Bukarest lett Közép-Kelet Európa technológiai fővárosa

Tech2020. júl. 10.Növekedés.hu

Európa 25 nagyvárosa közül Bukarest került a hetedik helyre a start-up vállalkozásokat és a technológiai fejlesztés támogatására irányuló tevékenységet értékelő „Tech Cities of the Future” (a Jövő Tech Városai) rangsorban, olvasható a romania-insider.com hírportálon.

Az összeállítást az fDi, a Financial Times napilap egyik divíziója és a The Next Web (TNW) szakportál készítették. Az értékelés alapját képező adatokat 76 helyen gyűjtötték és öt kategóriába sorolták: gazdasági potenciál, innováció és vonzerő, külföldi közvetlen befektetés, költséghatékonyság és a start-up vállalkozások számára biztosított környezet. Az egyes helyszínek minden egyes szempont alapján maximum 10 pontot kaphattak.

A „jövő technológiai nagyvárosainak” listája élére London került; a brit fővárost Párizs, Dublin, Amszterdam, Berlin, München követi.

London továbbra is az innováció legjobb bölcsője: 2003 és 2019 között több, mint 5 000 szoftver és több, mint 100 mesterséges intelligencia-szabadalmat jegyeztek be. A brit fővárosban 370 000 egyetemi hallgatót oktatnak és a világ legjobb 500 elektromérnöki és elektromos tudományokat oktató egyeteme közül öt ott működik. A városba 2015 és 2018 között érkező összes közvetlen külföldi befektetés (FDI) körülbelül 50 százaléka a szoftver, IT-szolgáltatás és kommunikáció ágazatot finanszírozta.

A költségszintek elemzése alapján a második és a harmadik helyre két román nagyváros, Jászvásár és Kolozsvár került.

A román főváros helyezése a legjobb a közép-és kelet európai régióban. Varsót a lista összeállítói a 15, Moszkvát a 18, Szófiát a 20, Prágát a 22, Tallint a 23, Krakkót a 24. helyre sorolták. Budapest nincs a legjobb 25 között.