Tarantino magyar állami kitüntetést is kapott - Vajon hol tartja?

Siker2019. júl. 13.Fodor Sándor

Az idei cannes-i filmfesztiválon, rock-idolokként parádéztak Quentin Tarantino rendező, Leonardo Di Caprio és Brad Pitt, akik a „Volt egyszer egy Hollywood” című filmmel hozták el Tarantino legújabb káprázatát a hatvanas évek végének Los Angeleséről. A fesztivál kritikusai nem is nagyon találtak kapaszkodókat ebben a káprázatban, a film az akkori popkultúra hisztériáját visszahozva sem nyert díjat a fényesen elegáns francia tengerparti város fesztiválján.

Hamarosan viszont a magyar mozik közönsége is beájulhat, hiszen Di Caprio és Pitt mellett a „Volt egyszer egy…Hollywood” olyan zseniket vonultat fel, mint Margot Robbie, Michael Madsen, Dakota Fanning, Al Pacino vagy Kurt Russel. Időközben Tarantino már bejelentette, hogy ez lesz az utolsó mozija, abban azonban nem lehetünk biztosak, hogy ez egyben az utolsó dobása is lesz a féktelen zseninek, aki bármire képes és annak az ellenkezőjére is.

Arra viszont talán kevesen emlékeznek, hogy a mozi fenegyereke, akinek apja olasz, anyja pedig félig ír és cseroki indián volt, 2010 óta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje tulajdonosa. Mégpedig „A szabadság vihara” című film produceri munkájáért Andy Vajnával közösen. De jutott egy Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje a film körül szintén producerként sertepertélő Lucy Liu-nak is.

A film az 1956-os eseményeknek állított emléket, a melbourne-i olimpia szovjet-magyar vízilabda összecsapására fókuszálva, ami szó szerint véres összecsapássá változott a sistergő ausztrál medencében.

Tarantino nem ballagott el Budapestre az ország házába, hogy lejattoljon Sólyom László köztársasági elnökkel és Bajnai Gordon miniszterelnökkel 2010. március 15-én, a középkeresztet csak november 17-én vette át a Los Angeles-i főkonzuli rezidencia Bel Air Crest-i klubházában, a már az Orbán-kormányt képviselő Bokor Balázs főkonzultól néhány diplomata, néhány művész, néhány hölgy és néhány pogácsa társaságában.

S miközben hamarosan szájtáti élményként törhet be Tarantino legújabb filmje a hazai mozikba, óhatatlanul ott motoszkál a kérdés: vajon hol tartja Quentin Tarantino a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a Csillaggal?