Megszavazták a jövő évi költségvetést!

Hírek2019. júl. 12.HP

Az országgyűlés 127 igen, és 58 nem szavazat mellett elfogadta a jövő évi költségvetést, amely több adócsökkentést és számos családtámogató intézkedést tartalmaz. A tervezett költségvetési hiány ezzel párhuzamosan csupán a GDP 1 százalékát teszi ki - mondta el sajtótájékoztatón Varga Mihály pénzügyminiszter.

Itt vannak a fontosabb adócsökkentések

Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta, lassul az eurózóna növekedése, nagyobbak a külső kockázatok, aminek tükrében a magyar kormány elindította a gazdaságvédelmi akciótervet, sőt a parlament már fogadott is el intézkedéseket.

A szociális hozzájárulási adó mértékét július 1-től 2 százalékponttal 17,5 százalékra csökkentette a kormány. A gazdaságvédelmi akciótervből ez a legnagyobb horderejű tétel, mely mintegy 310 milliárd forintot ölelhet fel jövőre.

A jövő év elejétől 13-ról 12 százalékra mérséklődik továbbá a kisvállalati adó (KIVA). Az adócsökkentés több mint 40 ezer magyar kisvállalkozást érint, költségvetési hatása pedig 5 milliárd forintra tehető.

2020 január 1-től életük végéig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a munkából származó jövedelmeik után azoknak az anyáknak, akik legalább négy gyermeket szültek vagy fogadtak örökbe.

Eltörli a kormány továbbá a vállalkozások adóelőleg feltöltési kötelezettségét is, amely jelentősen javíthat a vállalkozások likviditási helyzetén.

A jövő évi költségvetésről

A jövő évi költségvetés támogatja a bérek emelkedését, az adók további csökkentését, a családok megerősítését, a gazdaság eredményeinek védelmét, valamint a biztonság fenntartását.

Komoly eredmény ezenfelül, hogy a jövő évi költségvetési hiány minden eddiginél alacsonyabb lehet, a GDP 1 százalékát teheti ki, amely elősegíti az államadósság további csökkenését a törvényileg előírt 50 százalékos szint alá. Emellett a fegyelmezett államháztartás nagyobb mozgásteret ad hazánknak amennyiben felerősödnének a nemzetközi kockázatok.

A jövő évi költségvetés végleges számait illetően a kiadások összesen 21.793 milliárd forintot, míg a bevételek 21.426 milliárd forintot tehetnek ki. Ezzel összhangban a költségvetési hiány 367 milliárd forintra mérséklődhet.

A 2020-as költségvetés a gyermeket helyezi előtérbe, amit jól mutat, hogy 2010-ről 2020-ra közel két és félszeresére növekedett a családok támogatásának az összege. A költségvetésben jövőre közel 2228 milliárd forintot költ a kormány a családokra.

Ugyancsak meg vannak a források a családvédelmi akcióterv minden elemének a megvalósítására, így a Babaváró támogatásra, a családi otthonteremtési kedvezményekre, a gyermekes családok jelzáloghitelének átvállalására, a nagycsaládosok autóvásárlási programjára, a bölcsőde fejlesztési program folytatására, a négygyermekes anyák személyi jövedelemadó mentességének bevezetésére, illetve a nagyszülői GYED bevezetésére.

A Babaváró hitel keretében előreláthatóan mintegy 420 milliárd forint szabadon felhasználható kamatmentes hitelhez juthatnak a magyar családok.

Jövőre tovább emelkedik a családokat érintő adókedvezmény összege is, az első házasok kedvezményével együtt összesen várhatóan eléri a 358 milliárd forintot. Fontos azt is megjegyezni, hogy a családi adókedvezményeknek köszönhetően 2011 óta összesen 2600 milliárd forint maradt a magyar családoknál.

A lakástámogatások összege pedig megközelíti a 300 milliárd forintot, amely a duplája a 2010-es értéknek.

Emelkednek a nyugdíjak

A nyugdíjasok támogatása érdekében 136 milliárd forinttal növekszik a nyugellátásokra költhető összegek nagysága.

A jövő évi költségvetés 2,8 százalékos inflációval számol, ennyivel emelkednek tehát januárban a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások is, azaz a nyugdíjak megőrzik a vásárló értéküket.

Emellett a 2020-as költségvetésben 20 milliárd forintot költ arra a kormány, hogy a nyugdíj prémiumok is várhatóan kifizetésre kerülhessenek.

Oktatás és egészségügy

Jövőre 2090 milliárd forint lesz elérhető az oktatási kiadások rendezésére, amely 645 milliárd forinttal több 2010-hez képest, valamint az idei évhez képest is 60 milliárd forintos növekedést jelent.

Egészségügyi célokra 2000 milliárd forint áll rendelkezésre, ami 184 milliárd forinttal magasabb, mint az idei évben.

Nagy a kereslet a MÁP Plusz iránt

Nem várt érdeklődés övezi a Magyar Állampapír Pluszt, a tegnapi nappal bezárólag 1166 milliárd forint értékben vásárolt belőle a lakosság.

Varga Mihály elmondta továbbá, hogy a reményeik szerint a jövőben is fennmaradhat az erős kereslet, amely egyúttal azt is mutatja, hogy töretlen a bizalom a magyar gazdaságpolitika iránt. Ennek nyomán gyorsabban megduplázódhat a magyar családok állampapír állománya, és ezáltal még egészségesebbé válhat az adósságszerkezet.