Jobs és Gates gyerekei nem telefonálhattak - a franciák is ezt akarják

Tech2017. dec 16.Növekedés.hu

Steve Jobs és Bill Gates is erősen korlátozta gyermekei képernyők előtt töltött idejét – sőt, mobiltelefont is csak 14 éves koruk felett kap a tech-guruk gyerekeinek jó része. Így talán más megvilágításba kerül az a francia terv, hogy – fő szabályként – megtiltanák az ország általános iskoláiban az okostelefonok és a tabletek használatát.
 
A hitbéli viták vagy éppen a politikai nézeteltérések hevességéhez hasonló szócsörtéket válthat ki a legtöbb középkorú, gyereket nevelő felnőtt közt a telefon-tablet kérdés, ha a gyerekekkel kapcsolatban merül fel ezek használatának megengedése, a mérték megtaálása. Az egyik szélsőséges álláspont azoké, akik minden további nélkül, minden korlát nélkül, már akár az egy-két éves gyerekek orra elé tolják a tabletet, az okostelefont. Mondván: úgy is ez a jövő, miért kellene tiltani. A másik véglet az alternatív iskolákra, például az ismert Waldorf rendszerre igaz, ahol nemcsak a suliban, de még otthon sem igazán szabad tévé elé ültetni a gyerekeket, nemhogy tabletet vagy okostelefont adni a kezébe.
 
Nehéz persze állásfoglalás, elfogultság nélkül írni e témáról – különösen kisgyermekes szülőként –, de azon valóban érdemes alaposan eltöprengeni, hogy a legnagyobb, technológia bizniszben utazó legendák, mint Bill Gates vagy Steve Jobs hogyan gondolkodott erről a témáról. És közel sem csak arról van szó, hogy Bill Gates házából szigorúan ki voltak tiltva a fő konkurens Apple termékei.
 
A gyerekei bizonyára szeretik az iPad-ot, kérdezte 2010-ben, az akkor még új termékről egy újságíró Jobs-ot, aki így válaszolt: „még nem is használták” – ugyanis limitáljuk, mennyi kütyüt használhatnak otthon a gyerekek, folytatta a döbbenetes választ az Apple legendás életre hívója. Bill Gates, a Microsoft alapítója hasonlóan döntött: három gyereke közül egyetlenegynek sem vásárolt saját okostelefont, amíg azok be nem töltötték a 14 éves kort. 
 
A hasonló példákat sokáig lehetne sorolni, ám amiért különösen aktuálisak ezek – a régebben nyilvánosságra került – tech-szülői aggályok, az az, hogy december elején napvilágra került: az új francia elnök, Emmanuel Macron be szeretné váltani választási ígéretét és a 2018 szeptemberében kezdődő új tanévtől igen szigorú szabályokat vezetnének be a francia oktatási rendszerben a képernyős magáneszközök iskolai használatával kapcsolatban.
 
Persze nem arról van szó, hogy tilos lesz bevinni a telefonokat az iskolába, vagy, hogy egy sürgős probléma kapcsán vagy indokolt esetben ne lehetne használni a suliban e kommunikációs eszközöket, de ezeken az alaposan megokolható eseteken (és az oktatás miatt szükséges használaton) túl még az órák közti szünetekben is tiltani tervezik az okostelefon és tablethasználatot a francia általános iskolákban!
 
Nyilvánvalóan számos intézmény vezetett be ott is korlátozásokat eddig, de egy ilyen szabályzat életbe léptetése egy fejlett ország összes általános iskolájában eddig példa nélküli. Nem is meglepő, hogy a tanárokat tömörítő egyik szakszervezet máris aggályait fejezte ki. Nem is annyira az elvvel, semmint a gyakorlattal van problémájuk. Leegyszerűsítve: fogalmuk sincsen, hogy a napi gyakorlatban hogyan lehet majd betartatni ezt a szabályt...

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.