Globális uralomra tör az Alipay

Tech2019. máj. 2.Növekedés.hu

Egyelőre a PayPal a globális piacvezető, de Kína legelterjedtebb mobilfizetési megoldása, az Alipay trónfosztásra készül.

A FinTech Magazine azokat a mobilfizetési alkalmazásokat rangsorolta, amelyeket globális szinten jelenleg a legtöbben használnak. 

10. Skrill

A Skrill segítségével magánszemélyek és vállalkozások egyaránt biztonságosan és olcsón küldhetnek és fogadhatnak pénzt az interneten keresztül azonnal, egyszerűen az e-mail címük használatával.

9. Circle Pay

A Circle Pay segítségével a kívánt összeget szöveges üzenetekhez hasonló módon lehet elküldeni, elég hozzá az ujjlenyomat vagy az arcfelismerés beállítása. Az alkalmazás 29 országban érhető el.

8. Venmo

A PayPal birtokában lévő Venmo segítségével pénzt utalhatunk másoknak az okostelefonunk segítségével, a küldött összeg pedig azonnal jóváíródik a paypales számlájukon. Az alkalmazás főleg a fiatalabb generáció körében népszerű.

7. Square Cash

Az alkalmazás lehetőséget kínál a pénz azonnal küldésére és fogadására. A kártyaolvasóját mobiltelefonra vagy laptopra kell csatlakoztatni, melyen már fut a Square alkalmazása, ha pedig valaki fizetni akar, csak beolvassa a kártyáját a szerkezet segítségével, és az applikáció feldolgozza a tranzakciót.

6. Zelle

A Zelle mobilalkalmazás lehetővé teszi az egymás közötti pénzküldést. A sikerét bizonyítja, hogy edddig 75 milliárd dollár forgalmat generált. Az app a legnagyobb amerikai bankokat összekötő fizetési hálózatra épül rá, és ennek köszönhetően azonnali pénzküldésre lehet használni, amelynek nincsen plusz díja. A Zelle-nek nagyjából 27 millió felhasználója van jelenleg.

5. Samsung Pay

A Samsung Pay három külön szintet használ a fizetés biztonsága érdekében: ujjlenyomatos azonosítást, a kártyaadatok tokenizációval történő titkosítását és a Samsung KNOX-ot, a Samsung mobilbiztonsági platformját. A statisztikák azt mutatják, hogy körülbelül 34 millió felhasználója van az alkalmazásnak.

4. Google Pay

A Google 2018-ban egyesítette az összes fizetési megoldását (Android Pay, Google Wallet) és létrehozta az ingyenesen letölthető Google Pay-t, amelyet a felmérések szerint több mint 100 millióan telepítettek már fel a telefonjukra.

3. Apple Pay

Az Apple Pay célja, hogy kényelmesebbé, egyszerűbbé és gyorsabbá tegye a hétköznapi vásárlásainkat akár webes felületeken, akár a boltokban. Használata igen egyszerű: online fizetés esetén az ujjlenyomat-olvasó vagy a jelszó használatával/megadásával lehet vásárlást kezdeményezni. Bár az alkalmazás csak az iPhone-felhasználóknak érhető el, az Apple Pay jelenleg több mint 252 millió felhasználóval rendelkezik.

2. Alipay

Kína legelterjedtebb mobilfizetési megoldása 2013-ban indult, amelyet az Alibaba fejlesztett ki. Bár erre csak kínai polgárok regisztrálhatnak, de a Kínából hazánkba látogató turisták gond nélkül tudnak fizetni vele a mobiljukkal, a legfrissebb felmérések szerint már több mint egy millióan használják. Az első magyarországi Alipay-terminált a Bölcs Vár könyvesboltjában üzemelték be.

1. PayPal

A lista első helyezettje a PayPal lett, felhasználóinak száma 2018-ban elérte a 254 milliót. A PayPal az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban is piacvezető. Sokak szerint ez a legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja az online fizetésnek.

Kínában legtöbben az Alipay, a WeChat Pay és a QQ Wallet alkalmazásokat használják, derült ki a Statista Tech Giants című felméréséből. A válaszadók 18 és 69 év közötti kínai polgárok voltak.