Miért nem a gyerekeire hagyja a milliárdos Warren Buffett a teljes vagyonát?

Siker2021. júl. 9.B.F.

A milliárdos befektető tett egy olyan ígéretet, miszerint hatalmas vagyonának 99 százalékát jótékony célokra fordítja. Jelenleg körülbelül félúton jár a célkitűzése felé. Még mindig van 100 milliárd dollárja, de azt továbbra sem tervezi, hogy gyermekeinek adná ezt az összeget.

A legendás befektető nemrégiben újra hangsúlyozta, hogy nettó vagyonát inkább filantróp célokra szeretné, ha fordítanák, mintsem gyermekei befektetési portfólióját gyarapítsa a hatalmas pénzösszeg – írja a CNBC.

Mindez nem azt jelenti, hogy a most 60 év körüli gyerekei nem kaptak semmit apjuktól. Mindhárom gyermeknek 2 milliárd dolláros alapítványa van, amelyet Buffett finanszíroz.

Miután megfigyelte a szupergazdag családokat, arra a következtetésre jutott, hogy annyi pénzt érdemes a gyerekekre hagyni, amelynek segítségével bármit megtehetnek, de semmiképp ne annyit, hogy ne kelljen semmit tenniük – derül ki egy részvényeseknek írt levelében. Hozzátette, saját felnőtt gyermekei többek között filantróp munkát is végeznek.

A 90 éves Buffett azt is megfigyelte, hogy az, hogy a hatalmas vagyon öröklődik a családban, generációkon keresztül, ritkábban fordul elő az Egyesült Államokban, mint más országokban, és hogy szerinte ennek vonzereje valószínűleg csökkeni fog a jövőben.

Buffett újabb 4,1 milliárd dollár értékben adományozott cége, a Berkshire Hathaway részvényeiből öt jótékonysági alapítványnak. Eddig 41 milliárd dollárra tehető az összes adományának összege.

A milliárdos befektető, aki egy időben a világ leggazdagabb embere volt, és jelenleg a Forbes szerint több mint 100 milliárd dollár értékű vagyonnal rendelkezik, folytatni kívánja az adakozást, és a fennmaradó részvényeit is filantróp célokra tervezi szétosztani.

Buffett a jótékonykodását „a világ legkönnyebb cselekedetének” nevezi, mert szerinte az adományozás jobb életet eredményezhet mind a mi, mind a gyermekeink számára.

Sok évtized alatt szinte érthetetlen mennyiségű összeget halmoztam fel azáltal, hogy azt tettem, amit szeretek csinálni

- mondta.

A társadalomnak hasznára válik a pénzem, nekem nem.

Buffett először 2006-ban jelentette be, 75 évesen, hogy vagyonának döntő többségét jótékony célokra kívánja fordítani.

A közelmúltban egyébként arra is fény derült, hogy a milliárdos befektető kiszáll a Bill és Melinda Gates Alapítvány vezetőségéből.