Szabadulnának pénzüktől a milliárdos üzletemberek – nemcsak Warren Buffett ajánlja fel vagyonát jótékony célokra

Siker2022. aug. 21.B.F.

Warren Buffettről köztudott, hogy vagyonának 99 százalékát jótékony célokra tervezi felajánlani, de rajta kívül több Szilícium-völgyi mogul cselekszik hasonlóan. A Giving Pledge nevű kezdeményezésben gazdag emberek azt vállalják, hogy vagyonuk nagy részét jótékony célokra adományozzák.

Bill és Melinda Gates, valamint Warren Buffett 2010-ben megalapította a Giving Pledge kezdeményezést. A mozgalom koncepciója, hogy vagyonos emberek vállalják: vagyonuk nagy részét jótékony célokra adományozzák. Az idők során egyre több gazdag ember csatlakozott a mozgalomhoz világszerte.

A The Richest összegyűjtött ezek közül az üzletemberek közül párat.

Michael Bloomberg

Michael Bloomberg üzletemberként és New York korábbi polgármestereként tisztában van azzal, mennyire fontos a filantrópia.

2010-ben elsőként csatlakozott a kezdeményezéshez.

Bloomberg nevéhez jelentős adományok fűződnek. A közelmúltban például 40 millió dollárt adományozott Afrikában a COVID-19 károk enyhítésére.

Mark Zuckerberg és Priscilla Chan

Azután, hogy a Zuckerberg házaspárnak megszületett első lánya, Max, nyílt levelet írtak neki, amelyben részletezték, hogy összességében a kezükön lévő Facebook-részvények 99 százalékát fogják jótékony célokra fordítani fokozatosan, a Chan Zuckerberg Initiative szervezetükön keresztül. A bejelentéskor a Facebook részvények 45 milliárd dollárt értek.

Értékük mára már 100 milliárd dollárra nőtt.

MacKenzie Scott és Dan Jewett

MacKenzie Scott vagyona jelentős részét szintén jótékony célokra fordítaná. Volt férje, Jeff Bezos révén 45 milliárd dollár nettó vagyonnal rendelkezik. 2019-es válásuk óta Scott és jelenlegi férje, Dan Jewett több mint 12 milliárd dollárt adományozott a Scott R. MacKenzie Alapítványnak, amely genetikai kutatásokra specializálódott.

Bill és Melinda Gates

Bill Gates ismert filantróp, 1994 óta folyamatosan jótékonykodik, 2000-ben feleségével megalapította a Gates Foundation-t.

2019-ben a pár a filantrópok toplistájára is felkerült, mivel akkoriban egyetlen év alatt több mint 589 millió dollárt adományoztak.

Tim Cook

Annak ellenére, hogy Tim Cook a világ egyik legnagyobb technológiai vállalatának, az Apple-nek a vezérigazgatója, Warren Buffett-hez hasonlóan viszonylag szerény életet él.

2015-ben csatlakozott a Giving Pledge-hez, bevételének 99 százalékát szeretné eladományozni. Vagyonát 1,9 milliárd dollárra becsülik.

Ezenkívül keresetének egy részét unokaöccse iskoláztatására fordítja.