Hazai naperőművekből, versenyképes áron vehetnek energiát magyar cégek 

Tech2022. ápr. 28.Sz.A.

Európai mércével is innovatív megoldással napenergiára alapuló, kiszámítható energiaszolgáltatási programot indít hazai vállalatoknak az E.ON és a Solar Markt. A napelempark megtermeli a zöldenergiát, az E.ON átveszi, és ha szükséges, kiegészíti és eljuttatja az ügyfélhez.

Kizárólagos stratégiai együttműködési megállapodást kötött az E.ON és a Solar Markt, melynek keretében létrehozták a leginnovatívabb hazai dekarbonizációs szolgáltatási csomagot, a Green Cloudot.

A Green Cloud dedikált hazai naperőművekből biztosítja versenyképes áron, hosszú távú garanciával a független zöldenergiát vállalati ügyfeleknek

A szolgáltatáscsomagban nyújtott zöldenergia a jelenlegi piaci körülmények között nem drágább a hagyományos, fosszilis forrásból származó energiánál,

miközben jelentős mértékben hozzájárul a vállalatok dekarbonizációs- és klímacéljainak eléréséhez és pénzügyileg is kiszámítható, hosszú távú, biztonságos ellátást biztosít.

Emelkedő kereslet a zöld energiára

Még egy felelősen gondolkodó és működő hazai vállalkozás is komoly beruházások árán, vagy külföldről beszerzett garanciák révén tudta csak elektromosenergia-szükségletének jelentős részét zöldenergia-forrásokból fedezni.

Az előrejelzések szerint a magyar vállalkozások jövőbeni zöldenergia-igényeit is csak kis részben tudja majd kiszolgálni a hazai piac, a kereslet meg fogja haladni a kínálatot. 

Az E.ON és a Solar Markt kizárólagos stratégiai együttműködési megállapodást kötött, melynek keretében létrehozták a leginnovatívabb hazai zöldenergia-platformot és -szolgáltatást, a Green Cloud dekarbonizációs szolgáltatási csomagot. 

Lehoczky Balázs, az E.ON Energiamegodások Kft. ügyvezető igazgatója, Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezrigazgató-helyettese, Szomolányi Katalin, a Planet Fanatics' Network alapítója, ügyvezetője, és Mécs Imre, a Solar Markt Csoport elnöke

„Stratégiai partnerünkkel a magyar piacon egyedülálló módon tudunk zöldenergiát nyújtani a környezettudatos vállalkozásoknak, hozzájárulva ezzel hazánk karbonsemleges törekvéseihez. A Solar Markt napelemparkja megtermeli a zöldenergiát, mi átvesszük, ha szükséges, kiegészítjük, és eljuttatjuk az ügyfélhez. Egyszerű, fenntartható szolgáltatást nyújtunk, versenyképes és tervezhető áron, az E.ON-tól már megszokott ellátási biztonság mellett. A fenntarthatóság, a karbonsemleges üzleti tevékenység napjainkban még versenyelőny, a jövőben viszont elvárás lesz – az ügyfelek, a partnerek és a befektetők részéről is – mondta Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese.

A Green Cloud dekarbonizációs szolgáltatáscsomag keretén belül a Solar Markt zöldenergia-ellátást biztosít ügyfeleinek az ország legnagyobb, piaci alapon működő napenergia-rendszerének felépítése és üzemeltetése révén. A beruházásban megépülő hazai napenergiaparkok a napenergiát elektromos árammá alakítják, és továbbítják azt az elosztóhálózatba.

Az E.ON mérlegkörébe veszi a zöldenergiát, igényre szabottan kiegészíti azt hagyományos módon megtermelt villamosenergiával, így biztosítja a teljes ellátás biztonságát.

A zöldenergia hamarosan hiánycikk lesz hazánkban. Aki nem biztosítja már ma, hogy elegendő karbonsemleges energiához jusson, annak pár év múlva már lehet, hogy nem lesz ilyen egyszerű módja rá.

 - emelte ki Mécs Imre, a Solar Markt Csoport elnöke.

Kiépülő új kapacitások

A szolgáltatáscsomag alapja kezdetben egy 268 MWp kapacitású portfólió, melynek első eleme egy 100 hektáron megvalósuló naperőmű, amelynek 67 MWp kapacitása lesz: ez közel 63 ezer tonna éves szén-dioxid-kibocsátás-csökkenést jelent, ami lakossági fogyasztásban számolva nagyságrendileg 11 400 háztartás energiaellátását lenne képes biztosítani környezetbarát módon.

Az erőműben kétoldalú (bi-facial) forgatós technológiát alkalmaz a beruházó, amely nem csak a közvetlen, de a visszaverődő napsugarakat is hasznosítja, növelve az üzem általános termelését.

A Solar Markt további három nagykapacitású erőmű létesítését készíti elő, és távlati céljai között Közép-Európa legnagyobb, beszerzési láncoktól független zöldenergia-platformjának létrehozása szerepel.

A „most vagy soha” időszakhoz értünk, hogy a kritikus 1,5 Celsius-fokos szinten tartsuk a globális felmelegedés mértékét

mondta Szomolányi Katalin, a Planet Fanatics’ Network ügyvezetője.

A Green Cloud szolgáltatásra szerződött ügyfelek egy alapszintű energetikai auditot is kapnak, melyet az E.ON biztosít számukra, a Planet Fanatics’ Network pedig elkészíti a cég működéséből származó közvetlen és közvetett szén-dioxid kibocsátási leltárát, elvégez egy klímaelvárásokon alapuló kutatást, valamint ezek alapján felvázolja a lehetséges célokat az üvegházhatású gázok minimalizálására, ambiciózusabb esetben a zéró kibocsátásra.