Miért nem Rubik Ernőé a Rubik-kocka joga?

Siker2018. okt 23.Növekedés.hu

Rubik Ernő kockája alighanem az a „magyar” termék, ami a világon leginkább elterjedt. 350 millió darabot adtak el belőle. De vajon a magyar találmányból ki gazdagodott? A szerény feltaláló kerüli a nyilvánosságot, és bár alighanem rengeteg találmányából maga is gazdag lett, mégis a világ játékpiacára gyakorolt hatásával aligha összemérhető a személyes anyagi sikere.

Rubik Ernõ MTI Fotó: Ujvári Sándor
Aligha van ismertebb magyar termék, mint a Rubik-kocka (eredetileg bűvös kocka), vagy világszerte ismert angol nevén a Rubik's Cube, amiből 350 milliót adtak el világszerte.

Ha a feltaláló mindegyiken keresett volna ezer forintot, akkor ma ő lenne Magyarország leggazdagabb embere. Nem irreális elképzelés, hiszen a feltalálónak van egy csomó egyéb sikerterméke és a „Rubik” márkanevű játékból világversenyeket rendeznek, a versenyeket közvetítették a tévék, komoly reklámértékkel, sok millió szakkönyvet is eladtak elsősorban a kirakási metódusokról.

Gazdag lett, de nem annyira

Ifjabb Rubik Ernő (azonos nevű édesapja ismert repülőmérnök volt, ezért sokszor így olvasható a neve), a magyar feltaláló alighanem jómódú ember. A kétezres évek elején még rajta volt a magyar gazdagokat összegző százas listán, az akkori szerkesztők 1-2 milliárd forintra becsülték a vagyonát. Azóta ugyan kikopott a listáról, de mivel komoly, megfontolt ember, biztosan nem herdálta el a pénzét, ráadásul a mai napig aktív. A céginformációs rendszer adatai alapján a vezető mérnöki cégének tavalyi teljesítménye után 2018-ban 753 millió forint osztalékot vett fel.

Rubik Ernő tehát biztosan gazdag, de azt is kár lenne tagadni, hogy a kor magyar viszonyaiból adódóan, igazán mégsem ő aknázta ki a nagy találmány anyagi hasznát.

Nem panaszkodik

Ő maga ritkán nyilatkozik, és az biztos, hogy nyilvánosan soha nem elégedetlenkedik emiatt. Pedig alighanem, ha tíz évvel később találta volna fel a kockát, ma sokszorosan gazdagabb lenne. Szerény ember, véleménye szerint aki énekes, vagy táncos és a sikereihez a megjelenése is hozzátartozik, az szerepeljen, mutassa meg magát, de egy feltaláló nem való a médiába.

Azért olykor már elmesélte a kocka születésének történetét.

A kockát a fiatal egyetemi tanársegéd 1974-ben fejlesztette ki, eredetileg tanítási segédeszköznek, amolyan szemléltető darabnak készítette, de ahogy a tárgyak térbeli mozgásán gondolkodott, maga is felismerte, hogy olyan tárgyat talált fel, ami túlmutat a tanórákon.

Hazai értékesítés

Ezért 1975-ben levédette. Van egy olyan legenda, miszerint Rubik Ernő üzleti érzék hiányában azonnal átengedte a nagy hasznot egy külföldi cégnek, de valójában ez nem így történt. Vagy nem pontosan így.

Rubik Ernő sokáig próbálkozott a gyártással itthon. 1977-ben Magyarországon már lehetett is kapni a kockát, a Politechnika vállalat gyártotta, és nagyon népszerű is volt a termék.

A sajátos magyar ipari kapacitásokra és hiánygazdaságra jellemző módon, a magyar gyártók, a vállalat mellett téeszek melléküzemei, kis gmk-k is foglalkoztak már vele, egyszerűen nem tudtak elég gyártókapacitást adni. Az itthoni piacot még csak-csak lefedték a kis sufnigyártók, de exportra nem lehetett így bazírozni.

Eladta

A kockát ekkor már régóta figyelte, sőt 1979-től már Rubik Ernőt is megismerte egy Tom Kremer nevű brit vállalkozó.
Tom Kremer és Rubik Ernő a kockával.

Kremer nem véletlenül volt boldog. Kremer tökéletesen beszélt magyarul, a magyar anyanyelvű, zsidó származású családja ugyanis a második világháborúban menekült el Kolozsvárról. Kremer rendkívül kalandos életet élt, lelkes cionista volt, ott volt a megszülető Izrael államban, majd Afrikában tanult, volt futballbíró Angliában, de a hetvenes évektől a Seven Towns (hét torony) nevű játékvállalatát egyengette.

Magyarul, angolul, németül és franciául is folyékonyan beszélt, ami nagyban segített abban, hogy a vasfüggöny két oldala között értékesítési hidat építsen.

Rubik Ernővel jól megtalálta a hangot és végül közösen vitték világpiaci sikerre a kockát, amelyből 350 milliót adtak el világszerte. Eközben rengetegen meggazdagodtak a kockából, maga Rubik Ernő is, de ő csak „egy” lett a haszonhúzókból, és talán nem kapott szerepének megfelelő súlyt a nyereségből.

Sikerek, kudarcok

Sok siker és sok nehézség tarkította a kocka történetet. A termék világszerte sikeres lett, sokan a „logikai játék” elnevezésű, ma már világszerte a játékboltok külön polcait elfoglaló játéktípus megszületését is hozzá kötik.

Versenyeket rendeztek a legkülönfélébb gyorsasági kategóriában, és mára már a világrekorderek 4-5 másodperc alatt kirakják a kockát, ami a feltaláló szerint az éles szem, a kézügyesség, a memória, a koncentráció és egy speciális belső tudás együttes eredménye lehet csak. A feltalálót elismerte Magyarország, sok kitüntetést, még Kossuth-dijat is kapott.

További fejlesztések

A termék itthon is népszerű lett. Ebben a korban, amikor még nem az okostelefonokat nyomkodták az utazók, sokszor lehetett a vonaton, vagy a BKV-buszon is látni fiatalokat, ahogy csavargatták a kockát.

Rubik Ernő nem állt le, nem ült a babérjain, folytatta itthon és még egy rakás nagyon sikeres játékot fejlesztett ki, például egy kígyót, vagy a Rubik's Magic-et, amit 1986-ban már sokkal professzionálisabban, a Matchboxszal közösen dobott ki a nemzetközi piacra. Rengeteg egyéb terméke is volt, amelyek bár a kocka sikerét már nem tudták megismételni, de a különböző térbeli mozgásokat modellező játékok, mind ismertté váltak, legalábbis a negyvenes-ötvenes éveikben járó magyarok közül nem találunk olyat, akinek, ha megmutatjuk a termékek képét, az ne lenne ismerős, még ha esetleg azt nem is tudják az illetők, hogy Rubik Ernő fejlesztéseiről van szó.

Négy évtized

Rubik Ernő, a róla elnevezett kocka feltalálója és Orbán Viktor miniszterelnök (b-j) együttműködési megállapodást írnak alá egy Budapesten épülő, az elmúlt 1100 év magyar szellemi teljesítményét bemutató, Rubik-kockát formázó múzeum létrehozásáról 2012-ben MTI Fotó: Beliczay László

Ma már a kocka több, mint 40 éves, paradox módon a születésnapot nem itthon, hanem egy amerikai kiállítással ünnepelték (a New York melletti Liberty Science Center és a Google együttműködésében). A Rubik-kockáról a mai napig sokat olvasni, nemrég valaki ejtőernyőzés közben rakta ki, elkészült egy kockakirakó robot, de a pár éve beharangozott Rubik-múzeummal még adós Magyarország.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.