozzá a polgármester.

A városka az egyre magasabb minőségű szolgáltatások irányába mozdult el, és a négycsillagos szállodák számát bővítette, és létrehoztak egy hatalmas golf-központot is - számolt be a polgármester. Az önkormányzat a kieső forgalom miatt adókedvezményekkel, adófizetési haladékkal segít a helyi vállalkozásokon, mert a kormány nagyon kevés konkrét, azonnali és kézzel fogható segítséget adott a vállalkozóknak - fogalmazott a polgármester.