Sikersztori: Ivanka Factory - betonba öntik

Siker2018. máj. 2.Növekedés.hu

Immár milliárdos árbevételű, százfős középcéggé nőtte ki magát a dizájnbetonra épített vállalkozás.

A betont újraálmodó Ivanka bő másfél évtizede, 2002-ben alakult, amikor Ivánka Katalin és férje, András Kanadából hazatérve elkezdte megújítani ezt a régóta használt anyagot. Gyönyörű padló- és falburkoló elemeik hamar népszerűek lettek itthon. Így hát, már évekkel ezelőtt azt tervezték, hogy nem maradnak meg a manufakturális keretek között. Tizenegy éve Japánban figyelt fel rájuk az építészszakma, ekkor döntötték el, hogy kilépnek a külföldi piacokra is.

A vállalatba 2012 márciusában a Docler Investments 240 millió forinttal szállt be, ebből tették meg az első lépéseket a gépesített gyártás felé. 

A Docler cégcsoport azóta is legfőbb pénzügyi befektetője és szakmai támogatója a cégnek. A Docler a hazai és a nemzetközi kapcsolatok kiépítésében, új üzleti lehetőségek felkutatásában is aktívan segíti az IVANKA-t, azaz nem kizárólag anyagi támogatáson alapuló a befektetés, illetve a két cég kapcsolata. Három-öt éves távlatban ismét méretkategóriát terveznek váltani.

A befektető és a vezetők is tíz-hússzoros növekedési potenciált látnak a társaságban. 

Ehhez szükség lehet kifejezetten szakmai befektetői tőkebevonásra, illetve átstrukturálásra, amelyet részben el is kezdtek, hiszen már 100 fős középvállalattá cseperedtek. Bő egy éve, 2017 első negyedévében a cégcsoport új, szentendrei székhelyén évi 8000 négyzetméterrel növelte gyártókapacitását, mely a budapesti üzemegységével együtt így összesen évi 150.000 négyzetméteres burkolóanyag-kapacitással szolgálja ki világ minden tájáról beérkező megrendelői igényeket.

A kezdetben főként padló-, majd falburkolókkal induló IVANKA megbízásainak több mit 70 százalékát már a homlokzati rendszerek értékesítése teszi ki. Kiemelt célpiacai az Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Magyarország, Németország, Ausztria, Svájc, valamint a skandináv országok. Miamiban és Tel Avivban az IVANKA mintaboltokat nyitott.

Emellett az amerikai piac egyik legnagyobb beruházási projektjének, a New York Dock 72 – Brooklyn Navy Yard NYC homlokzati kivitelezését nyerte el.  Szintén New Yorkban, a kulturális- és szórakozónegyed epicentrumában, a Kutnicki Bernstein Architects által tervezett 670 Pacific Street épületegyüttes homlokzati kivitelezéséért felelt a cégcsoport. Londonban a világhírű Zaha Hadid Architects érdeklődését keltette fel az IVANKA. Együttműködésük során egy ottani különleges magánház belső lépcsőszerkezetének megvalósítása történt meg a közelmúltban.