Újabb Huawei-botrány: repült a brit védelmi miniszter

Hírek2019. máj. 1.MTI

Menesztették Gavin Williamson brit védelmi minisztert, miután bizalmas információk szivárogtak ki a kormány nemzetbiztonsági tanácsának üléséről, ahol a Huawei szerepét tárgyalták a brit 5G távközlési hálózat kiépítésében.

Theresa May brit miniszterelnök menesztette Gavin Williamson védelmi minisztert, miután bizalmas információk került ki a Huawei kínai távközlési óriáscég szerepvállalásáról a brit 5G távközlési hálózat kiépítésében. Williamson tagadta, hogy része volt a kiszivárogtatásban.
A múlt héten belpolitikai botrányt okozott Nagy-Britanniában, hogy kiszivárgott a nemzetbiztonsági tanács döntése, amely szerint

a Huawei a brit 5G hálózat "nem központi" infrastrukturális elemeinek beszállítójaként "korlátozott" szerephez juthat a program fejlesztésében.

Theresa May a Downing Street szóvivőjének szerda esti tájékoztatása szerint azért kérte távozásra Gavin Williamsont, mert már nem bízik abban, hogy képes ellátni a védelmi miniszteri tisztséggel, illetve a kabinettagsággal járó feladatokat.
A The Daily Telegraph múlt szerdai cikke szerint a kínai vállalatokat törvény kötelezi az együttműködésre a kínai hírszerzési szolgálatokkal, és ez okoz komoly biztonsági aggályokat a nyugati országokban.

A legnagyobb brit mobiltávközlési cégek, köztük a Vodafone, az EE és a Three azonban eddig is a kínai vállalattal együttműködve fejlesztették 5G hálózataikat.

Gavin Williamson a kormányfőhöz intézett szerda esti levelében határozottan cáfolta, hogy ő szivárogtatta volna ki a Huawei ügyében hozott döntést.
A levélből kiderül, hogy Theresa May felajánlotta Williamsonnak az önkéntes távozás lehetőségét, mielőtt menesztette volna. A miniszter azt írta: ha ezt a lehetőséget elfogadta volna, az annak elismerésével ért volna fel, hogy őt, a tárcájánál szolgáló közigazgatási tisztviselőket, katonai tanácsadókat és személyes stábjának tagjait felelősség terheli a kiszivárogtatásért, márpedig erről nincs szó.

Williamson szerda este a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: a gyermekei életére esküszik, hogy nem ő a felelős a kiszivárogtatásért.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland biztonsági okokra hivatkozva már kizárta a Huaweit a jövőbeni 5G mobiltávközlési hálózatok beruházásainak beszállítói közül, Kanada pedig mérlegeli, hogy a cég termékei nem jelentenek-e biztonsági fenyegetést.