A DJ-k átvették az uralmat a zeneiparban

Hírek2018. máj 3.Növekedés.hu

A világhírű DJ Avicii öngyilkossága rámutatott, bár sok énekessel és együttessel egyenértékű gázsit kapnak, ennek nem csak jó oldala van számukra. Rájuk is ugyanolyan nyomás nehezedik, mint a többi sztárra. Igaz, egyetlen fellépésért átváltva akár 100 millió forintot is kaphatnak. Avici A legfrissebb hírek arra engednek következtetni, hogy a napokban elhunyt Avicii (polgári nevén Tim Bergling) önkezével vetett véget az életének. „A létezés értelme, az élet és a boldogság gondolatai gyötörték. Nem bírta már tovább. Békére akart találni” – nyilatkozta az édesanyja a napokban.

A 28 éves DJ elképesztő népszerűségnek örvendett: ővé volt az első elektronikus dal, amely több mint 4 millió példányban kelt el az Egyesült Államokban. 
A Youtube-on a videói pedig 1 milliárdnál is több megtekintésnél járnak. Halálakor a vagyona elérte a 85 millió dollárt. Ezzel a negyedik legjobban kereső DJ volt a világon. A toplistán csak a Swedish House Mafia, DJ Tiesto és Calvin Harris előzték meg. Az első helyen szereplő skót zenész egyébként mintegy 190 millió dolláros vagyonnal bír.

Ami a disk jockey-kat illeti a téma kapcsán még mindig sok a félreértés. Ha felmerül a kérdés, hogy pontosan mivel is foglalkoznak, rendszerint két véglet csap össze egymással: az egyik fél szerint a lemezlovasok csak mások dalaiból élnek és egyébként nem értenek a zenéléshez, a másik fél szerint viszont igazi művészekről van szó, akiknek a tehetségükre is szükség van ahhoz, hogy levezényeljenek egy-egy nagyobb bulit.

Kezdjük a kályhánál: mit is csinál egy DJ? Dióhéjban: egy közönségnek előre felvett zenéket játszik. Mint annyi más szakmában kitűnni viszont tényleg csak hozzáértéssel lehet. Ennek a műfajnak több válfaja is van: akik például klubokban felelnek a talpalávalóért, azoknak egyrészt figyelembe kell venniük a felülről érkező elvárásokat (nem ritka, hogy a tulajdonosnak van egy határozott elképzelése arról milyen stílusokat lehet beengedni a szórakozóhelyre), másrészt úgy kell felépíteniük a zenei kínálatot, hogy a tömeg végigtáncolja az éjszakát. De úgy, hogy azért ne látástól vakulásig ropjanak!

Legyenek szakaszok, amikor jó részük a bárt is célba veszi.

Mivel a zene megszakítás nélkül megy, a disk jockey-nak figyelnie kell rá, hogy dalok kellően gördülékenyen kövessék egymást. Ehhez például fontos, hogy a két szám basszusa az átmenetnél egyszerre üssön különben a hangzás roppant csúnya lesz. Ehhez az egyiket lassítani vagy gyorsítani kell.

Viszont vannak a DJ-k, akik olyan ügyesen mixelik össze a meglévő zenéket, hogy a munkájukkal komoly népszerűségre is szert tudnak tenni. Hogy a koncertjeiken tényleg élőben keverik a számokat vagy csak egy előre összeállított szett zeng a hangfalakból, az már ritkán egyértelmű. A szakma egyik legnagyobb neve Deadmau5 mindenesetre pár éve kerek perec megmondta: a legtöbb híresség a szakmában, amikor fellép csak megnyomja a Play gombot.
„A tehetségem ott csillogtatom meg, ahol kell… vagyis a fránya stúdióban  Ez az, ami számít” – mondta a Rolling Stone-nak. 
Szerinte a szakmában a legnagyobb nevek a szerzeményeiket sosem élőben, hanem elvonultan alapos tervezéssel a stúdió magányában rakják össze.
Viszont érdemes leszögezni: a leghíresebb DJ-k nem csak DJ-zésből élnek. Sokuk dalszövegíró és zenei producer is egyben, a repertoárjukban pedig épp ezért teljesen eredeti dalok is szerepelnek. Ebbe a kategóriába tartozott Avicii is, de például a leggazdagabb DJ-nek számító Harris még énekesként is megállja a helyét.

Az hogy ma a lemezlovasok fénykorát éljük az főleg az EDM (electro dance music) népszerűségének köszönhető. Ahogy az elektronikus zene az elmúlt bő 10 évben jóformán átvette a popzenék szerepét és a rádiók kedvenc stílusává lépett elő, maguk a DJ-k is popsztárokká váltak. Bár a szaksajtó szerint a sok helyen lenézett műfaj már egy ideje haldoklik, az EDM sztárjainak még mindig milliós rajongótáboruk, épp ezért a gázsijuk is csillagászati:
David Guetta például 150-250 ezer dollárért vállal el egy fesztivált, míg deadmau5 200 ezret, Tiesto pedig akár 400 ezer dollárt is elkér egy estéért (átváltva 103 millió forintról van szó). 
Csak az összehasonlítás kedvéért: egy teljesen névtelen lemezlovas, aki a bulikon felel a jó hangulatért, Amerikában jó esetben ha már komoly rutinja van 500 dollárt kaphat egy alkalomért.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.