Nem költenek annyit a gazdagok, mint a lezárások előtt

Hírek2020. júl. 10.Növekedés.hu

Hiába nyílik meg lassan újra az Egyesült Államok, a gazdagok nem költenek annyit, mint a lezárások előtt, és ez hátráltatja a gazdaság fellendülését. Egy harvardi közgazdász szerint ez addig folytatódhat, amíg nem lesz vakcina.

Harvardi kutatók hitelkártya-adatok felhasználásával lekövették a kiadásokat, és megállapították, hogy a gazdagabb réteg korántsem költ annyit, mint a lezárások előtt, ennek pedig súlyos következményei lehetnek a gazdaság fellendülésének szempontjából – olvasható a Business Insider oldalán.

A vagyonos emberek általában rengeteget költenek az elit éttermekben, luxus vakációkra, vagy olyan kulturális tevékenységekre, mint a színház és a zenei fesztiválok. A világjárvány azonban leállításra kényszerítette ezeket az ágazatokat.

A szakértők szerint ameddig nincs vakcina, és a vírus fenyegetést jelent mindenkire, addig nehéz elképzelni, hogy a gazdagok kiadásai újra a COVID előtti szinten legyenek.

A szállítócégek például a gazdagok lakta környéken tapasztalták a legnagyobb csökkenést az értékesítés tekintetében, miközben az alacsonyabb jövedelmű környékeken már megindult a költekezés. Amikor a helikopter pénzt (stimulus check) megkapták az arra jogosult amerikaiak, az alacsony jövedelmű háztartások kiadásai gyors ütemben növekedni kezdtek.

A cikk arra is kitér, hogy

számos manhattani vállalkozás, amely elsősorban a gazdagoktól szerzi a bevételét, átmenetileg áthelyezte a székhelyét a Hamptonsba, ahova a legtöbb vagyonos ember „elmenekült”.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, sok gazdag amerikai hagyta el a tömött városokat, sokan egész szállodákat is kibéreltek. Ennek eredményeképp többen beszámoltak például arról, hogy egész városokban élelmiszerhiány alakult ki.

Az ideiglenes lakók beáramlása túlterhelheti a kisvárosok rendelkezésére álló forrásait.

Például Nantucket szigete nagyon népszerű hely a gazdagok körében, és sokan közülük a vártnál hamarabb elfoglalták nyaralójukat. A vezetés viszont arra kérte az embereket, hogy "maradjanak távol", mivel a szigeten csak egy kórház működik.