Új milliárdos Romániában

Siker2019. szept. 25.Növekedés.hu

Új milliárdosa van Romániának: Daniel Dines, a UiPath alapítója 1,4 milliárd dollárra becsült vagyonával lekörözte Ion Țiriacot, az egykori teniszezőt.

A 47 éves Daniel Dines 2005-ben Bukarestben alapította meg társával, Marius Tîrcăvel azt az IT-ben utazó start-upot, amelynek értéke nagyvállalattá bővülve 7 milliárd dollár. A vállalat 20 százalékát Daniel Dines birtokolja. Az első évtizedben nem sok előjele volt a fantasztikus sikernek, 2015-ben a cég még egy bukaresti tömbházlakásban működött, 10 munkatárssal. Egy évre rá még mindig csak 3 millió dollár volt az árbevételük, 2016-ban azonban már 43, tavaly pedig 200 millióra nőtt. Jelenleg a vállalat központja Manhattanben van, világszerte több mint 30 irodával és 3200 alkalmazottal. 

Az UiPath vállalati folyamatokhoz fejleszt úgynevezett RPA (Robotic Process Automation) , azaz robotizált folyamatautomatizálási  eszközöket. A monoton, ismétlődő tevékenységet igénylő folyamatokat automatizálják szoftverrobotok alkalmazásával. A UiPath-ot a többi között a Google finanszírozza. 

2017-ben a cég ügyfeleinek a száma 100-ről 700-ra ugrott, s még ugyanebben az évben  a tekintélyes Forrester kutató és tanácsadó cég az RPA iparág 12 szereplőjének gondos összevetése alapján piacvezetőnek kiáltotta ki. A technológiai kritérium összehasonlítása alapján a cég a  legkiemelkedőbb osztályzatot kapta. 

A vállalat ügyfelei között olyan óriáscégek szerepelnek, mint Toyota,  az Allianz, a BMW Group, a CenturyLink, a Dairy Farm Group, a Dentsu Inc., a Huawei, a Morningstar,  a Sumitomo Mitsui Financial Group. Elindították saját akadémiájukat, amelynek keretében világszerte több ezer embert képeznek ki az UiPath RPA-platformjának használatára.