Tíz jó tanács cégvezetésről és sikerről az Alibaba elnökétől

Siker2019. jún. 23.Növekedés.hu

„Ha sikeres akarsz lenni, mások hibáiból, ne sikereiből tanulj” – szól Jack Ma egyik jó tanácsa. Az Alibaba társalapító elnökének tíz mondását gyűjtöttük össze a cégvezetésre, sikerre vonatkozóan.

Jack Ma, az Alibaba online kiskereskedelmi vállalat társalapító elnöke 40 milliárd dolláros vagyonával Kína leggazdagabb, illetve Ázsia második leggazdagabb emberének számít (világszinten a 21. legvagyonosabb ember a Bloomberg naponta frissülő adatbázisa szerint).

Az 1999-ben alapított cégének ma már 500 millió ügyfele van, illetve az Alibaba az egyik legértékesebb vállalatnak számít az online világban.

Jack Ma gondolatai nagy népszerűségnek örvendenek a feltörekvő cégvezetők körében. A Business Insider 27 idézetet gyűjtött össze tőle, amelyekből a cégvezetésre, sikerre vonatkozó tíz gondolatát szemezgettük ki.

  1. „A vezetők mindig pozitívak, sosem panaszkodnak”.
  2. „A vezetőnek ösztönöznie kell kollégáit, de nem pénzzel. Bizalmat, tiszteletet, elismerést kell sugároznia, és korrekt, őszinte tanácsokat kell adnia.”
  3. „Egy jó főnök jobb, mint egy jó cég”.
  4. „Mindig olyan munkatársakat keresek, akik okosabbak, mint én. A munkám így annak biztosításáról szól, hogy okos emberek együtt tudjanak dolgozni. Az ostoba emberek ugyanis könnyedén dolgoznak együtt, az okos emberekről ez nem mondható el.”
  5. „Könnyebb sikert elérni, ha olyan emberek dolgoznak együtt, akik más szemszögből látják a dolgokat.”
  6. „Vállalkozóként, ha nem vagy optimista, bajban vagy. Így az embereknek, akiket kiválasztok, optimistának kell lenniük.”
  7. „Egy valódi üzletembernek vagy vállalkozónak nincsenek ellenségei. Amint ezt megérti, a csillagos ég a határ.”
  8. „Ne más emberek sikereiből, hanem hibáiból tanuljunk. A legtöbb ember ugyanazon hibák miatt bukik el, míg a siker számos különböző tényezőtől függ.”
  9. „Ha sikeres akarsz lenni, mások hibáiból, ne sikereiből tanulj. Mindegy mennyire vagy okos, ugyanezeket a hibákat fogod elkövetni, és így tudni fogod, miként kezeld azokat.”
  10. „Ha holnap akarsz sikeres lenni, az lehetetlenség. Ha egy év múlva akarsz sikeres lenni, az is megvalósíthatatlan. Ha azonban tíz év múlva akarsz nyerni, akkor van esélyed.”