Jobs és Gates gyerekei nem telefonálhattak - a franciák is ezt akarják

Tech2017. dec. 16.Növekedés.hu

Steve Jobs és Bill Gates is erősen korlátozta gyermekei képernyők előtt töltött idejét – sőt, mobiltelefont is csak 14 éves koruk felett kap a tech-guruk gyerekeinek jó része. Így talán más megvilágításba kerül az a francia terv, hogy – fő szabályként – megtiltanák az ország általános iskoláiban az okostelefonok és a tabletek használatát.
 
A hitbéli viták vagy éppen a politikai nézeteltérések hevességéhez hasonló szócsörtéket válthat ki a legtöbb középkorú, gyereket nevelő felnőtt közt a telefon-tablet kérdés, ha a gyerekekkel kapcsolatban merül fel ezek használatának megengedése, a mérték megtaálása. Az egyik szélsőséges álláspont azoké, akik minden további nélkül, minden korlát nélkül, már akár az egy-két éves gyerekek orra elé tolják a tabletet, az okostelefont. Mondván: úgy is ez a jövő, miért kellene tiltani. A másik véglet az alternatív iskolákra, például az ismert Waldorf rendszerre igaz, ahol nemcsak a suliban, de még otthon sem igazán szabad tévé elé ültetni a gyerekeket, nemhogy tabletet vagy okostelefont adni a kezébe.
 
Nehéz persze állásfoglalás, elfogultság nélkül írni e témáról – különösen kisgyermekes szülőként –, de azon valóban érdemes alaposan eltöprengeni, hogy a legnagyobb, technológia bizniszben utazó legendák, mint Bill Gates vagy Steve Jobs hogyan gondolkodott erről a témáról. És közel sem csak arról van szó, hogy Bill Gates házából szigorúan ki voltak tiltva a fő konkurens Apple termékei.
 
A gyerekei bizonyára szeretik az iPad-ot, kérdezte 2010-ben, az akkor még új termékről egy újságíró Jobs-ot, aki így válaszolt: „még nem is használták” – ugyanis limitáljuk, mennyi kütyüt használhatnak otthon a gyerekek, folytatta a döbbenetes választ az Apple legendás életre hívója. Bill Gates, a Microsoft alapítója hasonlóan döntött: három gyereke közül egyetlenegynek sem vásárolt saját okostelefont, amíg azok be nem töltötték a 14 éves kort. 
 
A hasonló példákat sokáig lehetne sorolni, ám amiért különösen aktuálisak ezek – a régebben nyilvánosságra került – tech-szülői aggályok, az az, hogy december elején napvilágra került: az új francia elnök, Emmanuel Macron be szeretné váltani választási ígéretét és a 2018 szeptemberében kezdődő új tanévtől igen szigorú szabályokat vezetnének be a francia oktatási rendszerben a képernyős magáneszközök iskolai használatával kapcsolatban.
 
Persze nem arról van szó, hogy tilos lesz bevinni a telefonokat az iskolába, vagy, hogy egy sürgős probléma kapcsán vagy indokolt esetben ne lehetne használni a suliban e kommunikációs eszközöket, de ezeken az alaposan megokolható eseteken (és az oktatás miatt szükséges használaton) túl még az órák közti szünetekben is tiltani tervezik az okostelefon és tablethasználatot a francia általános iskolákban!
 
Nyilvánvalóan számos intézmény vezetett be ott is korlátozásokat eddig, de egy ilyen szabályzat életbe léptetése egy fejlett ország összes általános iskolájában eddig példa nélküli. Nem is meglepő, hogy a tanárokat tömörítő egyik szakszervezet máris aggályait fejezte ki. Nem is annyira az elvvel, semmint a gyakorlattal van problémájuk. Leegyszerűsítve: fogalmuk sincsen, hogy a napi gyakorlatban hogyan lehet majd betartatni ezt a szabályt...