Egy vagyonba kerül, mégsem adnak ezentúl fülhallgatót és töltőt az iPhone-okhoz

Tech2020. okt. 18.Növekedés.hu

Az Apple megpróbálja környezetkímélőbbé tenni az iPhone-t: a hamarosan megjelenő iPhone 12 és az újonnan megvett SE, XR és 11-es modellekhez már nem jár automatikusan fülhallgató és fali töltő. A döntést azzal indokolják, hogy így csökkentik a hulladék mennyiségét.

A változást Lisa Jackson jelentette be, aki az Apple-nél többek között a környezetvédelmi és társadalmi kérdésekért felelős alelnök. Elmondta, a világon jelenleg körülbelül 700 millió vezetékes Apple-fülhallgató van forgalomban. Sok ügyfélnek van már eleve vezetékes fejhallgatója, de sokan váltottak már vezeték nélküli verziókra is. Hálózati adapterből több mint 2 milliárd van használatban világszerte – olvasható a CNN Business cikkében.

Ezentúl a négyféle új iPhone 12-es modellen kívül az újonnan megvett SE, XR és 11-es modellekhez sem járnak majd ezek a kiegészítők.

Ezeknek az elemeknek az eltávolítása miatt maga iPhone-doboza is kisebb és könnyebb lesz

- mondta Jackson.

Akár 70 százalékkal több árut tudunk elhelyezni egy szállítási raklapon.

Így a cég csökkenti a károsanyag-kibocsátását a szállítás során is. Az új iPhone 100 százalékban újrahasznosított ritkaföldfém elemeket is tartalmaz majd.

A változások 2 millió metrikus tonnával csökkentik az iPhone gyártása és szállítása miatt keletkező éves szén-dioxid kibocsátást - mondta Jackson.

2030-ra az Apple azt tervezi, hogy az ellátási láncát és a termékeit tekintve is teljes mértékben szén-dioxid semleges lesz.

Mindehhez mi azért hozzátennénk, hogy a gyakorlatilag egy vagyonba kerülő, többszázezres iphonok töltői és a fülhallgatók is igencsak elhasználódnak az évek alatt. Vagyis ezentúl megvesszük a többszázezres iphone-t és vehetjük hozzá többtízezerért a töltőt és a fülhallgatót is.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, már előrendelhetők az új iPhonok: az iPhone 12 modellek teljesen új, gyönyörű dizájnnal és páratlan új kamerarendszerrel érkeznek, valamint a teljes felületen Super Retina XDR kijelzővel a magával ragadó látványért. A kerámia bevonatú előlap nagy előrelépést jelent a tartósság terén, az Apple által tervezett A14 bionikus chip pedig a leggyorsabb az okostelefonokra fejlesztettek között.

Az iPhone 12 Pro és az iPhone 12 október 16-tól előrendelhető a Telekom honlapján garantált október 24-i átvételi lehetőséggel a futártól. Az online értékesítés október 23-án reggel 8 órakor kezdődik. Az iPhone 12 Pro Max és az iPhone 12 mini készülékek november 6-tól lesznek előrendelhetők és november 13-tól megvásárolhatók.